Direct naar artikelinhoud
InterviewKinderarts

Minderjarigen in vluchtelingenkamp Moria krijgen geen hulp, maar nieuwe trauma’s

In het vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos kunnen kinderen zonder ouders niet de hulp krijgen die ze nodig hebben. Beeld NurPhoto via Getty Images

Kinder- en jeugdartsen maken zich grote zorgen over de kinderen in opvangkamp Moria op Lesbos. ‘Dan zie je een jongen van dertien in paniek met littekens over zijn armen en weet je dat hij ’s avonds geen ouders heeft om naartoe te gaan.’

De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde en Jeugdartsen Nederland stuurde vrijdag een brandbrief naar minister van volksgezondheid Hugo de Jonge om hun zorgen te uiten over de kinderen die vastzitten in de vluchtelingenkampen op de Griekse eilanden. Een van de initiatiefnemers is kinderarts in opleiding Hanaâ Benjeddi, die vorig jaar als medisch coördinator in opvangkamp Moria op Lesbos werkte. 

Wat zijn de zorgen van de kinder- en jeugdartsen over de onbegeleide minderjarigen? 

“Het is een groep die extra kwetsbaar is. De kinderen tussen de dertien en achttien jaar zitten in principe in een speciaal afgeschermd deel waar heel beperkt toezicht is; de politie kijkt wie er in en uit loopt. Maar er zijn nu zo veel tieners zonder ouders dat een deel van hen over het overvolle kamp is verspreid en ze nog minder beschermd worden dan al het geval was. Er is bijvoorbeeld veel geweld, alcohol en drugsmisbruik in het kamp. Maar ook voor de allerkleinsten zijn de omstandigheden in het kamp erbarmelijk.”

Met wat voor klachten kampen deze jongeren?

“De kinderen die ik in de kliniek te zien kreeg, hadden bijvoorbeeld hevige paniekaanvallen of ze hadden zulke diepe wonden door zelfbeschadiging dat ze gehecht moesten worden. Dan zie je een jongen van dertien in paniek met littekens over zijn armen en weet je dat hij ’s avonds geen ouders heeft om naartoe te gaan. Ook kunnen wij zo'n jongen geen adequate psychische zorg bieden. Kinderen hebben veiligheid nodig, een volwassene die over hen waakt.”

Hoe kan het dat er zoveel jongeren zonder volwassenen in vluchtelingenkampen belanden?

“Het is een heel diverse groep jongeren, de meesten afkomstig uit landen als Syrië, Irak en Afghanistan. Sommigen zijn alvast vooruitgestuurd; anderen hebben hun ouders in hun thuisland verloren of tijdens hun vlucht. Soms hebben ze een jarenlange reis achter de rug en zitten ze al een of twee jaar in kamp Moria. Als Nederlandse kinderartsen vinden wij dat onacceptabel en waarschuwen wij dat deze situatie heel schadelijk is voor de ontwikkeling en verdere gezondheid van al deze kinderen. Zij zitten vol trauma’s en herbelevingen en kunnen alleen op een veilige plek met goede voorzieningen behandeld worden. In Moria lopen ze echter nieuwe trauma's op. Ik vind het lastig om te zeggen waar ze dan het beste naartoe gebracht moeten worden. Maar wat ik wel weet is dat de huidige situatie echt onhoudbaar is.”

Lees ook: 

Ze zijn nog maar twaalf jaar oud en helemaal alleen in Europa

Zo’n honderdduizend minderjarige vluchtelingen trekken alleen door Europa. Ze vormen een ongrijpbare groep, naar wie Europese landen nauwelijks omkijken.