fbpx
Skip to main content

Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών - LSA.gr

Αυξήθηκαν 52% οι επιχειρησιακές συμβάσεις το δεύτερο 15ήμερο του Μαΐου

Σε γρίφο εξελίσσεται για την κυβέρνηση και την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας η υπόσχεση του «παγώματος» των μειώσεων των μισθών


(και της σταδιακής επαναφοράς τους στα επίπεδα που ήταν πριν από τις μειώσεις, εφόσον το επιτρέψει η τρόικα) καθώς οι επιχειρήσεις, υπερβαίνοντας τις πολιτικές εξελίξεις προχώρησαν πριν και μετά τις εκλογές -στο διάστημα από 15 Μαΐου έως 31 Μαΐου- σε μαζικές επιχειρησιακές και ατομικές συμβάσεις συμφωνώντας με τους εργαζομένους μειώσεις για την αμοιβή της εργασίας έως 23% κατά μέσο όρο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας που παρουσιάστηκαν το Σάββατο στην πρώτη σύσκεψη του νέου υπουργού Ι. Βρούτση με τα στελέχη του υπουργείου, στο (προεκλογικό) διάστημα από 15 Μαΐου έως 31 Μαΐου αυξήθηκαν κατά 47% οι εργαζόμενοι - αμειβόμενοι με χαμηλότερες αποδοχές και έως 52% οι νέες επιχειρησιακές και ατομικές συμβάσεις.

Με βάση τα στοιχεία αυτά, μέσα σε 13 εργάσιμες ημέρες και λίγο πριν από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου:

Αυξήθηκε κατά 52% ο αριθμός των επιχειρησιακών συμβάσεων: Υπογράφηκαν συνολικά 137 νέες ανεβάζοντας τον αριθμό τους στις 400 (από 263 που ήταν από τις 14 Φεβρουαρίου έως τις 15 Μαΐου) καλύπτοντας επιπλέον 30. 659 εργαζομένους, έναντι 13.829 (+16.830 και σε ποσοστό + 21,7%).

Αυξήθηκε κατά 16,5% ο αριθμός των νέων ατομικών συμβάσεων (στις 19.034 στις 31 Μαΐου έναντι 16.338 που ήταν, επίσης, από τις 14 Φεβρουαρίου έως τις 15 Μαΐου) με αποτέλεσμα ο αριθμός των εργαζομένων με ατομικές συμβάσεις να φτάσει τους 84.772 από 64.201 (επιπλέον 20.571 εργαζόμενοι, αύξηση σε ποσοστό 32%). Νέες συμβάσεις υπογράφονταν με ρυθμό 218 την ημέρα.

Συνολικά 115.431 εργαζόμενοι (έναντι 78.030 στις 15 Μαΐου, μαζί δηλ. με τους επιπλέον 37.401 από 15 Μαΐου - 31 Μαΐου) «καλύπτονται», ήδη, με μειωμένες, κατά 23% κατά μέσο όρο, αμοιβές. Οι μειώσεις, στο σύνολο των επιχειρησιακών συμβάσεων κυμαίνονται από 16,25% έως 40% (μία συμβαση) και στις ατομικές από 21% - 29%.

Μειώσεις μισθών έγιναν, στο πρώτο πεντάμηνο, και για άλλους 36.522 εργαζόμενους που άλλαξαν καθεστώς απασχόλησης και αμοιβής, από πλήρους σε μερικής ή και εκ περιτροπής εργασίας.

Νέο καθεστώς
Στη σύσκεψη διαπιστώθηκε ότι το νέο καθεστώς των συμβάσεων αναπτύσσεται δυναμικά με δεδομένα τόσο την οικονομική ύφεση (που υποχρεώνει πολλές επιχειρήσεις να περιορίσουν τα κόστη) όσο και το κενό διαπραγμάτευσης που έχει δημιουργηθεί λόγω του νέου καθεστώτος των συλλογικών διαπραγματεύσεων, της μετενέργειας, των μαζικών καταγγελιών συμβάσεων από την πλευρά των εργοδοτικών οργανώσεων και της άρνησης των συνδικάτων να υπογράψουν (χωρίς μάλιστα τη δυνατότητα της επέκτασης να είναι σε ισχύ) νέες συμφωνίες με μειώσεις μισθών και επιδομάτων.

Οι όποιες συμφωνίες για μειώσεις μισθών έχουν γίνει, σε επιχειρησιακό ή σε ατομικό επίπεδο, παραμένουν ισχυρές εφόσον δεν τροποποιηθούν και, όπως υπογραμμίστηκε, ακόμη και η καταβολή μειωμένου κατά 22% κατώτατου μισθού, για να αλλάξει, απαιτεί νομοθετική ρύθμιση και την υπογραφή νέων συμβάσεων χωρίς, φυσικά, αναδρομική ισχύ (αυτόματα μπορούν να επανέλθουν, κατόπιν νομοθετικής ρύθμισης, μόνο αν αναφέρεται στη σύμβαση ως αμοιβή για τον εργαζόμενο ο εκάστοτε ισχύων κατώτατος μισθός της ΕΓΣΣΕ).

Πηγή: Ημερησία

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.