Ποιοι είμαστε
Αρχική Επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο αγιασμός δεν περιέχει μικρόβια;ΨΕΥΔΟΕΠΙΣΤΗΜΗ

Επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο αγιασμός δεν περιέχει μικρόβια;

8 Μαρ
2019

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.

Ισχυρισμός:

Ο αγιασμός δεν περιέχει μικρόβια

Συμπέρασμα:

Πληθώρα επιστημονικών μελετών που εξέτασαν δείγματα νερού έχουν καταρρίψει τον ισχυρισμό πως ο αγιασμός ή ύδατα τα οποία θεωρούνται αγιασμένα δεν περιέχουν μικροοργανισμούς, παθογόνους και μη.


Πρόσφατα είδαμε να γίνεται viral ο ισχυρισμός πως ο αγιασμός δεν περιέχει μικρόβια. Η εν λόγω δήλωση δεν έχει καμία επιστημονική βάση.

Παραδείγματα: diaforetiko.gr, newsbomb.gr, gossip-tv.gr, palo.gr, triklopodia.gr, news-tora.eu, stoxos.gr, newscast.gr, mykosmos.gr, shmantikanea.blogspot.com, iellada.gr, “Επουράνιες Αλήθειες” (σελίδα στο Facebook), “Παναγία μου,μητέρα της αγάπης ..Αγγελιοφόρε των ουρανών” (σελίδα στο Facebook)

Πρόκειται για ανακύκλωση είδησης από τη σελίδα «Επουράνιες Αλήθειες» στο Facebook, η οποία στις 9-1-2019 είχε αναρτήσει το παρακάτω κείμενο:

Οι επιστήμονες έκαναν χημική ανάλυση του Αγιασμού και διαπίστωσαν ότι δεν περιέχει μικροοργανισμούς όπως έχει το νερό. Επίσης με το μικροσκόπιο διαπίστωσαν, ότι τα μόρια νερού του Αγιασμού, έχουν σταυρούς. Αυτές είναι και οι αιτίες που ο Αγιασμός δεν μυρίζει και δεν χαλάει ποτέ!

Το ότι ο Αγιασμός έχει Χάρη Αγίους Πνεύματος μπορούμε να το διαπιστώσουμε και εμπειρικά, δίνοντας Αγιασμό σε έναν διψασμένο δαιμονισμένο, κρύβοντας απ’ αυτόν ότι είναι Αγιασμός. Θα τον δείτε, όχι μόνο να μην τον πιει, αλλά θα φουντώσει και θα εξοργιστεί.

Γέροντας Εφραίμ της Σκήτης του Αγίου Ανδρέα

Λίγες μέρες μετά η σελίδα κατέβηκε λόγω της κριτικής που προκάλεσε η συγκεκριμένη ανάρτηση και άλλες παρόμοιες. [πηγή]

Δεν καταφέραμε να εντοπίσουμε δημοσιευμένη στην διεθνή βιβλιογραφία καμία έρευνα που να υποστηρίζει τους ισχυρισμούς της δημοσίευσης.

Αρχικά ο ισχυρισμός ότι «οι επιστήμονες κοίταξαν από το μικροσκόπιο και διαπίστωσαν ότι τα υδάτινα μόρια του αγιασμού σχημάτιζαν σταυρούς» είναι προβληματικός.

Το νερό συνίσταται από δυο άτομα υδρογόνου σε δεσμό με ένα άτομο οξυγόνου. Προφανώς είναι αδύνατον να δημιουργηθεί ένας σταυρός 4 σημείων με μόλις 3 σημεία. Παρακάτω μπορούμε να δούμε τη γεωμετρία που παρουσιάζει το μόριο του νερού:

Επιπλέον, δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη διάταξη που εμφανίζουν τα μόρια του νερού μεταξύ τους, καθώς τα μόρια στα υγρά στοιχεία καλύπτουν άναρχα τον χώρο μεταξύ τους και βρίσκονται σε διαρκή κίνηση.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι μέχρι και σήμερα δεν έχουμε καταφέρει να φωτογραφήσουμε το νερό σε μοριακό επίπεδο. Το 2013 είχαμε το ορόσημο της πρώτης απεικόνισης δεσμών υδρογόνου (τους οποίους χρησιμοποιεί και το νερό), αλλά σε ένα μόριο 8-υδροξυκινολίνης πάνω σε χαλκό. [πηγή]

Θα ήταν αδύνατον επιστήμονες να κατάφεραν να φωτογραφήσουν τα μόρια του νερού, πόσο μάλλον με ένα τόσο απροσδόκητο συμπέρασμα, χωρίς να μαθευτεί διεθνώς.


Όσον αφορά την παρουσία ή όχι μικροοργανισμών στον αγιασμό, όλες οι σχετικές μελέτες που βρήκαμε ανέφεραν εντοπισμούς.

Οι Rees and Allen (1996) ανέλυσαν 13 δείγματα νερού από την Λούρδη της Γαλλίας, το Walsingham της Αγγλίας και τον Ποταμό Ιορδάνη. Οι ερευνητές σημειώνουν στα ευρήματά τους:

Τα βακτήρια και οι μύκητες που απομονώθηκαν από τον αγιασμό καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος παθογένειας. […] Πολλοί απ’ αυτούς τους μικροοργανισμούς έχουν την δυνατότητα να προκαλέσουν μόλυνση σε ασθενείς νοσοκομείων, ειδικά όταν εφαρμόζονται σε μεγάλες ποσότητες σε ανοικτές πληγές, ενδοφλέβιους σωλήνες και μάτια. Αν και τέτοιοι οργανισμοί έχει περιγραφεί να προκαλούν ασθένειες μόνο σε εκτεθειμένους ασθενείς, αυτή είναι ακριβώς η κατηγορία των ατόμων στους οποίους χρησιμοποιείται ο αγιασμός.

Οι μικροοργανισμοί που ανίχνευσαν οι Rees et. al

Οι Jurado et al. (2002) εξέτασαν δείγματα αγιασμού από 7 εκ των πιο επισκέψιμων εκκλησιών της Ισπανικής Σεβίλης. Οι ερευνητές σημειώνουν στα ευρήματά τους:

30 από τα 37 διαφορετικά είδη που απομονώθηκαν από τον αγιασμό έχουν καταγραφεί ως ανθρώπινα παθογόνα. Ωστόσο, η πλειοψηφία αυτών των βακτηρίων σπάνια προκαλεί ασθένειες σε άτομα με προδιάθεση. Αυτή η αναφορά, μαζί με προηγούμενες, τονίζει το γεγονός ότι οι θρησκευτικές δραστηριότητες που αφορούν την χρήση νερού είναι πηγές παθογόνων βακτηρίων και πρέπει να ελέγχονται προσεκτικά.

Τα βακτήρια που κατέγραψαν οι Jurado et al.

Οι 3 αναφορές στις οποίες παραπέμπουν οι ερευνητές, είναι πρώτον αυτή που εξετάσαμε προηγουμένως, δεύτερον η περίπτωση ενός βαριά τραυματισμένου ασθενή που μολύνθηκε από ψευδομονάδα μέσω αγιασμού, και τρίτον η εύρεση μικροοργανισμών σε κρήνες αγιασμού, για δεύτερη φορά κατά τον Ιρλανδικό Διαγωνισμό Νεαρών Επιστημόνων.

Τέλος έχουμε την έρευνα των Kirschner et al. (2012), που εξέτασαν δείγματα αγιασμού από 18 εκκλησίες και 2 μεγάλα νοσοκομεία της Βιέννης. Οι ερευνητές σημειώνουν στα ευρήματά τους ότι μόνο 3 πηγές από τις 21 (14%), τηρούσαν τα στάνταρ πόσιμου νερού σύμφωνα με το Αυστριακό δίκαιο.

Τα κοπρώδη βακτήρια που ανίχνευσαν οι Kirschner et al.

Οι ερευνητές συνοψίζουν τα ευρήματα τους ως εξής:

Το νερό από τις ιερές πηγές συχνά είναι μολυσμένο με κοπρώδη βακτήρια ή νιτρικά και δεν μπορεί να συστηθεί ως πηγή πόσιμου νερού στο κοινό. Ακόμα και αν οι μικροβιολογικές και χημικές απαιτήσεις καλύπτονταν, ο υγειονομικός έλεγχος έδειξε ότι οι περισσότερες πηγές παρουσιάζουν σημαντικές ελλείψεις υγιεινής στην κατασκευή και εγκατάστασή τους.

Με βάση όλα τα διαθέσιμα στοιχεία λοιπόν καθίσταται σαφές πως οι ισχυρισμοί ότι «επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα μόρια του αγιασμού σχηματίζουν σταυρούς» και ότι «ο αγιασμός δεν περιέχει μικροοργανισμούς», δεν βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Κατά την πανδημία της COVID-19, εστίασε στην έρευνα της ψευδοεπιστημονικής παραπληροφόρησης.