Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Danmark
Linda Jerneck

Dags att stoppa Turkiets spioncentraler i Sverige

Turkiet planerade att mörda flera regimkritiker i Danmark förra året, och statsanställda imamer kartlägger Gülenanhängare i Sverige. Det krävs krafttag mot Erdogans flyktingspionage och förföljelser.

Storebror ser dig. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan vill kontrollera diasporan, bland annat genom utsända imamer som rapporterar vilka som uttrycker kritik mot regimen.
Foto: TUMAY BERKIN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Moskén i Fittja är en av de nio moskéer i Sverige som har täta band till den turkiska regimen.
Foto: SUVAD MRKONJIC

Mordplanerna mot anhängare till predikanten Fethullah Gülen avstyrdes av danska säkerhetspolisen, avslöjade Ekot under tisdagen. Turkiska underrättelsetjänsten MIT ska ha lagt ut morduppdraget på ett kriminellt gäng, vilket följer ett känt mönster. I Tyskland har polisen gjort tillslag mot "Osmanen Germania", ett turkisknationalistiskt motorcykelgäng utan motorcyklar. Det misstänks för grova våldsbrott och har täta band till det styrande partiet i Turkiet, AKP.

"En cancersvulst"

Detta är bara det senaste exemplet på hur Erdoganregimen förföljer oliktänkande långt utanför Turkiets gränser. Ekot citerar vice premiärminister Bekir Bozdag som i april gick ut med att MIT har "paketerat 80 FETÖ-medlemmar från 18 olika länder och tagit dem till Turkiet". 

FETÖ, eller "Fethullahs terroristorganisation", är Turkiets namn på Gülenrörelsen. Rörelsen brukar ses som en pragmatisk islamistisk rörelse som kombinerar tro med marknadsekonomi. Gülen stod tidigare Erdogan och AKP nära, men sedan 2013 har de varit i konflikt. "En cancersvulst som måste förgöras", kallade Erdogan rörelsen efter det misslyckade kuppförsöket 2016. Enligt Turkiet var det Gülenanhängare som låg bakom kuppen.

Sedan dess har mer än 150 000 människor sparkats från sina anställningar och 40 000 fängslats i Erdogans utrensningar. Inte ens de som lämnat Turkiet går säkra – och det är inget regimen hymlar med: "Vår underrättelsetjänst, våra säkerhetsstyrkor, den turkiska staten och vår regering förföljer dem - var i världen de än är", sa Bozdag i samma intervju.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.
Foto: TURKISH PRESIDENTAL OFFICE HANDOUT / EP / EPA TT NYHETSBYRÅN

När det gäller förföljelser av Erdogans kritiker är Sverige inget undantag. 

Nio svenska moskéer har täta band med den turkiska regimen. Deras imamer är betalda av den turkiska staten – och i uppdraget ingår att kartlägga oppositionella. Det visade Niklas Orrenius stora granskning i DN förra året. "De har blivit en sorts spioncentraler för den turkiska regimen", sa den turkisksvenske journalisten Emre Oguz då.

Omkring 100 000 svenskar har turkiska rötter. De måste kunna uttrycka sina åsikter utan rädsla. 

Men de oliktänkande som flytt till Sverige hotas med att aldrig kunna hälsa på i hemlandet – eller något ännu värre.

Ordföranden för AKP:s lobbyorganisation i Sverige, Özer Eken, fastnade på band när han försökte pressa en Gülenanhängare att bli angivare åt Turkiet: "Broder, de kommer att vilja ha all verksamhet som pågår här. Om du inte ger dem något konkret är det kört med dig." När Ekot kontaktade Eken förnekade han att det var hans röst som hördes. 

Stå upp mot Erdogan

Turkiet må vara EU-kandidat på papperet, men landet är knappast en fungerande demokrati. När president Recep Tayyip Erdogan visar sina rätta färger är det en auktoritär ledare som framträder. Förra året stärktes presidentens makt på parlamentets bekostnad. Fristående medier trakasseras och stängs ned. Oppositionen fängslas. Minoriteter förföljs.

Europeiska regeringar måste reagera när Erdogan kräver allt större kontroll över den turkiska diasporan – genom fredagsböner som regisseras i Ankara, utsända imamer och gängkriminella.

Det är hög tid att stoppa Turkiets spioncentraler i Sverige.


Läs också: Turkiet, värre rättsosäkert för varje dag som går 

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.