Hop til indhold

Digitale Arbejdsformer på VVEU

Projekttitel Digitale Arbejdsformer på VVEU
Projekttype
Frascati Nej
Tema Innovation | Kommunikation | Undervisning
Teaser Projektet undersøger, hvordan man kan bygge professionsspecifikke digitale arbejdsformer ind i videregående voksen- og efteruddannelse.
Status Afsluttet
Ejer  
- Akademi Erhvervsakademi Aarhus (EAAA)
- Kontaktperson Christina Søgaard Jensen
Lektor og projektleder
chsj@eaaa.dk
7228 6347
Nat./Int. Nationalt
Projektperiode 01. januar 2020 - 31. december 2021
Projektbeskrivelse  
- Projektresumé

Projektet undersøger, hvordan man kan bygge digitale arbejdsformer fra relevante professioner ind i videregående voksen- og efteruddannelse. Målet er at give de studerende digitale kompetencer, der matcher deres erhverv.

Digital opkvalificering af medarbejdere har vist sig at være lidt af en jungle: Hvad er det helt præcist, den enkelte har brug for at lære? Og hvordan arbejder uddannelsesinstitutionerne bedst med digitalisering af deres efter- og videreuddannelser?

‘Digitale arbejdsformer på VVEU’ retter blikket mod arbejdsformerne i undervisningen som en mulighed for at give de studerende erfaringsbaserede digitale kompetencer.

I projektet besøger undervisere digitalt modne virksomheder for at blive klogere på, hvordan de arbejder digitalt understøttet med deres daglige opgaver, processer og kommunikation. Disse indsigter bygger underviserne herefter ind som digitale arbejdsformer i deres fag og undervisning.

Da nye teknologier konstant vil komme til, er ønsket ikke at identificere specifikke teknologier men at udforske, hvordan der kan udvikles en underviserpraksis, der løbende griber og indtænker erhvervenes digitale omstilling. En praksis, hvor ikke bare studerende men også undervisere og uddannelser skal ”lære at lære”, fordi erhvervenes digitale transformation fremadrettet vil være et konstant vilkår.

- Baggrund og formål
- Aktiviteter og handling
- Projektets Metode

Udvælgelse af uddannelser og fag til projektet

Der vælges fire fag fra forskellige akademi- og diplomuddannelser, som tilsammen repræsenterer både tekniske og merkantile fagområder. Dette for at skabe bredde i erfaringerne og et grundlag for at vurdere variationer og ligheder mellem forskellige professioners digitale arbejdsformer.

 

Identifikation af digitale arbejdsformer i de relevante erhverv

Da erhvervene og deres opgaver og arbejdsprocesser varierer, er der valgt en individuel tilgang til at identificere relevante digitale arbejdsformer, hvor underviserne på egen hånd gennemfører feltbesøg og interviews med udvalgte virksomheder. Interviewpersoner rekrutteres på mellemlederniveau og er således i besiddelse af både et medarbejder- og et ledelsesperspektiv på digitaliseringen i deres virksomheder.

 

Indbygning og afprøvning af digitale arbejdsformer i fagene

Efter forarbejdning af de indsamlede inputs har underviserne fuld frihed til at vurdere og prioritere, hvilke digitale arbejdsformer, de vil integrere i deres fag og hvordan. Det er ikke tanken, at underviserne skal indbygge en-til-en, hvad de møder i virksomhederne, men at de får blik for digitale tendenser og aspekter, som de kan integrere i undervisningen på forskellig vis.

 

Undersøgelse af langtidseffekten af de studerendes erhvervede digitale kompetencer

Normalt evaluerer man et fag ved dets afslutning og eventuelt også undervejs i faget. Her får man indblik i de studerendes umiddelbare oplevelse af egen læring – men ikke i den værdi, de studerende på sigt kan skabe i deres virksomheder med de nyerhvervede kompetencer.

For at få et indblik i dette, bliver udvalgte studerende interviewet et antal måneder efter, at de har afsluttet deres fag.

 

Løbende dokumentation og evaluering

Der udarbejdes løbende rapporter over gennemførte besøg og interviews for at fastholde indtryk til senere bearbejdning. De gennemførte fag evalueres kvalitativt af underviser i forbindelse med fagets afslutning, ligesom udvalgte studerende interviewes et antal måneder efter fagets afslutning for vurdering af den langsigtede effekt. Slutteligt gennemføres en skriftlig evaluering af undervisernes vurdering af projektets tilgang, metode og værdi for deres fortsatte underviserpraksis og digitale fokus.

- Projektets Forventede Resultater
- Projektets Forventede Effekt
Tags
Deltagere
Partnere VUC Erhverv | Aarhus Maskinmesterskole | Teknisk Landsforbund
Finansiering
Resultat
Evaluering
Formidlingsform  
- Resultatets formidling

Projektets aktiviteter og resultater fremlægges i en frit tilgængelig e-publikation. På projektets hjemmeside https://www.eaaa.dk/forskning-og-innovation/projekter/afsluttede-innovationsprojekter/digitale-arbejdsformer-pa-vveu/ findes desuden materiale til at afholde en fælles underviserworkshop samt guides og skabeloner til brug for underviseres individuelle research hos virksomheder og evaluering af de studerendes langsigtede udbytte.

- Resultaternes værdi
- Målgruppen
- Publikationer E-bog