Het schijngevecht van de EU tegen Trump’s voldongen feiten

Machteloos tegenover opzeggen Iran-deal en verhuizing VS-ambassade naar Jeruzalem

EU-buitenland Commissaris Federica Mogherini.

Titelfoto: EU-buitenland Commissaris Federica Mogherini. Screenshot door redactie OpinieZ van YouTube-video, kanaal EU-reporter

Vandaag laat de EU de niet aflatende Don Quichottiaanse strijd tegen de wattenstaafjes voor een dagje rusten om wat aandacht te besteden aan het dagelijkse nieuws van buiten de Europese enclave. Want als je even niet oplet gebeurt er van alles en dan ontkom je er niet aan dat je er iets van moet vinden.

Dus ook vandaag begeeft het Europese circus zich al CO2-puffend naar een centrale verzamelplaats om de eeuwigdurende strijd tegen de voldongen feiten voort te zetten.

Geraaskal over Trump

Zoals te doen gebruikelijk is ook ditmaal de aanleiding een aantal beslissingen van Donald Trump. Nu beschouw ik mezelf op Trump-terrein tot de zeer beperkte groep van Nederlandse deskundigen. Ik voorspelde als een van de weinigen zijn overwinning en beschouw tot op de huidige dag al wat hij zegt van plan te zijn als een redelijke indicatie van wat er vervolgens daadwerkelijk gaat gebeuren.

En inderdaad, hoewel de Nederlandse media niets liever doen dan raaskallen over de onbetrouwbaarheid van Trump, is de man voor een politicus juist een voorbeeld van logica en consistentie. Want een reeks van objectieve waarnemingen toont aan dat wat hij zegt hij in veel gevallen ook doet. Voor een waarnemer met een realistische instelling is dat in elk geval heel overzichtelijk.

Voor de EU daarentegen komt elke vooraf aangekondigde stap die Trump onderneemt elke keer weer als een totale verrassing. Ook ditmaal is het niet anders. De stenen des aanstoots van vandaag zijn het opzeggen door de Verenigde Staten van de Iran-deal, en het verplaatsen van de Amerikaanse Ambassade naar Jeruzalem.

VS-ambassade Jeruzalem

Om met het tweede punt te beginnen, het staat de Verenigde Staten en Israël samen volkomen vrij te beslissen waar deze ambassade geplaatst wordt. Of antidemocratische theocratische regimes in de regio dat leuk vinden, is daarbij irrelevant. Jeruzalem is de hoofdstad van een soevereine staat en het ligt voor de hand dat de ambassade van de belangrijkste bondgenoot daar gevestigd wordt. Bovendien is die beslissing door Trump al maanden van te voren aangekondigd. Het EU-gemeutel – zie de persverklaring van EU-buitenlandcommissaris Mogherini van vandaag – is dus met recht mosterd na een reeds lang verteerde maaltijd.

Iran-deal

Dan de Iran-deal. Door de regering Obama is samen met een aantal andere landen een overeenkomst met Iran gesloten dat onder meer het uraniumverrijkingsprogramma (curieus genoeg gebaseerd op de in Nederland ontwikkelde ultracentrifuge technologie) beëindigd zou worden in ruil voor het beëindigen van economische sancties. Doel was om Iran onder alle omstandigheden te beletten kernwapens te ontwikkelen.

Nu kunnen verdragen altijd gesloten en opgezegd worden, en in die zin is het besluit van Trump zeker niet ongebruikelijk te noemen. Hij maakt simpelweg gebruik van zijn recht om een verdrag dat hij onwenselijk voor de belangen van de Verenigde Staten vindt, op te zeggen. Bovendien hoefde je geen voorspellende gaven te bezitten om die stap mijlenver te zien aankomen.

Iraans verzet

In de afgelopen jaren heb ik diverse malen op internationale bijeenkomsten in Nederland, Engeland en Frankrijk van het Iraans Verzet gesproken. Dit verzet is op democratische leest geschoeid en ondervindt internationaal enorme en nog steeds groeiende steun. Voor alle Iraniërs in de diaspora is het Iraans Verzet het enige lichtpuntje en de enige serieuze mogelijkheid om het nu nog heersende misdadige theocratische mullah-regime uit de macht te verwijderen. In de kringen van het Iraans Verzet worden alle verhalen over de eventuele betrouwbaarheid van het Iraanse regime met uiterste scepsis bejegend. Trump staat dus bepaald niet alleen in zijn wantrouwen.

Isolement

De EU daarentegen is de dagen van Chamberlain nog niet voorbij. Appeasement mag dan geen appeasement meer heten, maar echt wegkijken van onaangename werkelijkheden is in Europa nog steeds diep geworteld. Het schieten op de boodschapper van het slechte nieuws is dus nog steeds de beproefde maar steeds weer tekort schietende methode. 

 

De huidige situatie onderschrijft vooral het volkomen gebrek aan leiderschap en het toenemende machteloze isolement waarin de EU zich steeds meer begeeft. Met open ogen die niets willen zien.

 

 

Over de auteur

Kees de Lange
Kees de Lange
Prof. Dr. C.A. (Kees) de Lange studeerde wis-, natuur- en sterrenkunde aan de UvA en promoveerde in de Theoretische Chemie in Bristol, UK. Hij is emeritus hoogleraar fysische chemie en chemische fysica aan zowel de UvA als de VU. Zijn research betreft atmosferische chemie en fysica, en magnetische resonantie, alsmede het ontwikkelen van complexe fysische modellen. Zijn onderzoek is vastgelegd in enige honderden publicaties. Hij is tot op de huidige dag actief in wetenschappelijk onderzoek. In de periode 2011-2015 was hij als een van de zeer weinige bèta’s lid van de Eerste Kamer.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
7 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Joost Visser
Joost Visser
5 jaren geleden

De beste belofte moet nog komen: Hillary Clinton in jail.

Anton
Anton
5 jaren geleden

Eigenlijk denk ik dat de EU het in zijn geheel niet gaat redden.
De barsten in het geheel beginnen steeds meer op te vallen.

Juanito
Juanito
5 jaren geleden

Laat Miep Mogherini maar kletsen. Ze heeft geen enkel mandaat van burgers uit Europese landen.
Kun je dan ook moeilijk serieus nemen. Vroeger zag je dit soort overbodige baantjes ook wel in het Oostblok. Gelukkig zit er aan die hele EU met hun euro ook een einddatum.

karton
karton
5 jaren geleden

Ach, de EU, eigenlijk is iedere minuut aandacht die aan dat circus worden besteed, er één teveel !
De EU, een door de z.g. “boven ons gestelden” ingevoerde dictatuur, waaruit nog niks zinnigs is voort gekomen. Met een zuipschuit als “grote roerganger”, op de voet gevolgd door een aantal hielenlikkers die af en toe een aai over hun bolletje krijgen van Jan Cloot Juncker, zodat zij ook weer tevreden gesteld, huiswaarts kunnen keren.

Marijs van Slag (@DGNeree)
5 jaren geleden

De manier waarop ze “Iran” zegt….

Haksteeg Anton
Haksteeg Anton
5 jaren geleden

President Trump is ten minste een vent die gewoon doet wat hij gezegd heeft en hij doet het juiste. Ik geloof niet dat de hele EU (met uitondering van Polen en Hongarije) één land heeft met echte politici. het zijn allemaal leugenaars die nooit naar hun mensen luisteren of hebben geluisterd. Europa heeft een man(of vrouw) als Trump nodig (met zijn kwaliteiten) maar wij hebben bij alle zgn. politici niemand die er in de verste verten aan tippen kan. Neen wij moeten het doen met zelf benoemde figuren zoals Juncker, Timmermans, Mogherini en Sargentini die geen van allen een politieke stuiver waard zijn ze lopen allemaal achter de moslim aan. Polen en Hongarije jullie hebben gelijk!

Piet Karbiet.
Piet Karbiet.
5 jaren geleden

Ik moet bij die communist en antisemiet Frederica Mogherini altijd een beetje denken aan Esmeralda Marcos. En aan Elena Ceaușescu.

7
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x