You are here

AB-ABD SERBEST TİCARET ANLAŞMASI VE TÜRKİYE'YE ETKİLERİ

FREE TRADE AGREEMENTS OF EU AND USA AND ITS EFFECTS TO TURKEY

Journal Name:

Publication Year:

Author NameUniversity of Author
Abstract (2. Language): 
Ongoing negotiations between the EU and the US Transatlantic trade and investment partnership (TTIP), traditional free trade agreement (FTA) indicate that beyond being a more extensive collaboration was born. The realization of this cooperation between the two sides of the Atlantic with a new economy and the market will rise, and this formation alone, it is projected that the world economy will have the power to rule. Especially export-oriented economies with the economies of developing countries will experience significant losses, Turkey is predicted the future of this country. Turkey signed a Customs Union agreement with the EU, and consequently, the products of the countries that signed the FTA with the EU can freely enter the Turkish market, but the existing Turkish customs for goods continues. In conjunction of GB with the enactment of this obligation by TTIP, Turkey is estimated to increase the burden even more. This article describes the work of the EU-US Free Trade Agreement may cause effects on Turkey will be examined and will be announced. In first chapter, Usa-Eu Free Trade Agreement, and its impact on world economy is explained. In second chapter, the impact of Usa- Eu free trade agreement on Turkey's foreign trade, Eu-Turkey foreign trade, Turkey-Usa foreign trade, the solution ways for Turkey are featured. With signing Transatlantic Trade Agreement, not only foreign trade but also environment, health, recruitment, prosperity,public services of two trade copartners will be opened each other. The products are gained entrance to Turkey free of duty because of free trade agreement. However this situation is not same for Turkey. Turkey is seen among the most loser countries. Because of this reason, this article has an importance for Turkey's foreign trade.
Abstract (Original Language): 
AB ile ABD arasında müzakereleri yürütülmekte olan Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP), geleneksel Serbest Ticaret Anlaşması (STA) olmanın çok ötesinde daha derin ve kapsamlı bir işbirliğinin doğmakta olduğuna işaret etmektedir. Bu işbirliğinin gerçekleşmesi ile birlikte Atlantik'in iki yakası arasında yeni bir ekonomi ve pazarın doğacağı ve bu oluşumun tek başına dünya ekonomisine hükmetme gücüne sahip olacağı öngörülmektedir. Özellikle ihracata dayalı ekonomileri olan gelişmekte olan ülke ekonomilerinin önemli kayıplar yaşayacağı, Türkiye'nin de bu ülkelerin başında geleceği tahmin edilmektedir. Türkiye'nin AB ile imzaladığı Gümrük Birliği (GB) anlaşması dolayısıyla AB ile STA imzalayan ülkelerin ürünleri Türk pazarlarına serbestçe girebilmekte ancak Türk malları için mevcut gümrükler devam etmektedir. GB'nin getirdiği bu yükümlülüğün TTIP'in yürürlüğe girmesi ile birlikte Türkiye'nin yükünü daha da artıracağı tahmin edilmektedir. Bu makale çalışmasında AB-ABD Serbest Ticaret Anlaşması incelenecek ve Türkiye üzerinde ne gibi etkilere neden olabileceği açıklanacaktır. Makalenin birinci kısmında AB-ABD serbest ticaret anlaşması ve dünya ekonomisine etkileri anlatılacaktır. İkinci kısımda ise AB-ABD serbest ticaret anlaşmasının Türk dış ticaretine etkileri, Ab-Türkiye dış ticareti Türkiye-ABD dış ticareti, ve Türkiye için çözüm yollarına yer verilecektir. TTIP'in imzalanması ile birlikte sadece dış ticarette değil çevre, sağlık, istihdam, refah, kamu hizmetlerinin yürütülmesi gibi birçok alanda iki ticari ortağın piyasalarının birbirine açılması beklenmektedir. AB'nin STA imzaladığı her ülkenin ürünleri AB üzerinden Türkiye'ye gümrüksüz girerken Türkiye için aynı durum söz konusu değildir. Türkiye'nin de en çok kaybeden ülkeler arasında olacağı öngörülmektedir. Makale Türkiye'nin dış ticareti açısından bu nedenle önem arz etmektedir.
336
352

REFERENCES

References: 

Akman, M. S. (2013). AB - ABD Transatlantik Ticaret Ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) Ve Türkiye, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı, Rapor No: R201305, Haziran.
Akman, M. S. (2014). AB-ABD Transatlantik Ticaret Ve Yatırım Ortaklığı: Türkiye Açısından Bir Değerlendirme, Ankara Avrupa Çalışmaları Dergisi, 13(1), ss: 1-29.
Ateş, D. İ (2014). AB-Türkiye Gümrük Birliği Değerlendirme Özeti (Dünya Bankası), TÜSİAD Avrupa Birliği Temsilciliği, Brüksel,
http://www.tusiad.org.tr/ rsc/shared/fıle/GumrukBirligiRaporuDegerlendirmeOzeti.p d£ [Erişim: 01.08.2015].
Atılal, M. B.; Erçevik, B. (2013). ABD-Türkiye Serbest Ticaret Anlaşması, Nedenleri Ve Yansımaları, Turkish Yatırım, Eylül, www.turkishyatirim.com, [Erişim: 01.08.2015.]
Bilge Adamlar Stratejik Araştırmalar Merkezi (BİLGESAM). (2014). Avrupa'nın İçinde Bulunduğu Sosyo-Ekonomik Kriz ve Türkiye, Rapor No: 63, Ekim, Ankara.
Capaldo, J.
(2014)
. The Trans-Atlantic Trade And Investment Partnership: European Disintegration, Unemployment And Instability, Global Development And Environment Institute, Working Paper No. 14-03, October 2014, http://www.ase.tufts.edu/gdae/policy_research/TTIP_simulations.html, [Erişim: 01.08.2015].
Çelebi, I. (2013). ABD ve AB'nin Yeni Ekonomik İşbirliği Stratejileri Ve Türkiye'ye Etkileri, Marmara Avrupa Araştırmaları Dergisi, 21(2), ss: 217-229.
350
AKADEMİK BAKIŞ DERGİSİ Sayı: 54 Mart - Nisan 2016
Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler E-Dergisi
ISSN:1694-528X İktisat ve Girişimcilik Üniversitesi, Türk Dünyası Kırgız - Türk Sosyal Bilimler Enstitüsü, Celalabat - KIRGIZİSTAN http ://www. akademikbakis. org
Europe Commission. (2013). Transatlantic Trade and Investment Partnership, The Economic Analysis Explained, September,
http://trade.ec.europa.eu/doclib/docs/2013/september/tradoc_151787.pdf, [Erişim: 01.08.2015].
Francois, J.; Manchin, M.; Norberg, H.; Pindyuk, O.; Tomberger, P. (2013). Reducing Transatlantic Barriers To Trade And Investment, European Commission Prepared Under Implementing Framework Contract, TRADE10/A2/A16, March, London.
Güneş, D.; Mavuş, M.; Oduncu, A. (2013). AB-ABD Serbest Ticaret Anlaşması ve Türkiye Üzerine Etkileri, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Ekonomi Notları, Sayı: 2013-30/26, Kasım, Ankara.
Hasanov, M.; Macit, F. (2015). TTIP Antlaşması'nın Türkiye Ekonomisine Olası Etkilerinin Analizi, Hazar Strateji Enstitüsü, Ocak, İstanbul.
Hilary, J. (2015). The Transatlantic Trade and Investment Partnership, Rosa Luxembug Stiftung Brussel Office, February, www.rosalux-europa.info, [Erişim: 01.08.2015].
Khan, U; Pallot, R.; Taylor, D.; Kanavos, P. (2015) The Transatlantic Trade and Investment Partnership: International Trade Law, Health Systems and Public Health, The London School of Economics and Political Science, January, http://www.epha.org/IMG/pdf/LSE study -
TTIP International Trade Law Health Systems and Public Health website.pdf [Erişim: 01.08.2015.]
Kutlay,
M.
; Keleş, Ö. (2013). Yollar Ayrılırken Transatlantik Ticaret Anlaşması ve Türkiye, USAK Analist, Dijital Sayı, Eylül,
http://www.usakanalist.eom///images upload/fıles/sayi31yazi/22-27.pdf Erişim: 01.07.2015.
Messerlin, P.
(2015)
. The Transatlantic Trade and Investment Partnership: The Services Dimension, Paper No. 6 in the CEPS-CTR project "TTIP in the Balance" and CEPS Special Report No. 106 / May 2015, Centre for European Policy Studies/Center for Transatlantic Relations 2015.
Office of the United States Trade Representative , Transatlantic Trade and Investment Partnership (T-TIP) , https://ustr.gov/ttip, [Erişim: 01.08.2015].
Öztrak, F.; Duvan, B. (2014). AB-ABD Arasında Gerçekleştirilecek Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması: Türkiye Üzerine Olası Etkileri, Toplumcu Düşünce Enstitüsü, Değerlendirme Raporu, RPR-Ekon/14-001, 20 Ocak 2014, http://img.toplumcudusunceenstitusu.org/pdf/ab-abd-faik-oztrak-ocak-2014... 259.pdf Erişim: 01.07.2015.
Petersen, T. (2013). Economic Consequences of a Transatlantic Free-Trade Agreement for Asia, Bertelsmann Stiftung, Asia Policy Brief 2013 | 05, November, http://www.bertelsmann-
stiftung.de/fileadmin/files/user upload/Asia Policy Brief 2013 05 e.pdf [Erişim: 01.08.2015].
351
AKADEMİK BAKIŞ DERGİSİ Sayı: 54 Mart - Nisan 2016
Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler E-Dergisi
ISSN:1694-528X İktisat ve Girişimcilik Üniversitesi, Türk Dünyası Kırgız - Türk Sosyal Bilimler Enstitüsü, Celalabat - KIRGIZİSTAN http ://www. akademikbakis. org
Risk Yönetimi Ve Kontrol Genel Müdürlüğü, Yıllara Göre Dış Ticaret İstatistikleri, http://risk.gtb.gov.tr/istatistikler/istatistikler/dis-ticaret-istatisti... istatistikleri, [Erişim: 01.08.2015].
Şahin, M. (2015). TTIP'nin Gölgesinde Gümrük Birliği'nin Yeniden Değerlendirilmesi, Ekonomik Forum Dergisi, Sayı: 252, ss: 59-63.
Walker, A. (2015). TTIP: Why the EU-US Trade Deal Matters, 15.05.2015, http://www.bbc.com/news/business-32691589, [Erişim: 01.08.2015].

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com