Hop til indhold

Inklusion af mænd og drenge gennem uddannelse i Region Sjælland (IMODUS)

Projekttitel Inklusion af mænd og drenge gennem uddannelse i Region Sjælland (IMODUS)
Projekttype Anvendt forskning og udvikling
Frascati Ja
Tema Byg | IT | Undervisning
Teaser Mindre snak - mere handling! Mere virkelighedsnære og fleksible uddannelser kan få flere drenge til at uddanne sig
Status Afsluttet
Ejer  
- Akademi Zealand – Sjællands Erhvervsakademi
- Kontaktperson Kirsten Nielsen

KiNi@easj.dk
50762618
Nat./Int. Nationalt
Projektperiode 01. oktober 2011 - 30. september 2014
Projektbeskrivelse  
- Projektresumé

IMODUS er et tværfagligt uddannelsesudviklingsprojekt i Region Sjælland, der igennem en periode på 3 år inkluderer 8 uddannelsesinstitutioner samt forskningsmiljøer på RUC og UCSJ. Titlen understreger projektets fokus på konkret uddannelsesnære udviklingsarbejder med det overordnede formål at rekruttere og fastholde flere mænd i uddannelserne. Projektets slutpublikation formidler centrale erfaringer fra projektet fra et forsknings-, et projektledelses- og et deltagerperspektiv.

- Baggrund og formål

Region Sjælland har en stor opgave med at rekruttere og fastholde unge mænd i et videregående uddannelsesforløb. Imodus projektet skal gennem brugerdrevene udviklingsmetoder udvikle og afprøve ny tilrettelæggelse af undervisningen i de involverede uddannelser, fra en række af regionens uddannelsesinstitutioner. Ligeledes skal projektet arbejde med at tydeliggøre de uddannelsesveje, som føre til videreuddannelsesmulighederne, med henblik på at få flere drenge og unge mænd igennem en videregående uddannelse.

  • I forhold til fastholdelsesproblematikken vil projektet udvikle og afprøve nye og reproducerbare tilrettelæggelsesformer til drenge og mænd i gymnasieuddannelserne, i erhvervsakademiuddannelserne og i professionsuddannelserne.
  • I forhold til rekrutteringsproblematikken vil projektet udvikle og afprøve nye uddannelsesprofiler og tilrettelæggelsesformer, som kan motivere mænd til at vælge en kønsutraditionel uddannelse i en af UCSJs professionsuddannelser samt inden for RUCs kandidatuddannelser i pædagogik og sundhedsfremme, samt etablere brobygningsforløb mellem forskellige uddannelsesniveauer.
  • I forhold til udbudsproblematikken vil projektet udvikle og afprøve et fleksibelt årskursus som adgang til ingeniøruddannelserne, og IHK/DTU vil desuden udvikle og afprøve fleksible og deltagertilpassede ingeniøruddannelser, som kan motivere og øge unge mænds mobilitetsparathed i Region Sjællands yderkantskommuner.

Projektet indeholder desuden et gennemgående forskningsspor, der har til hensigt at udvikle, formidle og forankre viden om centrale tværgående tematikker inden for projektet. Arbejdet i forskningssporet koordineres af  VELPRO – Center for Velfærd, Profession og Hverdagsliv, Institut for Psykologi og Uddannelsesforskning, Roskilde Universitet .

- Aktiviteter og handling

Projektet organiseres i en række delprojekter, som skal eksperimentere med nye tilrettelæggelsesformer. I projektet inddrages uddannelserne til: El-installatør, autoteknolog, bygningskonstruktør, datamatiker, jordbrugsteknolog, VVS-installatør, tømrer, elektriker, evt. industrioperatør, lærer, ergoterapeut, fysioterapeut, sygeplejerske, bioanalytiker, pædagog, Ernæring og sundhed, ingeniøruddannelserne: stærkstrøm og bæredygtig energiteknik samt byggeri og infrastruktur, adgangsgivende kursus til ingeniøruddannelsen, kandidatuddannelserne i psykologi, pædagogik og uddannelsesstudier samt masteruddannelsen i uddannelse og læring. Endvidere inddrages STX og HHX i projektet.

UCSJs forskningsprogrammer Profession, Uddannelse og Arbejdsliv  og Education Lab varetager sammen med RUCs forskningscenter VELPRO forskningskoordinationen i projektet.

- Projektets Metode

Projektet består af at afprøve forskellige eksperimenter i såvel opbygning af studiet som gennemførelse af studiet i overensstemmelse med de respektive gældende studieordninger. Der er således fokus på at gøre studierne mere attraktive for specielt drenge, samt fastholde dem i det forholdsvis korte akademiske forløb ved at fokusere på praksis og involvering. Disse eksperimenter udvikles på de 2 deltagende skoler med respekt for den kultur, der måtte ligge i uddannelserne – dog er der løbende erfaringsudveksling omkring ideer, således at de samme eksperimenter kan afprøves på 2 forskellige uddannelser med meget store forskelle i såvel kønskvotering, som indfaldsveje til uddannelsen, samt mulighederne efterfølgende.

Et andet fokusområde, som eksperimenterne skal understøtte, er at give de studerende et større kendskab til hinanden s kvalifikationer, for at belyse om antagelsen om store faglige og kvalifikationsmæssige forskelle er til stede og om den er barriererdannende for nye veje i uddannelsesudviklingen. Eksperimenterne skal give såvel undervisere som forskningskoordinatorer mulighed for at få viden om, hvorvidt dette øgede kendskab finder sted og om der hos de studerende sker en refleksion over dette. Eksperimenterne skal således give rum for både observation og refleksion, således at der opsamles viden om effekten af de forskellige eksperimenter. Der skal specielt tages højde for de metodiske undersøgelser, hvor flere eksperimenter kører samtidigt.

- Projektets Forventede Resultater
- Projektets Forventede Effekt
Tags barrierer | Eksperimenter | Fastholdelse | uddannelse | uddannelsessystemet
Deltagere
Partnere UCSJ | Roskilde Universitet | EUC Sjælland | Roskilde Katedralskole | Roskilde Handelsskole | Næstved Gymnasium og Hf | DTU
Finansiering  
- Intern 50%
- Ekstern 50% | EU kilder | Den Europæiske Socialfond
Resultat

Forskellige teoretiske perspektiver på køn skaber forskellige billeder af, hvordan hhv. drenge og piger er, hvad de kan – eller ikke kan, og hvori de pædagogiske udfordringer består. I projektet blev der fundet frem til, at det ikke er køn alene der spiller en rolle i forbindelse med gennemførelse og frafald på uddannelserne, men at det i højere grad er forældrenes indflydelse. Derudover blev der fundet frem til, at der er stor differentiering på både køn og frafald inden for de enkelte uddannelser. Dette forholder sig alt samen til, at arbejdsmarkedet stadigt er stærkt kønsopdelt. Kvinders uddannelsesniveau er steget markant, hvilket skaber nye udfordringer for uddannelserne og for både drenge og piger.

Projektet har udviklet og afprøvet nye tilrettelæggelser af undervisningen i alle typer af videregående uddannelser i Region Sjælland samt de uddannelsesveje som fører hertil med henblik på at flere drenge og mænd begynder på- og gennemfører en videregående uddannelse i regionen.

Evaluering
Formidlingsform  
- Resultatets formidling

Projektets resultater er dels formidlet via løbende afrapporteringer af alle delprojekter, og dels via en samlet afrapportering, som kan downloades her. På projektets egen hjemmeside www.imodus.dk kan man desuden finde en samling af de forskningsartikler, der er publiceret i løbet af projektperioden.

- Resultaternes værdi

Projektet har bidraget til viden om;

Hvordan man øger overgangen fra EUD til KVU og MVU gennem øget kendskab til uddannelsesmulighederne.

Barrierer i uddannelsesmulighederne

Hvordan denne nye viden kan inddrages fremadrettet i arbejdet med at øge optaget og fastholde drenge og mænd i uddannelsessystemet

- Målgruppen
- Publikationer Rapport
Website/blog
Website/blog
Website/blog