Men heeft een humane antistof ontwikkeld die wellicht gebruikt kan worden in preventie en behandeling van COVID-19

Onderzoekers van het Erasmus MC hebben samen met onderzoekers van de Universiteit Utrecht en biotechbedrijf Harbour BioMed een humane antistof ontwikkeld die wellicht gebruikt kan worden in preventie en behandeling van COVID-19. Om de werkzaamheid bij mensen te onderzoeken, is een samenwerkingsverband ondertekend met AbbVie, een farmaceutisch bedrijf in de Verenigde Staten.

Onderzoekers van het Erasmus MC hebben samen met onderzoekers van de Universiteit Utrecht en biotechbedrijf Harbour BioMed een humane antistof ontwikkeld die wellicht gebruikt kan worden in preventie en behandeling van COVID-19.Om de werkzaamheid bij mensen te onderzoeken, is een  samenwerkingsverband ondertekend met AbbVie, een farmaceutisch bedrijf in de Verenigde Staten. 

In het Erasmus MC zijn prof.dr. Frank Grosveld en dr. Bart Haagmans betrokken bij het onderzoek. Zij willen geen valse verwachtingen wekken. Het is een eerste veelbelovende stap, maar er zijn nog vele stappen nodig. Een daarvan richting eventuele werkzaamheid bij mensen wordt nu gezet in de samenwerking met AbbVie. 

Het Erasmus MC onderschrijft de principes van fair medicine en het belang van brede toegankelijkheid tot zorg. Erasmus MC en de Universiteit Utrecht zullen bij een eventuele definitieve licentie voor AbbVie uitgaan van de tien principes voor Maatschappelijk Verantwoord Licentiëren

De ontdekking van het antilichaam, online gepubliceerd op 4 mei 2020 in Nature Communications, richt zich op een geconserveerd gebied van het eiwit van het virus. In celkweekstudies blokkeerde het antilichaam infectie door het coronavirus. Het antilichaam is volledig menselijk en is van origine ontworpen om de ontwikkeling ervan te vergemakkelijken en immuungerelateerde bijwerkingen te minimaliseren.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Erasmus MC
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Erasmus MC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Humaan antistof in strijd tegen corona
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 08 jun 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!