Een goed gerecht kan een rotdag weer leuk maken, zoals ook een goede film dat kan. We combineerden de twee en kozen vijf onvergetelijke momenten uit films waarin eten een troostende rol speelt. Plus een recept van de moeder van Martin Scorsese.

cadeautje

Je leest dit artikel uit de VPRO Gids gratis op VPRO Cinema. Wil je meer lezen over oa documentaires, podcasts en boeken? Neem dan een digitaal abonnement.

Veganistische chocoladetaart

A Ghost Story

Een van de meest spraakmakende scènes uit de indrukwekkende dramafilm A Ghost Story (2017) is die waarin actrice Rooney Mara in haar eentje een hele taart opeet. In de film keert de overleden man van Mara’s personage (Casey Affleck) terug als geest. Terwijl hij haar vanuit een hoek van hun huiskamer rustig observeert, ziet hij hoe zijn rouwende vrouw troost zoekt in het stuk gebak, dat ze ineens verorbert. De scène is opgenomen in een statische long take van vierenhalve minuut en is volgens regisseur David Lowery het beste wat hij ooit heeft gemaakt. Mara vond het verschrikkelijk: voor de opnames had ze nog nooit (!) taart gegeten. De veganistische, suiker- en glutenvrije chocoladetaart kreeg ze dan ook met moeite weg.

Dansende broodjes en een eetbare schoen

The Gold Rush

In Charlie Chaplins klassieker The Gold Rush (1925, te zien op YouTube) reist The Lone Prospector (Chaplin) af naar de Canadese regio Klondike om te zoeken naar goud. Daar vindt hij niet alleen wat hij zoekt, maar krijgt ook hij te maken met eenzaamheid en honger. In een inmiddels iconische scène beeldt The Prospector zich in hoe hij de vrouw van z’n dromen aan het lachen maakt door twee broodjes te laten dansen, nadat hij tevergeefs en eenzaam op haar heeft gewacht voor een etentje. Een andere scène laat zien hoe hij schuilend voor een sneeuwstorm in een hut belandt, zonder eten. Die storm duurt zo lang dat hij door honger besluit zijn eigen schoen op te eten. Gelukkig voor Chaplin was die gemaakt van drop. Werner Herzog at jaren later echt een schoen, nadat hij een weddenschap had verloren van collega-filmmaker Errol Morris. Daarover werd de korte documentaire Werner Herzog Eats His Shoe (1970) gemaakt.

via GIPHY

Magische rijstballetjes

Spirited Away

Als je aan Studio Ghibli denkt, denk je waarschijnlijk aan een van de prachtige animatiefilms die de Japanse studio al sinds de jaren tachtig maakt. Het zou ook goed kunnen dat je denkt aan lekker eten, want de vele Ghibli-films zitten er vol mee. In een van de bekendste is voedsel een belangrijk motief in het verhaal. Spirited Away (2001) gaat over het meisje Chihiro, dat tijdens een vakantie in een magische wereld terechtkomt. Daar veranderen haar ouders in enorme varkens als ze zich gulzig volproppen met heerlijk klaargemaakte gerechten die betoverd zijn. In een cruciale scène krijgt Chihiro, die verdrietig is omdat ze haar ouders mist, betoverde rijstballetjes. Wanneer ze die eet, krijgt het vermoeide meisje haar kracht terug en is ze vastberaden om haar ouders te redden. Het internet staat inmiddels vol met recepten voor die rijstballetjes, alsook voor veel andere smakelijke gerechten uit de Ghibli-films.

via GIPHY

Goedmaakomelet

Big Night

Een veelgeprezen film over liefde voor koken is Big Night (1996). De film vertelt het verhaal van Primo (Tony Shalhoub) en Secondo (Stanley Tucci), twee Italiaanse broers die in New Jersey een restaurant beginnen. De bijzondere Italiaanse gerechten die hun menukaart rijk is, vallen weinig in de smaak bij de Amerikanen, zodat het restaurant in financiële problemen komt. Een bezoek van een bekende muzikant moet zorgen voor een ‘big night’, die het tij kan keren. Tegen het einde van de film krijgen de twee broers enorme ruzie. In de slotscène, die daarna volgt, zien we hoe een van de broers een omelet bakt. Samen eten ze ervan en ze laten elkaar zonder iets te zeggen weten dat het weer goed zit tussen hen. De liefde voor voedsel en voor elkaar overwint.

Gevangenispasta

Goodfellas

Misschien wel het bekendste (en smakelijkste) voorbeeld van eten in films is de bereiding van pasta in Goodfellas (1990). Nadat hoofdpersonage Henry Hill is verlinkt bij de FBI, belanden hij en zijn gangstervrienden in de gevangenis. Daar is het best uit te houden, omdat de corrupte bewakers regelmatig een oogje dichtknijpen. Maar wat de heren vooral op de been houdt, is het overheerlijke Italiaanse eten. Met precisie wordt in beeld gebracht hoe de pasta wordt bereid, waarbij elke maffioso een taakje heeft. Paulie snijdt, met een scheermesje, de knoflook en Vinnie, gespeeld door de vader van regisseur Martin Scorsese, maakt de saus. Mama Scorsese kookte daadwerkelijk het pastagerecht voor de opnames en was bovendien zo aardig om haar recept te delen met Entertainment Weekly toen de film uitkwam. In navolging van haar delen wij hieronder dit recept nogmaals, zodat u onder het genot van een bord Italiaanse pasta nog meer kunt genieten van Scorseses klassieker.

Pastasaus met gehaktballen à la Scorsese

Ingrediënten (voor 6 porties):

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 500 gram varkensworst
  • 1 middelgrote ui, in kleine stukjes gesneden
  • 5 teentjes knoflook, dungesneden
  • 140 gram tomatenpuree
  • +/- 1500 gram gezeefde Italiaanse tomaten
  • 500 ml water
  • Zout en peper
  • 500 gram gemalen mengsel van kalfsvlees, rundvlees en varkensvlees (voor de gehaktballen)
  • 1 ei
  • Een zakje geraspte Pecorino Romano (kaas)
  • 1 eetlepel Italiaanse peterselie
  • Broodkruimels

Bereidingswijze:

  • Verhit de olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Bak de varkensworst bruin in ongeveer drie minuten. Leg de worst apart. Bak de ui en de knoflook in ongeveer drie minuten goudbruin in dezelfde pan. Voeg de tomatenpuree, 500 ml water en de gezeefde tomaten toe. Zet het vuur middelhoog. Voeg zout, peper en het apart gelegde varkensvlees toe. Laat het geheel sudderen. Roer af en toe.
     
  • Maak de gehaktballetjes: meng in een grote kom het gehaktmengsel, het ei, de peterselie, wat kaas en twee eetlepels van de sudderende tomatensaus. Voeg als het mengsel nog los is broodkruimels toe tot alles aan elkaar plakt. Rol het mengsel tot balletjes en leg ze direct in de sudderende saus. Kook het geheel ongeveer 45 minuten tot een uur.
     
  • Verwijder met een schuimspaan de worst en gehaktballen. Serveer de saus over pasta, met het vlees erbovenop of apart.