Hop til indhold

Ledelseskommunikation i digital kontekst

Projekttitel Ledelseskommunikation i digital kontekst
Projekttype Anvendt forskning og udvikling
Frascati Ja
Tema Kommunikation
Teaser Forestillingen om ledelseskommunikation er ikke i resonans med den digitale virkelighed og det moderne kommunikative fagfelts ressourcer
Status Afsluttet
Ejer  
- Akademi Cphbusiness
- Kontaktperson Hans C. Christiansen
Lektor
hacc@cphbusiness.dk
3615 4851
Nat./Int. Nationalt
Projektperiode 01. februar 2022 - 31. december 2022
Projektbeskrivelse  
- Projektresumé

Projektet udspringer af forstudiet Fagligt sammenspil mellem ledelse og kommunikation i en digital kontekst, der blev gennemført i efteråret 2021. Vedhæftet under vidensprodukter, er den afsluttende rapport fra forstudiet.

Projektet udspringer af observationer (via projektdeltagernes undervisning, konsulentarbejde samt deres erfaring inden for kommunikationsbranchen), der peger på at ledelseskommunikation i en kommunikationsfaglig kontekst og blandt ledere ofte anskues snævert som ikke-medieret interpersonel kommunikation. Ledelseskommunikation italesættes således ikke ud fra kommunikationsfaglighedens brede spektrum (masskommunikation, netværkskommunikation, digital kommunikation, SoMe-etik). Det udgør et problem i en digital verden, hvor lederens kommunikation og arbejdsopgaver præges af en stadig mere gennemgribende digitalisering, hvor virksomhedens kommunikationsaktiviteter i tiltagende grad flyttestil digitale platforme. Ledelseskommunikation er i teori og praksis ofte frakoblet fokus på ex IT-etik og/eller sociale medier, og det betyder manglende opmærksomhed om teknologiens værdiskabende ressourcer i forhold til intern kommunikation, Thought Leadership, interessentrelationer m.m. Denne problemstilling har vi formuleret i PLUS-artikel på K-Forum (se link under Vidensprodukter).

Problemformulering:
Hvordan kan der udvikles metoder for ledelseskommunikation i danske virksomheder (herunder SMV’er), som bidrager til forretningsmæssige mål og som er i tråd med de udfordringer og ressourcer som den digitale kommunikationsvirkelighed skaber?

- Baggrund og formål
Vi har i forstudiet, Ledelseskommunikation i en digital kontekst, gennem litteraturstudier, scanning af studiebeskrivelser, observationer i ledelsesfora samt interviews med interessenter/forskere/virksomhedsledere dokumenteret, at der forekommer et fagligt videnshul omkring den beskrevne problemstilling.
Vores tese var: Forestillingen om ledelseskommunikation resonerer ikke med de krav der i stigende omfang stilles til digital tilstedeværelse også for ledere. Dette arbejde i forstudiet har resulteret i en forståelse af problemets omfang og karakter: Vi har konkluderet og fået bekræftet vores tese: at ledelseskommunikation i teori, praksis og uddannelsesvirksomhed på mange områder ikke er i overensstemmelse med de krav til ledelseskommunikation som den digitale virkelighed fordrer. Spektret for SoMe-brug i ledelseskommunikation har desuden vist sig at være begrænset: Ser man eksempelvis på kursusvirksomhed, så fokuseres der på området digitalledelseskommunikation primært på toplederes eksterne kommunikation. Ledere i SMV’er og deres hverdagskommunikation (intern kommunikation, vidensdeling, personlig branding m.m.)vies en meget begrænset opmærksomhed. Et projekt der indkredser værdien af og metoder for digitalt orienteret ledelseskommunikation (som også inddrager SMV’er)vil kunne bidrage med udvikling af ressource givende metoder i lederes kommunikationsarbejde, ligesom det vil kunne fungere som ramme for faglig udvikling af ledelses-og kommunikationsfag i regi af Cphbusiness.
- Aktiviteter og handling
- Projektets Metode

Projektet har til formål at udvikle metoder for optimering af ledelseskommunikation udfoldet inden foren digital kontekst. Metoderne udvikles på baggrund af litteraturstudier og vidensudvikling i netværk (via konferencer og relevante fora) samt empiri og cases. Et centralt omdrejningspunkt for projektet vil være et tæt samarbejde med virksomheder, hvor konkrete kommunikationsfagligheder bringes i spil i forhold til lederes praksis og dagligdag.

- Projektets Forventede Resultater
Projektets vidensudvikling vil bl.a. blive formidlet i to kapitler i lærebog publiceret i2022 v. Forlaget Hans Reitzel(Sociale medier). Der afholdes i denne forbindelse mini-seminar omkring ledelseskommunikation v. Gyldendal i maj 2022.
I forlængelse af projektet erd er desuden planlagt en bogudgivelse v. Djøfs Forlag (v. redaktør Lasse Wollsgård) der opsamler og perspektiverer temaet ”Ledelseskommunikation”.
Endvidere vil forskningsområdet og undersøgelsen løbende blive formidlet på sociale medier og i relevante ledelsesfora. Strategien for formidlingen på sociale medier er skitseret i vores lærebog ”Faglig videndeling på sociale medier” (Reitzel 2020). Endelig nærer vi en ambition om at afrundeprojektet med et opsamlende seminar/en perspektiverende konference. Formålet hermed er at skabe opmærksomhed omkring emnet samt at initiere netværk og en fortsat faglig udvikling inden for området.
- Projektets Forventede Effekt
Tags
Deltagere
Partnere
Finansiering  
- Intern 100%
- Ekstern
Resultat
Evaluering
Formidlingsform  
- Resultatets formidling
- Resultaternes værdi
- Målgruppen
- Publikationer Website/blog
Rapport
Rapport