Luister naar

Oud-dutchbatter in Srebrenica wil veteranen helpen hun trauma een plek te geven

Nieuws
De wereld herdenkt deze week de genocide in Srebrenica, op donderdag 11 juli 24 jaar geleden. Rob Zomer was er destijds bij als Dutchbatter en runt in die plaats van verschrikking nu een bed & breakfast voor andere veteranen.
Marjolein Koster
dinsdag 9 juli 2019 om 16:33
Rob Zomer: ‘Ik kan veteranen van Dutchbat hier helpen hun trauma een plek te geven.’
Rob Zomer: ‘Ik kan veteranen van Dutchbat hier helpen hun trauma een plek te geven.’ Marjolein Koster

Srebrenica

Een slingerende weg, de laatste kilometer zonder asfalt, voert naar de woning van Rob Zomer (50). Hemelsbreed slechts een kilometer verwijderd van de compound van Dutchbat III en van de begraafplaats van Potocari, maar dat moet je weten, je ziet er niets van. ‘Bergen, natuur en rust’, is het antwoord van Zomer op de vraag waarom hij naar deze plek is verhuisd. Dat het een opmerkelijke keuze is voor een veteraan met zoveel herinneringen hier, begrijpt hij ook wel.

vredesmars

In 2008 ging Zomer voor het eerst terug naar Srebrenica om de Mars Mira te lopen. Een vredesmars van drie dagen. Deelnemers lopen de route terug die in 1995 werd afgelegd door de mannen die Srebrenica moesten ontvluchten.

‘Tijdens die tocht was ik in gedachten veel bezig met die mensen: de omstandigheden waren zwaar, hun situatie uitzichtloos. Ik kreeg toen een mega-flashback. In de dagen van de val van Srebrenica ben ik, lopend te midden van de mensenmassa, naar de compound van Dutchbat gegaan. Onderweg kreeg ik baby’s in mijn handen gedrukt. Ik heb geprobeerd oude mensen van de weg te halen, maar het lukte me niet. En ik wist dat niemand anders ze mee zou nemen. Bij die herinnering flipte ik helemaal.’

Maar Zomer realiseerde zich in 2008 ook dat alles wat hij nodig had hier in Srebrenica te vinden was. ‘Een paar maanden later ben ik alleen met m’n rugzak op pad gegaan om alle plekken te bezoeken waaraan ik indringende herinneringen had. Hoe zou ik daarop reageren? Dat waren drie heftige weken, maar ik kon er wel mee omgaan.’

Een van die herinneringen voerde hem terug naar de compound van Potocari. ‘Die hal zat helemaal vol met mensen. Tegenwoordig is daar een expositie, maar nog altijd als ik er binnenloop ruik ik het, zie ik het en hoor ik alles weer.’ Terwijl Zomer tijdens die dramatische dagen water uitdeelde aan de vluchtelingen, kreeg hij een baby in zijn armen gedrukt. ‘Ik zag meteen dat het niet goed ging met het kindje. Nog voordat ik bij het noodhospitaal aankwam, voelde ik het leven uit dat lijfje lopen. Vervolgens moest ik het kindje begraven. Helaas heb ik dat nooit aan de moeder kunnen vertellen, want in die mensenmassa kon ik haar niet meer vinden. Pas een paar jaar geleden, nadat ze het graf opengemaakt hebben en het kindje hebben herbegraven, hoorde ik dat het een meisje was en dat ze Fatima heette. Ik zou de moeder graag willen ontmoeten. Dat vind ik doodeng, want ik ben de laatste die haar baby’tje levend heeft vastgehad. Maar ik wil haar graag vertellen dat ik haar dochtertje met respect begraven heb.’ Toen Zomer aankondigde definitief te gaan verhuizen naar Srebrenica kreeg hij internationaal veel media-aandacht. Van de plannen die hij tien jaar geleden had, heeft hij lang niet alles kunnen realiseren. ‘Ik wilde hier iets betekenen voor de mensheid. Want het is een gebied in opbouw en ik wilde mensen helpen, bijvoorbeeld met het opstarten van een eigen bedrijf. Maar ik heb het idee dat hier zoveel donaties zijn geweest, dat mensen niet meer willen werken. Door geld te geven help je ze alleen maar verder de nesten in. Het heeft de mentaliteit van de mensen geen goed gedaan.’

Wie je het ook vraagt, vrijwel iedereen benoemt dat boven Srebrenica een donkere wolk hangt. Een groot aantal huizen staat leeg en onder de bevolking komt depressie veel voor.

dezelfde taal

Terwijl Zomer nog bezig was met de bouw van zijn huis, klopten andere oud-Dutchbatters al bij hem aan voor advies. Ze waren benieuwd hoe het was in Bosnië. En hoe dacht de bevolking over de Dutchbatters? Of ze vroegen naar overnachtingsplekken, voor als ze een bezoek aan Srebrenica wilden brengen. Dat bracht Zomer op het idee van een bed & breakfast: Zomerrust. ‘De jongens kunnen hier terecht. Ik zit ver van de bewoonde wereld af, dus als hier iemand in tranen is, ziet niemand dat. En bij mij kunnen ze hun verhaal kwijt, want ik was er ook bij.’

Zomer vertelt dat hij niet goed over zijn gevoel kan praten, maar dat dat met veteranen onderling anders is. ‘We spreken dezelfde taal.’ Zo’n veertig veteranen met aanhang komen jaarlijks bij Zomer overnachten. Het uitzicht op de bergen zorgt ook voor een vakantiegevoel. De honden Lisa en Medda brengen gezelligheid, wie zin heeft kan helpen bij het schapenscheren en met een beetje geluk is er een pasgeboren geitje. Er is geen ander geluid te horen dan dat van de dieren. Juist dezer dagen, rond de herdenking, heeft Zomer veel gasten. Terwijl het volgens hem juist niet het goede moment is om naar Srebrenica te komen, zeker als een voormalig Dutchbatter dat voor het eerst doet. ‘Die hele 11e juli zorgt voor één grote flashback. Er staan misschien wel honderd touringcars in het weiland opgesteld, 40.000 mensen lopen hier rond en trappen elkaar op de hielen. Het is warm, zo’n 40 graden.’

En vaak komt de schuldvraag voorbij. Volgens Zomer zijn er juist bij de herdenking mensen aanwezig die zich negatief uiten. Reacties zoals je die van de plaatselijke bevolking juist niet hoort. ‘De overlevenden die hier wonen, zeggen letterlijk: “Dankjewel dat je hier was. Jullie hebben je best gedaan.” Dat is voor de jongens die hier komen echt goud. Zo kan ik veteranen helpen, al kan ik hun problemen natuurlijk niet oplossen. Ik kan hen helpen hun trauma een plek te geven.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Het eerste werkbezoek brengt de koning aankomende dinsdag aan een kankerbehandelcentrum. Samen met koningin Camilla zal hij daar medisch specialisten en patiënten ontmoeten.

Koning Charles pakt zijn werk weer op na kankerdiagnose: 'Enorm dankbaar voor de goede wensen'

De Britse koning Charles hervat volgende week zijn publieke taken buiten de deur. De koning legde zijn publieke werkzaamheden begin februari neer nadat hij had bekendgemaakt kanker te hebben en daarvoor behandeld te worden.

Khadija woont tijdelijk in een zelfgemaakte krotwoning van vrienden.

Bij de aardbeienpluk in Spanje worden Marokkaanse vrouwen uitgebuit. 'Ik voelde me een beest'

In Nederland liggen in de winkel volop aardbeien uit Spanje. Het rode goud worden de aardbeien in de Spaanse provincie Huelva genoemd, want ze tilden de regio uit de armoede.

Israëlische militairen bij een confrontatie in Huwara, nadat Joodse kolonisten daar een 19-jarige jongen hadden gedood

Naast de miljardensteun zijn er ook Amerikaanse sancties tegen Israël

President Biden heeft het hulppakket van 26 miljard dollar voor Israël getekend. Maar tegelijk liggen nieuwe sancties op tafel, nu voor het eerst tegen een Israëlische legereenheid.

Zolang Gaza een oorlogsgebied is, kan er geen volwaardige waarheidsvinding  plaatsvinden.

Heftige emoties bij het vinden massagraven in Gaza. Komt de waarheid ooit boven tafel?

Massa-executies door het Israëlische leger zijn vooralsnog niet bewezen. Maar de honderden lichamen in witte lijkenzakken zijn al een tragedie op zich.

Atacms-raketten worden op een lanceerinstallatie geladen in Queensland, Australië.

Wapenluchtbrug VS-Oekraïne begonnen, Kyiv kreeg in diepste geheim al raket met groot bereik

De VS is begonnen met het leveren van voor omgerekend bijna een miljard euro aan wapens aan Oekraïne. Een van de nieuwe hightechwapens in die zendingen is een variant van de Atacms-raket die Kyiv in staat stelt ver achter de Russische linies toe te slaan.

De Russische president Vladimir Poetin bij een online-bijeenkomst met de leden van zijn veiligheidsraad op 19 april.

Voor Rusland is de strijd tegen Europa al begonnen - op deze manieren probeert Moskou de EU te ondermijnen

Europa verandert steeds meer in een strijdtoneel, zeggen de inlichtingendiensten AIVD en MIVD. Rusland probeert actief westerse democratieën te verzwakken. Dat gaat van politieke beïnvloeding tot spionage en digitale sabotage.