Διαφήμιση

Αυτοματοποιημένη εγκατάσταση drivers για κινητά Xiaomi σε όλα τα Windows x64 & x86

    • Οδηγός
    • Driver
    • Xiaomi

    Αυτή η σελίδα κάνει χρήση των Cookies. Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τα Cookies, κάντε κλικ στις Περισσότερες πληροφορίες

    • Αυτοματοποιημένη εγκατάσταση drivers για κινητά Xiaomi σε όλα τα Windows x64 & x86


      Χαιρετισμούς σε όλη την παρέα!

      Πολλά από τα προβλήματα επικοινωνίας μεταξύ του υπολογιστή και του κινητού οφείλονται στην ελλιπή ή στην προβληματική εγκατάσταση προγραμμάτων οδήγησης (drivers).

      Δεν είναι λίγες οι φορές που οι περισσότεροι από εμάς έχουμε αντιμετωπίσει πρόβλημα στην αναγνώριση του κινητού μας από τον υπολογιστή και δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με επιτυχία στη διαδικασία ξεκλειδώματος του bootloader ή στη διαδικασία flash μιας rom λόγω κακής εγκατάστασης των προγραμμάτων οδήγησης.

      Επειδή η εγκατάσταση των σωστών προγραμμάτων οδήγησης για τα κινητά Xiaomi, είναι μια σύνθετη και πολλές φορές επίπονη και χρονοβόρα διαδικασία, αποφάσισα να βοηθήσω κι εγώ με το μικρό μου λιθαράκι το οικοδόμημα της Ελληνικής Κοινότητας xiaomi-miui.gr. Δείξτε κατανόηση σε τυχόντα λάθη ή παραλείψεις καθώς πρόκειται για τον πρώτο μου οδηγό ever!! :) :) :geek:

      Αφού συνέλεξα κάποια προγράμματα οδήγησης, έφτιαξα ένα αυτοματοποιημένο πρόγραμμα που ελπίζω να βοηθήσει αρκετά παιδιά του φόρουμ. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα batch αρχειάκι που αφ' ενός στο πρώτο βήμα απενεργοποιεί τον έλεγχο ψηφιακής υπογραφής (Driver Signature Enforcement) και αφ' εταίρου στο δεύτερο βήμα, εγκαθιστά διαδοχικά τα προγράμματα οδήγησης που χρειάζονται ώστε να υπάρχει σωστή και απρόσκοπτη επικοινωνία μεταξύ του υπολογιστή και του κινητού μας σε οποιονδήποτε τρόπο λειτουργίας κι αν βρίσκεται (ADB, FASTBOOT, EDL, MTP, PPTP, VCOM Preloader κ.α.).

      Αρχικά θα πρέπει να κατεβάσουμε το αρχείο από εδώ.

      Το αποθηκεύουμε στην επιφάνεια εργασίας και εκτελούμε το αρχείο xdi_1.x.x.exe.





      Αν δεν έχουμε ήδη προβεί σε απενεργοποίηση ελέγχου της ψηφιακής υπογραφής, επιλέγουμε από το μενού την επιλογή 1. Disable Driver Signature Enforcement. Μετά το τέλος του script, πατάμε οποιοδήποτε πλήκτρο στο πληκτρολόγιό μας για να επανεκκινίσει ο υπολογιστής.


      Μετά την επανεκκίνηση του υπολογιστή και αφού βεβαιωθούμε ότι έχει απενεργοποιηθεί ο έλεγχος ψηφιακής υπογραφής και έχουν μπει τα Windows σε τρόπο λειτουργίας ελέγχου (Test Mode) τρέχουμε ξανά το αρχείο xdi_1.x.x.exe.

      Αν το κινητό μας διαθέτει Qualcomm chipset, επιλέγουμε από το μενού τον αριθμό 3. Install Qualcomm Drivers, ενώ αν διαθέτει Mediatek Chipset, επιλέγουμε τον αριθμό 4. Install Mediatek Drivers.


      Αφού γίνει ένας τυπικός έλεγχος για να εξακριβωθεί τι είδους λειτουργικό σύστημα διαθέτουμε (χ86 ή χ64), το πρόγραμμα προχωράει στην εγκατάσταση των αντίστοιχων drivers στο σύστημά μας.




      Αν εμφανιστεί το παρακάτω παράθυρο θα πρέπει να επιλέξουμε "Install This Driver Software Anyway"



      Κατόπιν της εγκατάστασης των προγραμμάτων οδήγησης, το script δημιουργεί 2 φακέλους στο root directory του σκληρού δίσκου μας. Έναν που περιέχει τα αρχεία adb.exe και fastboot. exe (c:\adb) και έναν που περιέχει το αρχείο fastboot_edl.exe (c:\fastboot_edl) Τα αρχεία αυτά ως γνωστόν χρειάζονται για την εκτέλεση εντολών από τον υπολογιστή ώστε να επιτελέσει το κινητό διάφορες λειτουργίες (π.χ. επανεκκίνηση σε fastboot mode, edl from fastboot κ.α.).


      ή



      To script ολοκληρώνεται και κλείνει αυτόματα.

      Προαιρετικά κάνουμε επανεκκίνηση στον υπολογιστή μας.


      =============== Μαρ 1st 2017, 5:41pm ===============
      Τώρα ήρθε η ώρα να ελέγξουμε αν τα προγράμματα οδήγησης εγκαταστάθηκαν σωστά.

      Πριν συνδέσουμε το κινητό μας με τον υπολογιστή θα πρέπει να ενεργοποιήσουμε τις επιλογές για προγραμματιστές (developer options) πατώντας επτά φορές επάνω στην έκδοση MIUI (Ρυθμίσεις / Settings - > Σχετικά με το τηλέφωνο / About phone - > Έκδοση MIUI / MIUI version).

      Στη συνέχεια, πάμε Ρυθμίσεις / Settings - > Πρόσθετες ρυθμίσεις / Additional settings - > Επιλ. Για προγραμματιστές / developer options και ενεργοποιούμε την επιλογή "Εντοπισμός σφαλμάτων USB / USB Debugging.




      Android Composite ADB Interface και MTP USB Device (MTK & Qualcomm)

      Συνδέουμε το κινητό με τον υπολογιστή και αμέσως ξεκινάει η αναγνώριση του υλικού από το λειτουργικό σύστημα.

      Στις επιλογές σύνδεσης που μας βγάζει το κινητό μετά τη σύνδεσή του με τον υπολογιστή, αλλάζουμε την επιλογή από “Μόνο φόρτιση” σε “Μεταφορά Αρχείων (MTP)”.

      Ανοίγουμε την διαχείριση συσκευών και παρατηρούμε ότι η συσκευή μας έχει αναγνωριστεί (hopefully) ως Android Phone - > Android Composite ADB Interface και ως Portable Devices (Φορητές Συσκευές) - > Device name (όπου device name το όνομα του κινητού μας αναγνωρισμένο ως συσκευή MTP π.χ. Redmi Note 3, Redmi Pro κ.ο.κ.).



      ή



      και



      ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Σε ορισμένες περιπτώσεις, ενδέχεται η συσκευή μας να μην αναγνωριστεί σωστά από το σύστημα ως MTP και στη Διαχείριση Συσκευών να έχει θαυμαστικό.



      Για να λύσουμε αυτό το πρόβλημα, ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα.

      Κάνουμε δεξί κλικ στο εικονίδιο "This PC" (Υπολογιστής) -> "Properties" (Ιδιότητες) -> "Device Manager" (Διαχείριση Συσκευών). Κατόπιν στο παράθυρο που άνοιξε, στη λίστα με τις συσκευές επιλέγουμε "Portable Devices" (Φορητές Συσκευές) και στη συσκευή "MTP" που εμφανίζεται με θαυμαστικό κάνουμε δεξί κλικ και επιλέγουμε "Update Driver Software" (Ενημέρωση Προγράμματος Οδήγησης).

      Στο παράθυρο που θα ανοίξει κάνουμε κλικ στην δεύτερη επιλογή "Browse my computer for driver software (Αναζήτηση λογισμικού προγράμματος οδήγησης στον υπολογιστή μου) και κατόπιν "Let me pick from a list of device drivers on my computer" (Επιλογή από λίστα προγραμμάτων οδήγηση συσκευών του υπολογιστή).





      Στη λίστα με τα προγράμματα οδήγησης που θα εμφανιστεί "Select your device's type from the list below" (Επιλέξτε τον τύπο της συσκευής σας από την παρακάτω λίστα), πατάμε το κουμπί Next (Επόμενο).

      Στο παράθυρο που θα ανοίξει επιλέγουμε "MTP USB Device" και πατάμε Next (Επόμενο). Το κινητό μας τώρα έχει αναγνωριστεί σωστά από τον υπολογιστή και βλέπουμε το όνομά του κανονικά.





      Το κινητό μας τώρα έχει αναγνωριστεί σωστά από τον υπολογιστή και βλέπουμε το όνομά του κανονικά.

      Εναλλακτικά μπορούμε να ακολουθήσουμε τον εξαιρετικό οδηγό του @NasDriver από εδω:

      Ελληνικός οδηγός επαναφοράς της MTP επικοινωνίας των Xiaomi κινητών σε Windows 10 (Fix MTP USB Device Connection error)

      ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Όσοι από εσάς διαθέτετε Windows 10 Pro N και δεν αναγνωρίζεται σωστά το κινητό σας ως συσκευή MTP, θα πρέπει να εγκαταστήσετε το Media Feature Pack for N edition of Windows 10 Version 1703 (April 2017). Μετά την εγκατάσταση θα πρέπει να κάνετε επανεκκίνηση στα Windows. Αν με τη χρήση του Media Feature Pack από τον παραπάνω σύνδεσμο δεν αποκατασταθεί το πρόβλημα, μεταβείτε εδώ => microsoft.com/en-us/software-download/mediafeaturepack και κατεβάστε την έκδοση που είναι συμβατή με το λειτουργικό σας σύστημα.

      Android Bootloader Interface (MTK & Qualcomm)

      Για να ελέγξουμε αν έχει εγκατασταθεί σωστά το παραπάνω πρόγραμμα οδήγησης, θα πρέπει να βάλουμε το κινητό μας σε τρόπο λειτουργίας fastboot.

      Ανοίγουμε παράθυρο εντολών (CMD) ως διαχειριστές και πληκτρολογούμε την παρακάτω εντολή:


      adb reboot bootloader

      και πατάμε enter

      Αν κατά την παραπάνω εντολή δεν αποκριθεί το κινητό και μας βγάλει μήνυμα το παράθυρο εντολών (Allow USB Debuging?) θα πρέπει να δούμε την οθόνη του κινητού και στο μήνυμα που έχει βγάλει να επιλέξουμε Always allow from this computer (Να επιτρέπεται πάντα από αυτόν τον υπολογιστή) και OK.



      Όταν μπει το κινητό σε fastboot, ελέγχουμε πάλι το Device Manager (Διαχείριση Συσκευών) και αν όλα είναι σωστά βλέπουμε το εξής: Android -> Android Bootloader Interface.



      MediaTek PreLoader USB VCOM ή MediaTek DA USB VCOM ή Mediatek USB Port (MTK Only)

      Το παραπάνω πρόγραμμα οδήγησης χρειάζεται για να μπορούμε να φλασάρουμε μια Fastboot Rom με SP Flash Tools σε Xiaomi κινητά με επεξεργαστή Mediatek ακόμη και με κλειδωμένο bootloader.
      Για να ελέγξουμε αν έχει εγκατασταθεί σωστά το παραπάνω πρόγραμμα οδήγησης, ακολουθούμε την παρακάτω διαδικασία:
      Κάνουμε δεξί κλικ στο εικονίδιο "This PC" (Υπολογιστής) -> "Properties" (Ιδιότητες) -> "Device Manager" (Διαχείριση Συσκευών) και αφήνουμε το παράθυρο ανοικτό ώστε να δουμε τη νέα συσκευή όταν αυτή αναγνωριστεί.
      Σβήνουμε το κινητό μας και το συνδέουμε σβηστό στον υπολογιστή μας.
      Ο υπολογιστής αναγνωρίζει το κινητό αλλά η συσκευή εμφανίζεται και εξαφανίζεται απευθείας από τη Διαχείρηση Συσκευών. Αυτό είναι λογικό.
      Αποσυνδέουμε το κινητό μόλις τελειώσει η αυτόματη εγκατάσταση και για να επιβεβαιώσουμε ότι εγκαταστάθηκε σωστά, επιλέγουμε από το μενού View -> Show Hidden Devices -> Ports (COM & LPT) ->


      MediaTek PreLoader USB VCOM (COMx).
      ή
      Mediatek DA USB VCOM (COMx)
      ή
      Mediatek USB Port (COMx)



      Qualcomm HS-USB QDLoader 9008 (Qualcomm Only)
      Το παραπάνω πρόγραμμα οδήγησης χρειάζεται για να μπορούμε να φλασάρουμε Fastboot Rom σε τρόπο λειτουργίας EDL, με το MiFlash Tool σε Xiaomi κινητά με επεξεργαστή Qualcomm Snapdragon με ξεκλείδωτο bootloader.


      Προσοχή !!! Από το 2018 και μετά ο μόνος τρόπος για να γυρίσει το κινητό σε edl mode με κλειδωμένο bootloader είναι με test point !!!


      Για να ελέγξουμε αν έχει εγκατασταθεί σωστά το παραπάνω πρόγραμμα οδήγησης, ακολουθούμε την παρακάτω διαδικασία:

      Συνδέουμε το κινητό μας τηλέφωνο στον υπολογιστή και πληκτρολογούμε την παρακάτω εντολή για να μπει το κινητό μας σε τρόπο λειτουργίας EDL (Emergency Download Mode).


      adb reboot edl” (ΠΡΟΣΟΧΗ! Αυτή η εντολή δεν λειτουργεί με τα νέα τηλέφωνα της Xiaomi)

      To κινητό μας κατόπιν θα επανεκκινήσει σε λειτουργία EDL και θα αναβοσβήνει κόκκινο το LED ειδοποίησης. Στη διαχείριση συσκευών θα έχει αναγνωριστεί ως: Qualcomm HS-USB QDLoader 9008 (COMx).



      Αν έχετε Redmi 3/3S/4/4A/4 Pro, για να μπείτε σε EDL θα πρέπει να κάνετε τα παρακάτω
      1. Μπείτε σε Recovery Mode πατώντας ταυτόχρονα και κρατόντας πατημένα τα πλήκτρα Volume Up και Power.
      2. Στο κινητό επιλέξτε Download
      3. Συνδέστε το κινητό στον υπολογιστή
      4. Εγκαθίσταται το πρόγραμμα οδήγησης


      Για να επιβεβαιώσουμε ότι εγκαταστάθηκε σωστά, επιλέγουμε από το μενού View -> Show Hidden Devices -> Ports (COM & LPT) -> Qualcomm HS-USB QDLoader 9008.


      Έχει παρατηρηθεί ότι μερικά κινητά δεν μπορούν να μπουν σε λειτουργία EDL με τους παραπάνω τρόπους. Εδώ λοιπόν υπεισέρχεται το τροποποιημένο fastboot_edl.exe που έχει εγκατασταθεί ήδη με το script στη διαδρομή c:\fastboot_edl.

      Αφού βάλουμε λοιπόν το κινητό μας σε λειτουργία fastboot (“adb reboot bootloader” ή Power και Volume Down), ανοίγουμε ένα παράθυρο εντολών δικαιώματα διαχειριστή, πληκτρολογούμε την εντολή “edl.cmd” και πατάμε enter.

      Αρχείο καταγραφής αλλαγών

      XDI v1.0.0 (01 Μαρτίου 2017)
      * Αρχική έκδοση


      XDI v1.0.1 (03 Μαρτίου 2017)
      + Διαχωρισμός εγκατάστασης Qualcomm και Mediatek Drivers (Kudos @geoanto555)
      + Διάφορες μικροαλλαγές, προσθήκες και διορθώσεις σφαλμάτων


      XDI v1.0.2 (08 Μαρτίου 2017)
      + Ενημέρωση του προγράμματος για συμβατότητα και με Windows x86 (Vista, 7, 8, 8.1 10)
      + Διάφορες μικροαλλαγές, προσθήκες και διορθώσεις σφαλμάτων

      XDI v1.0.3 (22 Ιουλίου 2017)
      + Αφαιρέθηκαν οι ADB Universal Drivers
      + Διόρθωση του εσφαλμένου προγράμματος οδήγησης Google Nexus ADB Interface, όταν το κινητό ήταν σε TWRP Recovery
      + Ενημέρωση των Google WinUSB Drivers στην έκδοση 16.0.0000.00000 (11/03/2016)
      + Διάφορες μικροαλλαγές, προσθήκες και διορθώσεις σφαλμάτων

      XDI v1.1.0 (06 Φεβρουαρίου 2021)
      + Ενσωματώθηκε το fix για τους επεξεργαστές Ryzen (Credits to @romis1963)


      ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ
      • Το script λειτουργεί σε Windows χ86 και x64 (Vista, 7, 8, 8.1,10).
      • Το script δοκιμάστηκε σε όλες τις προαναφερθείσες εκδόσεις Windows με ένα Xiaomi Redmi Note 3 Special Edition και ένα Redmi Pro.
      • Το πρόγραμμα, μπορεί να εκτελεστεί και χωρίς δικαιώματα διαχειριστή καθώς όποιες εντολές χρειάζονται δικαιώματα διαχειριστή, εκτελούνται με ενσωματωμένο πρόγραμμα που περιέχεται στο script.
      • Αν μετά την εγκατάσταση των drivers μπούμε σε περιβάλλον TWRP και δεν βλέπει ο υπολογιστής το κινητό μας ως συσκευή MTP, ενδέχεται να έχει αναγνωριστεί λανθασμένα από το σύστημα ως Google Nexus ADB Interface. Για να διορθώσουμε το πρόβλημα αυτό, μεταβαίνουμε στη Διαχείριση Συσκευών, κάνουμε δεξί κλικ στο Google Nexus ADB Interface ---> Uninstall (Κατάργηση Εγκατάστασης) και στο παράθυρο επιβεβαίωσης που θα βγει βάζουμε τικ στο “Delete the driver for this device.” και πατάμε OK. Τέλος πατάμε το κουμπάκι με την οθονίτσα και τον μεγεθυντικό φακό (Scan For Hardware Changes) και θα μπει το σωστό πρόγραμμα οδήγησης (Android ADB Composite Interface).
      ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Θα πρέπει να έχει απενεργοποιηθεί ο έλεγχος ψηφιακής υπογραφής προτού εγκατασταθούν τα προγράμματα οδήγησης.

      Ελπίζω να σας βοήθησα! Δεκτή οποιαδήποτε προσθήκη ή και παρατήρηση για τον εμπλουτισμό του παρόντος οδηγού! Καλή συνέχεια σε όλους!
    • Διαφήμιση
    • Πολύ καλή δουλειά...θα βοηθήσει πάρα πολύ μελλοντικά όλα τα παιδιά :thumbsup:

      Υπάρχει περίπτωση να προσθέσεις και το mi pc suite ?
    • Μπράβο σου Γιώργο !!!
      Γίνε και εσύ εύκολα V.I.P μέλος !



      ή επέλεξε να κάνεις μία δωρεά
      Δωρεά προς την κοινότητα (Donation)
    • Διαφήμιση
    • Διαφήμιση
    • Μπράβο Γιώργο πολύ ωραίος οδηγός και τυποποιημένος θα λύσει τα χέρια σε πολλούς που είχαν πρόβλημα επικοινωνίας κινητού με υπολογιστή.
      Respect :thumbsup: