Βατοπέδι, Siemens, σκάνδαλα, και στο βάθος τα σημάδια της οικονομικής κρίσης. Ηρθε όμως ο Δεκέμβριος… Η Αθήνα καίγεται. Και ο ΣΥΡΙΖΑ, που εμφανίζεται να «χαϊδεύει» τους κουκουλοφόρους, επιστρέφει στο οικείο 4,6%. Είναι δυνατόν το φαινόμενο να επαναληφθεί; Το ερώτημα και μόνο προκαλεί ανατριχίλα στην Κουμουνδούρου

Το «φάντασμα» των επεισοδίων του 2008 που οδήγησε κατά τις εκλογές του Μαρτίου του 2009 στην κατρακύλα του δημοσκοπικού 18% στο 4,6% στέκεται απειλητικά πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αφορμή οι καταλήψεις εγκαταλειμμένων κτιρίων στην Αθήνα και οι δηλώσεις βουλευτών του κόμματος. Αστοχοι χειρισμοί έφεραν ξανά στην επιφάνεια τις μνήμες των Δεκεμβριανών. Η αλλαγή πολιτικού κλίματος αποτυπώθηκε και στις δημοσκοπήσεις. Για πρώτη φορά μετά τις εκλογές η ΝΔ έχει πάρει κεφάλι ενώ η εμπιστοσύνη του κόσμου στον Σαμαρά ως πρωθυπουργού προσεγγίζει το 50% (24% για τον Τσίπρα). Στο επιτελείο της Κουμουνδούρου έχει ήδη σημάνει κόκκινος συναγερμός.

ΟΙ ΝΕΩΤΕΡΟΙ. Ωστόσο, τα νεότερα στελέχη είναι αισιόδοξα. «Η μνημονιακή πολιτική έχει αλλάξει το σκηνικό. Ο δικομματισμός έχει πεθάνει. Ο κόσμος δεν πιστεύει τους «κλασικούς» πολιτικούς με το κοστούμι και τη γραβάτα. Θέλει φρέσκα πρόσωπα και νέες ιδέες» λένε. Οι μεγαλύτεροι, αντίθετα, κρατούν μικρότερο καλάθι. Ολοι μαζί ξορκίζουν τον κίνδυνο. Και υπογραμμίζουν με νόημα ότι και ο αρχηγός τους έχει αλλάξει σε σχέση με τότε. Σχεδόν σαραντάρης και πατέρας δύο παιδιών. Αλλωστε το είπε και ο ίδιος χθες σε ραδιοφωνική συνέντευξη (Real FM): «Είμαστε κι εμείς νοικοκυραίοι».

Ο διευθυντής του γραφείου του Νίκος Παπάς νωρίς χθες το πρωί καταδίκασε χωρίς αστερίσκους τις επιθέσεις με γκαζάκια σε σπίτια δημοσιογράφων και ο πρόεδρος του κόμματος έδωσε μαραθώνια συνέντευξη για να εξηγήσει ότι «η βία και η απειλή κατά της ανθρώπινης ζωής δεν συνάδει με το αξιακό περιεχόμενο της Αριστεράς, που είναι ουμανιστική». Ο ίδιος τόνισε πως «η λογική της βίας, των μολότοφ και της καμένης τράπεζας» δεν εκφράζει το κόμμα του. Αντιθέτως, υπογράμμισε ότι ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που πολιτικοποίησε την οργή και τον θυμό και υποστηρίζει πως μέσω της πολιτικής συζήτησης μπορείς να πετύχεις περισσότερα.

ΔΥΣΚΟΛΟ. Η προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να αποτινάξει από πάνω του τη μομφή των πολιτικών του αντιπάλων ότι προσφέρει πολιτική κάλυψη «στους μπαχαλάκηδες» δεν φαίνεται εύκολη υπόθεση. Γιατί εντός του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ακόμη η άποψη πως στη βία απαντάς με βία και στελέχη του που όταν χαρακτηρίζουν το κόμμα «κινηματικό και ριζοσπαστικό» περιλαμβάνουν και τις καταλήψεις δημοσίων κτιρίων.

Τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και οι στενοί του συνεργάτες έχουν αντιληφθεί ότι ένα κόμμα που διεκδικεί την εξουσία, με 27%, δεν μπορεί να λειτουργεί με όρους του 4%. Μπορεί να υπερασπίζεται την «αμεσοδημοκρατία» και τις «λαϊκές συνελεύσεις» στις πλατείες, αντιλαμβάνεται όμως ότι ο νέος ρόλος απαιτεί άλλη λειτουργία.

ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ. Η ηγετική ομάδα αντιλαμβάνεται ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να διεκδικήσει το Μέγαρο Μαξίμου υπάρχουν δύο στοιχεία που επιδέχονται βελτίωσης: το «έλλειμμα ηγετικού προφίλ» του αρχηγού και ο κίνδυνος να γίνει «κόμμα ανάδελφο» τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Εξού και ο ιός των ταξιδιών που χτύπησε την Κουμουνδούρου.

Το ταξίδι-υπερπαραγωγή σε Λατινική Αμερική, όμως, δεν πήγε τόσο καλά. Πώς να πάει, όταν τις ημέρες που ο κ. Τσίπρας ήταν στο Μπουένος Αϊρες η απείθαρχη απέναντι στο ΔΝΤ Αργεντινή φάνηκε να βρίσκεται πάλι ένα βήμα πριν από την χρεοκοπία. Ετσι η φράση «μακάρι να είχαμε γίνει Αργεντινή, θα ήμασταν σε καλύτερη κατάσταση τώρα», που είχε πει ο κ. Τσίπρας στη Βουλή, αντικαταστάθηκε από το «δεν αντιγράφουμε κανένα μοντέλο, με την Αργεντινή έχουμε ομοιότητες αλλά και μεγάλες διαφορές».

Οι ανακοινώσεις για το ταξίδι στην Γερμανία και στις ΗΠΑ «ισορρόπησαν» τις εντυπώσεις από τη Λατινική Αμερική. Το επόμενο –και ιδιαίτερα ενδιαφέρον –ραντεβού Τσίπρα στο εξωτερικό είναι η συνάντηση με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τη Δευτέρα στο Βερολίνο. Το πρόβλημά του όμως παραμένει πίσω στην Αθήνα. Εκεί όπου το επόμενο διάστημα, εκτός από τη σημαία της κάθαρσης μέσω της Προκαταρκτικής για τη λίστα Λαγκάρντ, θα πρέπει να αποσαφηνίσει τι κόμμα είναι τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ: με τους αναρχικούς –βουλευτές ή μη –ή με τους νοικοκυραίους;

Σύρεται πισω από τους «αναρχικούς»

Καθόλου αμελητέες δεν είναι οι φωνές στο εσωκομματικό σκηνικό υπέρ των καταλήψεων και της άσκησης βίας, και αυτό το γνωρίζει πολύ καλά και ο κ. Τσίπρας. Ο ίδιος χθες υποχρεώθηκε να υπερασπιστεί τον βουλευτή Β. Διαμαντόπουλο που αυτοπροσδιορίστηκε αναρχικός, λέγοντας εμφατικά: «Αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Και είμαστε υπερήφανοι που έχουμε βουλευτές νέα παιδιά τα οποία δεν έχουν την εμπειρία να αντιμετωπίσουν διάφορες παγίδες».