Cativa cercetatori australieni au creat prima baterie reincarcabila cu protoni din lume. Desigur, momentan bateria este un prototip, dar cercetatorii spun ca este primul pas catre crearea unor surse de energie mai accesibile si mai ecologice, scriePlaytech.ro.

Oamenii de stiinta care au luat parte la acest proiect declara ca, in decurs de cinci pana la zece ani, bateria cu protoni ar putea concura cu bateriile litiu-ion, pe care le gasesti disponibile in comert.

"Bateriile litiu-ion sunt uimitoare, dar se bazeaza pe resurse extrem de rare si scumpe", a declarat cercetatorul John Andrews. El crede ca bateriile cu proton au potentialul de a suplimenta sau chiar inlocui bateriile de litiu, prin simplul fapt ca pentru fabricarea acestora, costurile sunt mai mici si materiile prime sunt mai usor de fabricat.

"Alimentarea bateriilor cu protoni are potentialul de a fi mult mai economica. Sursa principala utilizata de bateria noastra protonica este carbonul. Este abundent si ieftin, prin comparatie cu aliajele de stocare a hidrogenului si a litiului necesare pentru reincarcarea bateriilor litiu-ion", a mai spus Andrews

Carbonul pe care il produce nu este ars sau eliberat in aer ca fum. Din start, acest proces o face mai ecologica decat bateriile standard cu litiu.

Costurile ecologice si economice sunt importante, care trebuie luate in considerare. Chiar si asa, potentialii consumatori se intreaba cat de bine functioneaza bateria. La o prima testare, prototipul actual, care are o suprafata activa de 5,5 centimetri patrati, este deja capabil sa stocheze mai multa energie decat bateriile cu litiu.

Articolul integral, pePlaytech.ro.