Hop til indhold

Servicekvalitet – et digitalt læringsforløb for serviceøkonomer

Projekttitel Servicekvalitet – et digitalt læringsforløb for serviceøkonomer
Projekttype Pædagogiske udviklingsprojekter
Frascati Nej
Tema IT | Teknologi | Undervisning
Teaser Projektet Servicekvalitet for serviceøkonomer er et 100 % online undervisningsforløb udvikles og testes i samarbejde blandt flere af landets erhvervsakademier
Status Afsluttet
Ejer  
- Akademi Erhvervsakademi Dania
- Kontaktperson Andreas Fjord Bonven
Lektor
abo@eadania.dk
61953540
Nat./Int. Nationalt
Projektperiode 01. september 2017 - 31. december 2019
Projektbeskrivelse  
- Projektresumé

Servicekvalitet for serviceøkonomer

Scenen for undervisning er ændret og deraf er dette projekt der hedder “Servicekvalitet for serviceøkonomer” født. I dag uddanner vi studerende til jobs og teknologier, som ikke eksisterer endnu. Vi uddanner studerende til at kunne løse problemer, som vi endnu ikke kender. Disse forhold kalder på eksperimenter og projekter, der øger vores viden om, hvordan vi sikrer relevans og kvalitet i vores uddannelser – i relation til det erhvervslivet efterspørger og kommer til at efterspørge. De danske erhvervsakademier vil eksperimentere og udforske et nyt undervisningsparadigme for derigennem at omfavne nye pædagogiske metoder, der kan være med til at højne kvaliteten og relevansen i vores undervisning. Målet er en fælles digitalisering på tværs af erhvervsakademierne, der kan sikre relevans, kvalitet og større effektivitet.

Formålet med projektet: Servicekvalitet for serviceøkonomer

Dette projekt vil med udgangspunkt i design based research udvikle et online læringsforløb for landets serviceøkonomstuderende. Undervisningsforløbet skal kunne afvikles på flere forskellige måder afhængig af den enkelte institutions samt underviseres præferencer, det skal kunne afvikles internt på et erhvervsakademi, men også på tværs af organisationer. Undervisningsforløbet skal være skalerbart og der skal opsamles anvisninger til online læringsforløb generelt.

I dag er der er en kløft mellem den viden og de kompetencer, de studerende lærer på deres uddannelse, og den viden og de kompetencer, de har brug for i det 21. århundredes samfund og arbejdspladser.

Vi skal undersøge, hvilke krav der stilles i det 21. århundrede, såkaldte 21st century skills, som især kendetegnes ved en sammenfletning af det digitale og fysiske rum, hvorfor det er for snævert kun at se på it-krav. Vi skal endvidere undersøge de metakompetencer, det fører med sig,
eksempelvis:

  • Håndtering af komplekse fysiske-virtuelle rum
  • Digitale samarbejdsevner på tværs
  • Kompetencer til omstilling og fokusskifte
  • Evalueringskompetencer
  • Nytænkning, nyanvendelse, innovation
  • Interkulturelle kompetencer

Ambitioner

Erhvervsakademierne vil være de bedst digitaliserede og være med til at redefinere og innovere undervisningen, så den passer til det 21. århundrede. Erhvervsakademierne vil aktivt bidrage til et øget institutionssamarbejde, der fremmer udviklingen af digitaliseringen og læringen på tværs.

Projektejer er Smartlearning (erhvervsakademiernes online efteruddannelsesenhed) og det er Erhvervsakademi Dania der har faciliteret projektet.

Hvis man er nysgerrig på andre projekter der omhandler servicebranchen kan man nærstudere dette forskningsprojekt: Professionelt værtskab i danske servicevirksomheder

- Baggrund og formål

Baggrund

Scenen for undervisning er ændret. I dag uddanner vi studerende til jobs og teknologier, som ikke eksisterer endnu. Vi uddanner studerende til at kunne løse problemer, som vi endnu ikke kender. Disse forhold kalder på eksperimenter og projekter, der øger vores viden om, hvordan vi sikrer relevans og kvalitet i vores uddannelser – i relation til det erhvervslivet efterspørger og kommer til at efterspørge. De danske erhvervsakademier vil eksperimentere og udforske et nyt undervisningsparadigme for derigennem at omfavne nye pædagogiske metoder, der kan være med til at højne kvaliteten og relevansen i vores undervisning. Målet er en fælles digitalisering på tværs af erhvervsakademierne, der kan sikre relevans, kvalitet og større effektivitet.

Digitale​ ​megatrends

I dagens globaliserede, vidensbaserede økonomi er der behov for, at den enkelte har it-færdigheder til intelligent brug af information, samarbejde og idégenerering. Det kræver en omgående tilpasning af udbudsformer samt oprustning af underviseres kompetencer og didaktiske viden om digital undervisning.
Fremtidsscenariet er, at vi, inden for en kort tidshorisont, har en uddannelsesverden, hvor studerende læser helt eller delvis online. Uddannelsesinstitutionernes rolle bliver at gøre det globale klasseværelse nærværende, med henblik på at sikre en høj gennemførelsesprocent.

Mål

Målet er at sikre relevans og kvalitet i erhvervsakademiernes uddannelser, så de studerende får de digitale færdigheder og kompetencer, der matcher de opgaver, fremtidens jobs byder på.

Formål og krav

Kvalitative krav:

  • Nyt
    • De eksperimenter/udbud som projektgruppen vælger at arbejde med, skal have dele af noget nyt i sig. Det være sig nye fremgangsmåder eller, at der adresseres nye udfordringer for sektoren.
    • Projektet skal medvirke til en ændring af praksis – også efter projektets afslutning

 

  • Generaliserbar
    • Ved udarbejdelse af udbuddet, skal man arbejde ud fra den idé, at alle akademier kan overføre størstedelen af konceptet til deres organisation

 

  • Fokus på kerneopgaven
    • Projektet skal have direkte effekt på kerneopgaven, ved at understøtte fleksibilitet, effektivitet og øget kvalitet
    • Projekterne skal på professionel måde, udvikle nye didaktisk viden/teori, der kan formidles og videre eksperimenteres med, på sektorens øvrige institutioner.

 

  • Evaluering og videndeling
    • Projekterne skal systematisk evalueres, samt opsamle erfaringer der kan videndeles på tværs af sektoren.

 

    • Projektets findings skal formidles gennem enten artikler eller ved oplæg på relevante konferencer. Artikler kunne formidles gennem læring og medier (www.lom.dk) eller tilsvarende. Oplæg på konferencer kan enten være en konference afholdt af sektoren (eksempelvis afholdt af KRU projektet), eller ved deltagelse på en national eller international konference, der er relevant for projektet.

 

    • Afholde oplæg på den årlige netværkskonference, afholdt af SmartLearning, med de resultater og findings der er indsamlet løbende i projektet.

Projektet er et af tre delprojekter af projektet KRU (Kvalitet og relevans i uddannelser). Projektejer er Smartlearning (erhvervsakademiernes online efteruddannelsesenhed)

 

- Aktiviteter og handling

Udviklingen af et digitalt læringsforløb for serviceøkonomer er inddelt i 11 faser (den lineære opstilling er ikke helt retvisende for processen, hvor især kommunikation har foregået løbende). Projektet baserer sig på Design Based Research og består at to iterationer:

  1. Analyse og videnindsamling – åbning af feltet
  2. Udvikling af designprincipper
  3. Udvikling af online læringsforløb
  4. Første test af online læringsforløb
  5. Opsamling af viden fra første testforløb
  6. Ekstern kommunikation af resultater
  7. Udvikling af nye designprincipper
  8. Videreudvikling af online læringsforløb
  9. Anden test af online læringsforløb
  10. Opsamling af viden fra andet testforløb
  11. Ekstern kommunikation af resultater

 

- Projektets Metode

Projektet baserer sig på design based research og følger strukturen beskrevet i afsnittet “projektaktiviteter og handling”. Formålet med at bruge metoden er, at man på tværs af fem erhvervsakademier har ønsket at udvikle et online læringsforløb baseret på den forskningsviden, der er tilgængelig om e-didaktik. Desuden har man ønsket at udvikle projektet løbende med test på tværs af akademierne, hvor studerende har taget forløbet og givet deres feedback på dette. Der er altså løbende blevet indsamlet kvantitative data ift. de studerendes handlinger online, samt kvalitative udsagn fra de studerende. Disse data har dannet udgangspunkt for reformuleringer af designprincipper og dermed for udviklingen af læringsforløbet, som så er gentestet på nye studerende. Her er data igen indsamlet og ændringer i designet er implementeret. Resultatet er en et online læringsforløb i servicekvalitet, der kan benyttes som et sammenhængende læringsforløb på 2 ECTS, som moduliserede bidder spredt ud over eksempelvis et semester eller som blended learning.

- Projektets Forventede Resultater

Der skal udvikles et online læringsforløb for serviceøkonomer, som kan afvikles på tre måder:

  1. Sammenhængende “fuldtids”-læringsforløb
  2. Moduliserede undervisningsdage spredt ud i et længere forløb (eksempelvis et semester)
  3. Blended learning

Der skal udvikles en manual til undervisere i forhold til til at benytte læringsforløbet på disse tre måder

Der skal kommunikeres løbende om resultater og ny indsigt ved relevante konferencer og/eller i relevante tidsskrifter eller andre relevante fora.

 

- Projektets Forventede Effekt

Det er en forventning, at læringsforløbet i servicekvalitet implementeres på serviceøkonomuddannelserne på landets erhvervsakademier. Det er desuden en forventet effekt, at der i større grad kommer fokus på fordelene ved tværinstitutionelle samarbejder om undervisningsforløb i digital form. Især valgfag kunne med fordel udvikles samt udbydes sammen og på tværs af organisatoriske grænser.

Tags
Deltagere  
- Studerende
- Medarbejdere Christina Kaab Mosegaard
Niels Høyer

Cphbusiness
Hanne Sidenius Nordentoft

Erhvervsakademi Dania
Andreas Fjord Bonven
Björn Marleir Sigurjónsson

Erhvervsakademi MidtVest (EAMV)
Michael Park Nielsen

Københavns Erhvervsakademi (KEA)
Morten Boesen
- Virksomhedsrepræsentanter
- Andre
Partnere
Finansiering  
- Intern 20%
- Ekstern 80% | Øvrige ministerier og styrelser mv. | Uddannelses- og forskningsministeriet
Resultat
Evaluering
Formidlingsform  
- Resultatets formidling

Projektet er formidlet ved:

1) Erhvervsakademiernes fællesdag ved Online Educa Berlin (OEB) 2017
2) Den nationale konference for undervisere og ledere ved serviceøkonomuddannelsen 2018
3) SmartLearnings netværkskonference 2018
4) Videndelingsdag for KRU-projektet 2018
5) Erhvervsakademiernes årsdag 2018
6) SmartLearnings netværkskonference 2019
7) NNU-konference (Netværk for netbaserede uddannelser) 2019
8) Roadshow på akademier og UCer oktober 2019 (for undervisere)
9) Afsluttende KRU-konference november 2019 i Roskilde
10) Fælles sektordag i forbindelse med Online Educa Berlin (OEB) 2019
11) Oplæg ved Online Educa Berlin (OEB) 2019

Antologi med tre artikler om indeværende projekt

- Resultaternes værdi
- Målgruppen Undervisere der vil arbejde med digitalisering af undervisning og herunder e-didaktik samt ledere der gerne vil implementere mere online undervisning
- Publikationer Konferenceoplæg
Anden artikel