Hop til indhold

FN’s verdensmål som business case

Projekttitel FN’s verdensmål som business case
Projekttype Anvendt forskning og udvikling
Frascati Ja
Tema Bæredygtighed | Business
Teaser Projektets mål er at fremkomme med best practice i form af et inspirationskatalog til andre SMV’ere, i forhold til at arbejde med udvalgte FN's verdensmål
Status Afsluttet
Ejer  
- Akademi Cphbusiness
- Kontaktperson Jes Christiansen
Lektor
jvnc@cphbusiness.dk
+45 3615 4926
Nat./Int. Nationalt
Projektperiode 05. januar 2021 - 31. december 2021
Projektbeskrivelse  
- Projektresumé

I  følge med det daglige arbejde med viden har videngrupperne i Økonomi, International Markedsføring såvel som Organisation og Ledelse i løbet af 2019 arbejdet med at identificere trends og tendenser fsva. følgevirkningerne af FNs verdensmål. Konkret har videngrupperne identificeret et potentiale i at afdække de økonomiske konsekvenser af operationaliseringen af FN´s verdensmål som konkurrenceparameter – med særligt fokus på Corporate Branding, Employer Branding og generel markedsføring.  

Projektet vil kortlægge i hvilket omfang danske SMVer efterlever FN´s verdensmål, de strategiske overvejelser og tiltag underliggende evt. efterlevelse, såvel som afklaring af konkrete business cases og økonomiske konsekvenser heraf. Det forventes, at projektet vil munde ud i konkrete forslag til strategier og business cases, som SMVer – der endnu ikke har indarbejdet FN´s verdensmål i deres strategier – kan lade sig inspirere af. Projektet foreslås bemandet af undervisere med kompetencer inden for økonomi og markedsføring. Af hensyn til projektets umiddelbare aktualitet for erhvervet, foreslås inddraget konkrete erfaringer fra SMVer såvel som interview med relevante institutionelle aktører lokaliseret i Hovedstadsområdet.

Projektets relevans understreges i globalt af en stigende interesse for nye økonomiske modeller (fx Doughnut-økonomien), mens det i Danmark understøttes bl.a. af Deloittes samarbejde med Danmarks Statistik1 vedr. operationaliseringen samt målepunkter for inkorporering af verdensmålene, Industriens Fonds undersøgelse af verdensmålene som konkurrenceparameter2 såvel som DI´s undersøgelse af, hvor mange virksomheder der indarbejder verdensmålene som en del af deres forretningsgrundlag3Derudover kan relevante samarbejdspartnere fra erhvervslivet fremsøges på www.csr.dk , der er Danmarks eneste community med fokus på forretningsdrevet CSR.  

- Baggrund og formål

Dette projekt har – isoleret set – til formål at søge at afdække, hvilke løsninger SMV’er med fordel kan undersøge og implementere mhp. at efterleve alle eller udvalgte mål. Arbejdet med FN’s verdensmål fordrer antageligt en langsigtet strategisk handlingsplan, hvorfor det forventes, at SMV’er arbejder arbejder trinvist med omstilling af løsninger, processer mv. med hensigten at leve op til verdensmålene.  

Projektets problemformulering er således
Med udgangspunkt i hvordan udvalgte SMVer i perioden 2018-2020 har arbejdet med FNs verdensmål som business case, er det projektets mål at fremkomme med best practice i form af et inspirationskatalog til andre SMV’ere i forhold til at arbejde med udvalgte FNs verdensmål. 

Baggrund
FN’s Verdensmål udgør 17 konkrete mål og 169 delmål, som forpligter alle FN’s 193 medlemslande til helt at afskaffe fattigdom og sult i verden, reducere uligheder, sikre god uddannelse og bedre sundhed til alle, anstændige jobs og mere bæredygtig økonomisk vækst. De fokuserer ligeledes på at fremme fred og sikkerhed og stærke institutioner, og på at styrke internationale partnerskaber. Den nye dagsorden anerkender således, at social, økonomisk og miljømæssig udvikling, fred, sikkerhed og internationalt samarbejde er tæt forbundne, og at det kræver en integreret indsats at opnå holdbare udviklingsresultater. 

Nogle SMV’ere er i gang med at anvende verdensmålene for deres virksomhed, medens andre fortsat ikke har set forretningspotentialet og vækstmuligheder ved at inddrage målene . 

- Aktiviteter og handling
- Projektets Metode

Det overordnede metodiske undersøgelsesdesign vil bestå af et samspil mellem indkredsning af relevant viden og teori (via literature review), samt en kvalitativt funderet indsamling af empiri. Fsva. angår metodisk tilgang underliggende literature reviewet, vil projektet gøre brug af desk-research af rapporter samt videnskabelige artikler. Formålet hermed er at afdække eksisterende litteratur på området, med særlig fokus på identificerede KPI´er i arbejdet med verdensmålene.  

Den kvalitative del af undersøgelsesdesignet udgøres af interviews med relevante vidensinstitutioner, interesseorganisationer og virksomheder. Disse interviews vil blive afviklet som case-studier (Yin, 2013). Hvor aktuelt, vil projektet også arbejde med fokusgruppeinterview med henblik på at belyse evt. forskelligheder i implementeringen af verdensmålene såvel som de økonomiske konsekvensberegninger.  

Det antages, at den enkelte SMVs arbejde med implementering af FNs verdensmål beror på en langsigtet strategisk målsætning, som (formentlig) vil være betinget af branche og marked. I forlængelse heraf arbejder projektet med en underliggende hypotese om, at den enkelte virksomhed ikke vil arbejde med implementering af alle verdensmål på én gang, men vil have udvalgt verdensmål, der – af virksomheden – anses som værende de mest aktuelle ift. at skabe værdi for virksomhedens interessenter. I lyset af dette, vil dataindsamlingen også søge at afklare, hvorvidt de udvalgte respondenter udviser en adfærd, hvor ”cherry picking” er mulig. Formålet hermed er at afdække, hvordan og i hvilket omfang de økonomiske konsekvenser har/ikke har en effekt fsva. valg af verdensmål.  

Analysetilgangen vil være eksplorativ og induktiv, baseret på en fænomenoligisk og hermeneutisk tangegang.   

- Projektets Forventede Resultater
- Projektets Forventede Effekt

Projektet udvikler viden, der kan bidrage til metoder, løsningsmodeller og strategier for SMV’ere. Konkret er det målsætningen med projektet at kunne levere konkrete business cases, der kan anvendes som inspiration for SMVer, der ønsker at arbejde med enkelte eller flere af FN’s verdensmål. 

Projektets effekt/værdi kan måles på, hvordan de involverede virksomheder kan anvende de udarbejdede business cases og heraf afledte anbefalinger; altså hvordan og i hvilket omfang projektet gør viden til værdi for erhvervet i praksis. Derudover vil projektets værdi give sig til udslag i inspiration til udvikling af læringsforløb samt en kompetenceudvilking af involverede undervisere. Den heraf afledte effekt forventes at bidrage yderligere til tilfredse studerende og aftagere.

Tags
Deltagere
Partnere
Finansiering
Resultat
Evaluering
Formidlingsform  
- Resultatets formidling
- Resultaternes værdi
- Målgruppen
- Publikationer Rapport