Hop til indhold

Entreprenørskab i uddannelserne

Projekttitel Entreprenørskab i uddannelserne
Projekttype Innovationsprojekter
Frascati Nej
Tema Business | Entreprenørskab | Innovation | Undervisning
Teaser Projektet skal sikre, at innovative idéer og forskningsresultater udvikles til bæredygtige virksomheder med vækstpotentiale.
Status Afsluttet
Ejer  
- Akademi Erhvervsakademi Aarhus (EAAA)
- Kontaktperson Ulla Hahhar
Forskningschef
ulha@eaaa.dk
4188 6004
Nat./Int. Nationalt
Projektperiode 01. oktober 2016 - 30. september 2020
Projektbeskrivelse  
- Projektresumé

Projektet skal sikre, at innovative idéer og forskningsresultater udvikles til bæredygtige virksomheder med vækstpotentiale. Både nationale og internationale undersøgelser viser, at uddannelse i entreprenørskab er centralt i forhold til at skabe vækstvirksomheder.

Uddannelse i entreprenørskab skal stimulere studerendes evne til at tænke nyt, se muligheder og omsætte deres idéer til værdi og dermed være med til at skabe flere nye virksomheder og vækstiværksættere.

Formålet med projektet

Formålet med samarbejdsprojektet er tredelt:

  1. De studerende får kompetencer inden for entreprenørskab og udvikler evnen til at tænke nyt, se muligheder og omsætte idéer til værdi.
  2. En stigende andel af dimittender fra konsortiets videregående uddannelser etablerer virksomhed. Ikke mindst virksomheder baseret på den viden, de har opnået gennem uddannelsen.
  3. Man aktiverer uddannelsessektorernes rolle i forhold til at stimulere innovation og entreprenørskab – herunder styrker vi samspillet mellem uddannelsesinstitutioner og de øvrige aktører inden for vækst og regional udvikling.

Budskaberne og nøgleordene med projektet er, at det bidrager til nytænkning i de lokale områder, nye virksomheder er på vej, og det skaber handlekraftige og innovative medarbejdere.

Øget fokus på entreprenørskab i Region Midt

Indsatsen for at fremme entreprenørskab i uddannelse igangsættes med udgangspunkt i Vækstplan 2016-2020 og målet om at skabe gode rammer for iværksætteres etablering, udvikling og vækst. Vækstforum for Region Midtjylland har i perioden 2011-2014 gennemført en samlet indsats for at styrke entreprenørskab i uddannelser. Indsatsen omfattede tre initiativer for de videregående uddannelser, og dette projekt ”Entreprenørskab i Uddannelserne” bygger videre på de tidligere initiativer.

Samarbejde på tværs

Både studerende, undervisere og studentervirksomheder deltager i projektet. Erhvervsakademi Aarhus skal udvikle og implementere undervisningsforløb og kompetenceudvikling for undervisere inden for entreprenørskabsundervisning samt videreudvikle ’GROW’ (studentervæksthus på Erhvervsakademi Aarhus).

Det er en fælles entreprenørskabsindsats med forskellige samarbejdspartnere.

     

 

 

- Baggrund og formål

Projektet skal sikre, at innovative idéer og forskningsresultater udvikles til bæredygtige virksomheder med vækstpotentiale. Både nationale og internationale undersøgelser viser, at uddannelse i entreprenørskab er centralt i forhold til at skabe vækstvirksomheder. Uddannelse i entreprenørskab skal stimulere de studerendes evne til at tænke nyt, se muligheder og omsætte deres idéer til værdi og dermed være med til at skabe flere nye virksomheder og vækstiværksættere.

Formålet med projektet er, at de studerende får kompetencer inden for entreprenørskab, udvikler evnen til at tænke nyt, se muligheder og omsætte idéer til værdi. Endvidere, at en stigende andel af dimittender fra konsortiets videregående uddannelser etablerer virksomhed og ikke mindst virksomheder baseret på den viden, de har opnået gennem uddannelsen. Formålet er også at aktivere uddannelsessektorernes rolle i forhold til at stimulere innovation og entreprenørskab – herunder styrke samspillet mellem uddannelsesinstitutioner og de øvrige aktører inden for vækst og regional udvikling.

- Aktiviteter og handling

Projektet har tre indsatsområder:

  • Udvikling og implementering af undervisningsforløb
  • Etablering og videreudvikling af studentervæksthuse
  • Kompetenceudvikling for undervisere inden for entreprenørskabsundervisning
- Projektets Metode

I henhold til projektets tre indsatsområder skal projektdeltagerne udvikle og implementere en lang række undervisningsforløb for studerende og kompetenceudvikling for undervisere inden for entreprenørskabsundervisning samt videreudvikle de forskellige studentervæksthuse.

Undervisningsforløb
Undervisningsforløbene bliver udviklet, så indholdet vil appellere til en bredest mulig målgruppe af studerende. Forløbene vil bestå af 20 lektioner eller mere. I løbet af projektperioden bliver der gennemført tre runder, hvor undervisere fra projektpartnerne kan søge om midler til udvikling af nye undervisningsforløb. Første runde bliver afviklet som en innovation camp for undervisere, hvor formålet er at generere idéer til nye undervisningsforløb. Resultatet blev 11 nye projekter, som i løbet af efteråret skal udmøntes i konkrete forløb og aktiviteter.

Studentervæksthuse
I studentervæksthusene bliver studerende med en forretningsidé tilbudt adgang til eksempelvis kontorplads og laboratoriefaciliteter samt faglig og forretningsmæssig vejledning, rådgivning og mentorordninger. De mest ambitiøse studentervirksomheder får mulighed for at deltage i særlige Booztforløb og Start-up Weekends. Det første Booztforløb startede i april 2017. Der bliver arbejdet videre med de 14 eksisterende studentervæksthuse på de seks uddannelsesinstitutioner. Samtidig bliver der etableret yderligere fire studentervæksthuse i projektperioden.

Kompetenceudvikling
Kompetenceudviklingen vil omfatte entreprenørskab som foretagsomhedsdidaktik med henblik på udbredelse af entreprenørskabsundervisning i uddannelser, hvor man ikke tidligere har arbejdet med det. Der vil være fokus på start-up-problematikker og vejledning i forbindelse med virksomhedsetablering og forretningsudvikling. Indsatsen bliver gennemført i samarbejde med Fonden for Entreprenørskab. Der udbydes i løbet af 2017 en række kurser og forløb til alle de medvirkende institutioners undervisere.

- Projektets Forventede Resultater

Det forventes, at 7.000 midtjyske studerende skal have særlig undervisning i iværksætteri, og mindst 350 af dem skal starte egen virksomhed.

Det betyder, at Erhvervsakademi Aarhus har et mål på 45 CVR-numre samt at omkring 900 studerende skal igennem undervisningsforløb og andre iværksætteraktiviteter i løbet af projektperioden.

- Projektets Forventede Effekt

Det forventes, at flere studerende skal etablere egen virksomhed. Dernæst forventes det også, at projektet bidrager til, at de studerende får kompetencer inden for entreprenørskab, udvikler evnen til at tænke nyt samt se muligheder og omsætte idéer til værdi.

Tags entreprenørskab | innovation | vækst | virksomheder
Deltagere  
- Studerende
- Medarbejdere Erhvervsakademi Aarhus (EAAA)
Ulla Haahr
- Virksomhedsrepræsentanter
- Andre
Partnere VIA University College | Aarhus Maskinmesterskole | Aarhus Universitet | Erhvervsakademi Dania | Erhvervsakademi MidtVest | Aarhus Maskinmesterskole | Aarhus Universitet
Finansiering  
- Intern 36%
- Ekstern 50% | EU kilder | EU's Regionalfond
14% | Danske offentlige kilder | Regioner og kommuner (herunder regionale fonde)
Resultat
Evaluering
Formidlingsform  
- Resultatets formidling

Projektet er formidlet gennem forskellige hjemmesider.

- Resultaternes værdi
- Målgruppen Målgruppen er primært studerende på videregående uddannelser i hele Region Midtjylland.
- Publikationer Website/blog
Website/blog
Website/blog
Andet (venligst beskriv)
Andet (venligst beskriv)
Konferenceoplæg