Nieuws

Nadjla vluchtte met haar ouders uit Afghanistan: 'We kwamen in een politiecel terecht'

De familie Akbari met Nadjla in het midden.
De familie Akbari met Nadjla in het midden. © Nadjla Akbari
DUIVEN - De eerste Afghaanse vluchtelingen zijn aangekomen in de noodopvanglocatie in Harskamp. Wat staat deze mensen te wachten? In 1998 kwam er een grote groep Afghanen naar Nederland die toen ook op de vlucht waren voor de Taliban. Nadjla Akbari was 6 jaar toen ze naar Nederland vluchtte met haar ouders.
Ze kwam met de auto aan in Zevenaar. Het gezin meldde zich bij het politiebureau. "Daar wisten ze niet wat ze met ons aan moesten en dus zetten ze ons in de politiecel. Nu besef ik hoe bizar dat was, maar toen dacht ik er niet over na. Maar ik voelde natuurlijk wel de paniek en de zorgen van mijn ouders."
Nadjla kwam na omzwervingen langs verschillende azc's in Duiven terecht. "We hebben veel geluk gehad, hadden daar fijne buren met wie mijn ouders nog altijd contact hebben."
Haar ouders hebben zich ontworsteld aan hun vluchtelingenstatus, hebben beiden een baan en een koophuis op een andere plek in Duiven. "Maar het was niet makkelijk. Ze moesten op latere leeftijd een andere taal leren, ze hadden natuurlijk nog heel veel gevoel bij Afghanistan en ondertussen word je in Nederland als vluchteling toch soms als 'minder' gezien."

Westerse blik op de wereld

Uit verschillende onderzoeken blijkt wel dat Afghanen bij de best geïntegreerde vluchtelingen horen. De Afghanen die in Nederland verblijven hebben over het algemeen een vrij westerse blik op de wereld, een liberale opvatting van de islam, en weten zich goed aan te passen aan de Nederlandse samenleving. is te lezen in een publicatie van het Centraal Bureau voor de Statistiek uit 2020.
Het gezin van Nadjla is daar een goed voorbeeld van. Ze komt uit een gezin met vier kinderen die allemaal gestudeerd hebben. "Afghanen hebben veel doorzettingsvermogen en wilskracht en ze willen zich ontwikkelen. Maar dat was ook niet altijd makkelijk. Mijn broer kreeg in eerste instantie het advies VMBO Kader, maar hij heeft uiteindelijk VWO gedaan. Dat is toch iets wat je vaak ziet, dat vluchtelingen te laag worden ingeschat."
Nadjla Akbari is blij dat er nu toch Afghanen naar Nederland worden gehaald, maar ze maakt zich ook zorgen. "Die mensen hebben onder zulke moeilijke omstandigheden afscheid moeten nemen van familie in stress en niet wetend wat ze te wachten staat. Ik hoop dat ze hier een goede opvang krijgen - ook psychische opvang. En ik maak me zorgen of ze hier mogen blijven. Nederland kenmerkt Afghanistan namelijk nog altijd als veilig land."

Manifestatie

Dat is ook de reden dat ze - samen met Azadi, een beweging van jonge Afghaanse Nederlanders, een manifestatie organiseert komende zaterdag onder het motto: 'Elke Afghaan recht op een veilig bestaan'. "Wereldwijd worden zaterdag demonstraties gehouden en wij hebben als doel gekozen dat Nederland Afghanistan als 'onveilig' moet aanmerken. Daar zou pas in oktober in de kamer over gesproken worden en dat vinden we onbestaanbaar met de huidige situatie. Er moet nu over gesproken worden."
Zaterdagmiddag is de protestmars vanaf de Dam in Amsterdam en Nadjla hoopt op een grote opkomst. "We krijgen nu al veel aanmeldingen óók van niet-Afghanen en dat vind ik bemoedigend - hoe meer mensen zich aansluiten, hoe groter de druk op de overheid om dit op korte termijn op de agenda te krijgen."