Direct naar artikelinhoud
Nieuws

‘IJzingwekkende’ bevindingen in Amnesty-rapport: massagraven en oorlogsmisdaden in strijd om Ethiopische regio Tigray

Soldaten uit Ethiopië en Eritrea hebben oorlogsmisdaden gepleegd tijdens hun offensief in de Ethiopische regio Tigray. Tot die conclusie komt Amnesty International in een nieuw onderzoeksrapport. Volgens de mensenrechtenorganisatie lijken de soldaten uit Eritrea zich bovendien schuldig te hebben gemaakt aan misdaden tegen de menselijkheid.

Een overlevende van de Eritrese moordpartijen.Beeld AFP

Amnesty baseert zich op gesprekken met 41 ooggetuigen uit de stad Aksum, die eind november vorig jaar werd ingenomen door soldaten uit Ethiopië en Eritrea. Overlevenden van de aanval maakten gewag van willekeurige artilleriebeschietingen. Na de inname van Aksum, gingen de Eritrese troepen zich te buiten aan massaexecuties en grootscheepse plundering, aldus Amnesty. Satellietbeelden duiden volgens de organisatie op de mogelijke aanwezigheid van massagraven.

Onderzoeker Deprose Muchena van Amnesty noemt de bevindingen ‘ijzingwekkend’. Eritrese troepen hebben volgens hem ‘systematisch’ en ‘in koelen bloede’ honderden inwoners van Aksum om het leven gebracht. Overlevenden zeggen dat ze de Eritrese soldaten herkenden aan hun taal en hun kledij. ‘Soldaten schoten met scherpschuttergeweren mensen dood’, zo vertelde een ooggetuige tegen Amnesty over wat hij zag. ‘Ongeveer tien mensen, of meer. Iedereen was bang en rende weg.’

Onwerkelijke claim

De regering van Ethiopië heeft herhaaldelijk ontkend dat haar leger zich in Tigray op grote schaal schuldig maakt aan misdrijven. Ethiopië heeft bovendien net als Eritrea de aanwezigheid van de soldaten uit Eritrea ontkend, een claim die onderhand onwerkelijk aandoet. Stapels bewijs bevestigen het tegenovergestelde. Zowel de VS als de EU eisen het onmiddellijke vertrek van de Eritrese soldaten uit Tigray.

Ethiopië lanceerde het offensief tegen Tigray op 4 november, naar eigen zeggen als reactie op provocaties van het bestuur van deze noordelijke regio. De leiders van Tigray beschuldigen op hun beurt de federale regering van Ethiopië van agressie. Soldaten uit Eritrea sloten zich vervolgens aan bij de strijd tegen Tigray. De leiders van Eritrea en Tigray leven in onmin met elkaar sinds ze meer dan twintig jaar geleden een bloedige grensoorlog uitvochten.

Volgens Amnesty zijn er overtuigende aanwijzingen dat slachtoffers van de Eritrese moordpartijen in de stad Aksum in massagraven zijn beland. Twee ooggetuigen zeggen dat inwoners zeker 450 lichamen hebben begraven naast de kathedraal van de Heilige Maria van Zion, een vermaarde plek omdat zich hier volgens de overlevering de Ark des Verbonds zou bevinden, de houten draagkist met daarin de stenen tafel met de Tien Geboden. De overlevering speelt een centrale rol in de Ethiopische orthodoxe kerk. Amnesty toont in haar nieuwe rapport over het geweld in Aksum satellietfoto’s waarop te zien is hoe rondom de kathedraal in Aksum de aarde is omgewoeld, wat het vermoeden versterkt dat er mensen zijn begraven.