RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Ook jongens vaccineren tegen HPV: 'Zo verklein je de kans dat meisjes ziek worden'

Archieffoto. Beeld © iStock

De Britse overheid vindt dat niet alleen meisjes, maar ook jongens ingeënt moeten worden tegen HPV, het virus dat onder andere baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Ook in Nederland wordt op dit moment onderzocht of jongens voortaan ingeënt moeten worden. "HPV kan bij mannen kanker in de mond, keel, neus, penis of anus veroorzaken."

Net als in Nederland krijgen alle meisjes in Groot-Brittanië rond hun 13e een oproep om gevaccineerd te worden tegen het HPV-virus. Het Britse Joint Committee on Vaccination and Immunisation, een adviesorgaan van de overheid, vindt nu dat ook jongens op hun 13e tegen het HPV virus zouden moeten worden ingeënt. Dat meldt de BBC.

6 miljoen vrouwen

In Australië, Oostenrijk en de Verenigde Staten worden al langer zowel jongens als meisjes ingeënt tegen het HPV-virus. Het virus, dat seksueel overdraagbaar is, leidt jaarlijks wereldwijd bij zes miljoen vrouwen tot kanker. Daarvan gaat het in vijf miljoen van de gevallen om baarmoederhalskanker. 

ZIE OOK: Wat je moet weten over HPV: iedereen krijgt een vorm van het virus, ook jij

Maar ook bij jongens kan het virus kanker veroorzaken, onder andere aan de mond, keel, anus en penis. Jaarlijks krijgen in totaal zo'n 650.000 jongens en mannen kanker op die plekken door het HPV-virus.

Gezondheidsraad doet onderzoek

Miniatuurvoorbeeld

Op dit moment wordt ook in Nederland gekeken of het zin heeft om jongens te gaan vaccineren tegen HPV. De Nederlandse Gezondheidsraad brengt daar eind dit jaar, op verzoek van het Ministerie van Volksgezondheid, een advies over uit.

Volgens professor Gemma Kenter (foto rechts), hoogleraar gyneacologische oncologie in het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis en het UMC in Amsterdam, is het vaccineren van jongens een goed idee. "Aan de ene kant bescherm je daar de jongens en mannen zelf mee, doordat de kans kleiner wordt dat ze zelf kanker krijgen. Aan de andere kant zorg je er zo ook voor dat het virus zich minder goed kan verspreiden, en worden dus ook minder vrouwen ziek."

Minder beladen

Volgens Kenter zou uitbreiding van het vaccinatieprogramma er ook toe kunnen leiden dat de vaccinatiegraad bij meisjes hoger wordt. Die ligt nu nog op 45 procent.

"Het vaccineren van meisjes op 13-jarige leeftijd is voor veel ouders best heftig. Als je voortaan ook jongens toevoegt aan de groep die wordt opgeroepen, wordt het misschien normaler en minder beladen om je kind te laten inenten."

Vaccinatiegraad daalt

Veel ouders laten hun dochter niet inenten. "Ik weet niet wat de mogelijke bijwerkingen zijn."

Onvruchtbaar

Dat Kenter groot voorstander is van het vaccineren tegen HPV, moge duidelijk zijn. Ze ziet wekelijks tientallen vrouwen op haar afdeling die te maken hebben met baarmoederhalskanker, of een voorstadium daarvan.

ZIE OOK: Dit zijn slechte redenen om een HPV-vaccinatie te weigeren

"Zeker voor jonge vrouwen zijn de gevolgen vaak zeer ingrijpend. Vaak worden ze onvruchtbaar en houden ze de rest van hun leven last van blaasproblemen of seksuele problemen. Veel kanker kunnen we niet voorkomen, maar deze nou toevallig wel. Dus moeten we daar gebruik van maken."

​Is het vaccineren van jongens tegen HPV niet te duur?

In het Nederlandse Tijdschrift voor Geneeskunde verscheen begin dit jaar een artikel waarin onderzocht werd of vaccinatie van jongens of mannen tegen HPV zinvol zou zijn.

 

Miniatuurvoorbeeld

Elske Marra (foto rechts) is onderzoeker en schreef het artikel. Ook in haar beleving heeft het vaccineren van jongens zeker zin. "Als alle meisjes gevaccineerd zouden zijn, zouden automatisch ook alle heteromannen beschermd zijn. Maar omdat de vaccinatiegraad vrij laag ligt, en ook blijft dalen, is dat niet het geval. Dus door jongens te vaccineren zijn ook zij beter beschermd. En voor homomannen zou vaccineren natuurlijk sowieso winst zijn."

350 euro per vaccin

Volgens Marra moeten patiënten die zichzelf op eigen initiatief willen vaccineren, daar nu 350 euro voor betalen bij de huisarts. "Maar dat is niet het bedrag dat de overheid betaalt, dat ligt veel lager."

Uit het onderzoek blijkt dat het inenten van jongens 'kosteneffectief' zou zijn. Per gewonnen levensjaar komen de kosten neer op 9134 euro. "​We kijken naar de kosten van de vaccinatie en hoeveel minder mensen er dan ziek worden, en de kosten als iemand wel ziek wordt of overlijdt. Het verschil in kosten bepaalt of iets kosteneffectief is. We hebben in Nederland bepaald dat een gewonnen levensjaar kosteneffectief is, als dat bedrag onder de 20.000 blijft." 

Meer op rtlnieuws.nl: