Taiwan-studenter slipper inn med egne pass. Men norske myndigheter endrer nasjonaliteten deres om de vil bli her.

Kinas harde press for å svekke Taiwan har fått både statsmakter og multinasjonale flyselskaper til å gi etter.

Taiwan er offisielt kjent som «Republikken Kina», som kontrollerte hele Kina frem til kommunistpartiet vant borgerkrigen i 1949.

– Tenk om du hadde flyttet til USA og de insisterte på å registrere deg som svensk. Hadde du vært komfortabel med det?

Den taiwanske jusstudenten Joseph fisker frem den norske oppholdstillatelsen sin – et ID-kort i kredittkortformat – og viser frem hva som står på baksiden. I feltet «nasjonalitet» står det ikke at han kommer fra Taiwan.

Der står det at han kommer fra Kina.

Joseph, som ikke ønsker å fremstå i avisen med bilde eller fullt navn, er opprørt. I flere runder har han klaget til Utlendingsnemnda, men bønnen om å bli registrert som taiwansk borger er blitt avvist hver gang.

– Det virker ulogisk. Jeg er fra Taiwan. Jeg har et taiwansk pass som jeg fikk slippe inn i Norge med, sukker Joseph.

Taiwan har et velfungerende demokrati. Her feirer president Tsai Ing-wen og visepresident Chen Chien-jen den årlige «journalistdagen» for å markere landets sterke ytringsfrihet.

Nå ønsker han – og rundt ti andre taiwanske studenter i Oslo – å gå til sak mot norske myndigheter, men søksmålet er satt på vent av økonomiske årsaker.

Utlendingsnemnda bekrefter at jusstudenten – og andre taiwanere i Norge – står oppført med Kina som opprinnelsesland.

– Dette i samsvar med norsk utenrikspolitikk. UNE presiserte i vedtaket at registreringen ikke har noen praktisk betydning for hans rettigheter og plikter under hans opphold i Norge som student, sier seksjonssjef i UNE, Mats Risbakken.

Norge endret taiwanernes status i 2010

La oss ta et steg til siden, for denne saken er litt komplisert:

Taiwan er en del av Kina, men øya har hatt selvstyre helt siden 1949, da Chiang Kai-shek og hans tilhengere rømte dit etter å ha tapt borgerkrigen mot Mao Zedongs kommunistparti.

Både Chiang og Mao påberopte seg å være Kinas reelle leder. Lenge anerkjente også USA, Norge og andre land styresmaktene i Taipei, Taiwans hovedstad, som Kinas representanter. Men de siste 50 årene har stadig flere land akseptert at Beijing-myndighetene er Kinas ledere. Kun 19 små land anerkjenner i dag Taiwan som en selvstendig stat.

Samtidig driver både Norge og andre land handel med Taiwan, som har et velfungerende demokratisk styresett, og som er et selvstendig medlem av Verdens handelsorganisasjon (WTO). I fjor ble det eksportert norske varer til Taiwan til en verdi av 4,2 milliarder kroner. Lenge hadde taiwanerne en egen handelsrepresentant i Oslo. Og taiwanske pass aksepteres altså på Gardermoen.

Taiwanske borgere i Norge fikk opprinnelseslandet sitt endret til Kina i juni 2010 – fire måneder før den diplomatiske krisen mellom Norge og Kina oppsto som en følge av at menneskerettighetsaktivisten Liu Xiaobo ble tildelt Nobels fredspris.

Endringen skjedde på eget initiativ fra Skattedirektoratet, som bestyrer Folkeregisteret.

– Norge har aldri anerkjent Taiwan som selvstendig stat. Det er ingen endring i denne politikken fra UDs side. Skatteetaten endret sine regler for oppholdstillatelser i juni 2010. Utenriksdepartementet var ikke involvert i denne beslutningen, sier Frode O. Andersen, kommunikasjonsdirektør i UD.

Les også

Kina-ekspertene slo alarm da de hørte talen til USAs utenriksminister. Nå blir Trumps svigersønn utpekt som kilden til den overraskende ordlyden.

Økende press fra Kina

Men justeringen i 2010 var likevel helt i tråd med kravene fra Beijing-myndighetene, som har en gjenforening med Taiwan som en av sine uttalte «kjerneinteresser».

Den siste tiden har det kinesiske presset for å undergrave Taiwans selvråderett økt kraftig. 1. mai ble Den dominikanske republikk det hittil siste landet som gikk over fra å anerkjenne Taipei-myndighetene til å anerkjenne Beijing – etter å ha blitt tilbudt et milliardlån fra Kina.

Nylig måtte også den amerikanske klesgiganten Gap krype til korset og be om unnskyldning for å ha laget en T-skjorte der et kinesisk kart ikke inkluderte Taiwan og Tibet.

Og tidligere denne måneden krevde Kina at alle internasjonale flyselskaper med ruter til Taipei oppgir at de flyr til Taiwan, Kina i reisedokumentene.

En kinesisk flyvertinne poserer foran modellfly på en konferanse i 2012. Kina krever nå at alle internasjonale flyselskaper oppgir på billetten at Taiwan er en del av Kina.

USA, som lenge har lovet å komme Taiwan til unnsetning dersom Kina skulle invadere øya, reagerte svært negativt på kravet. «Orwelliansk vrøvl», het det i en offisiell uttalelse fra Det hvite hus.

Likevel har over 20 flyselskaper gått med på Kinas krav, inkludert Lufthansa, Air Canada og British Airways. Dette til tross for at man må gå til den internasjonale terminalen på kinesiske flyplasser for å reise til Taiwan.

Les også

Trumps redningsaksjon for en kinesisk telegigant overrasket alle. Spørsmålet er hva han ønsker i retur.

– Dette handler om å beskytte oss selv

Kinas økende press får flere Kina-forskere til å rynke bekymret på pannen.

– Vi burde spørre oss selv om slik tvang – og effekten det har på markedsadgang – er i strid med internasjonale handelsreguleringer. Hvis det er det, burde en koalisjon av land gå sammen om å utfordre Beijing i WTO. Et slikt felles tiltak ville fått Beijings oppmerksomhet og ville hatt større sjanse til å lykkes enn dersom et land gjør det alene. I internasjonal politikk holder det ikke bare med prinsipper. Beijing må forstå at det har konsekvenser og kostnader for dem å oppføre seg på denne måten, sier seniorforsker J. Michael Cole ved China Policy Institute ved Nottingham-universitetet til nettstedet chinafile.com.

USA selger store mengder militærutstyr til Taiwan, inkludert F16-kampfly. Amerikanerne har lovet å beskytte øya i tilfelle Kina skulle gå til invasjon.

Han legger til:

– Dette handler om å beskytte oss selv, våre interesser og våre verdier. Dersom vi tillater at et ekspansjonistisk og autoritært regime får herse med oss og slippe unna med det, vil det bare fortsette å gjøre det i fremtiden, med stadig større kraft. Det vil ytterligere undergrave vår egen ytringsfrihet.