Direct naar artikelinhoud

Idealen roze woongroep West maken plaats voor ruzie om geld

Een groep oudere homo's en lesbiënnes richtte in 2014 de lhbt-woongroep De Roze Hallen op. De idealen hebben plaatsgemaakt voor ruzies om geld.

en
Aan de Bilderdijkkade moet het complex van woongroep De Roze Hallen komenBeeld Eva Plevier

'Hoi Michiel. Leuk dat je voor de Roze Hallen hebt gekozen.' Met dit mailtje van 10 oktober 2016 maakte Karin Mulder van de Coöperatieve Vereniging De Roze Hallen (DRH) de nieuwe bewoner Michiel Spaapen (54) dolgelukkig.

Hij was toegelaten als lid van de 'zelfbouwgroep' voor 55-plussers uit de zogenoemde lhbt-community die aan de Bilderdijkkade een complex bouwt met veertien appartementen en een zorgruimte.

'Rozevriendelijke' hulp
Het doel van de roze vereniging sprak Spaapen aan. Een club waar ouderen als ze ziek zijn boodschappen voor elkaar doen, en waar 'rozevriendelijke' hulp vooropstaat. Spaapen, die aan de Jacob van Lennepstraat nabij het nieuwbouwcomplex woont, is herstellende van stembandkanker en weet hoe prettig het is als je tijdens je ziekbed zo veel mogelijk thuis kan worden verzorgd.

Alles leek te mooi om waar te zijn. "Tijdens een eerste etentje met de deelnemers vond ik alle leden van de groep leuk. Ik dacht: hier kan ik oud worden."

De groep ging idealistisch te werk. Iedereen zou intekenen voor hetzelfde bedrag per vierkante meter. Tweehoog achter of een penthouse: het zou geen invloed hebben op de prijs. De initiatiefnemers hadden alleen het recht als eerste een appartement te kiezen.

Spaapen schreef in voor de 334.000 euro voor zijn appartement van 88 vierkante meter, wat neerkomt op 3800 euro per vierkante meter. "Hier in de buurt kosten huizen al snel vijfduizend euro per vierkante meter."

Uit de woongroep gezet
Op de volgende ledenvergadering waren er al spanningen. Twee toekomstige bewoners uit Utrecht waren erachter gekomen dat zij meer zouden moeten betalen dan de leden van de begingroep. Zij waren geschrokken van het verschil. Op de daaropvolgende vergadering onder leiding van managementtrainer Jos Holtkamp, werd een lijmpoging gedaan, maar de dames werden uit de woongroep gezet.

De twee hadden wel een punt. Uit een mail van 6 januari van het DRH-bestuur aan de leden bleek dat het prijsverschil tussen de eerste en tweede groep kopers tussen de 860 en 970 euro per vierkante meter bedroeg.

Michiel Spaapen stapte uit de woongroep. 'Ik voelde me financierder van dit project'Beeld Eva Plevier

De reden dat de prijs voor de tweede groep kopers omhoog
was gebracht, is dat de gecalculeerde aannemerskosten hoger uitkwamen. Spaapen en een andere, vrouwelijke 'nieuwkomer' voelden zich niet senang meer bij de groep. De vrouw haakte terstond af.

Lhbt-vriendelijke bewoners
"En nou komt het," zegt Spaapen, die nog binnenboord was. "Nu blijkt dat de coöperatieve vereniging geld overhoudt. Die buffer ontstaat doordat de tweede groep een hogere prijs betaalt. De initiatiefnemers hebben er dus financieel voordeel bij. Zij zitten straks in de mooiste appartementen ter waarde van acht ton voor een prijs van tweeën­halve ton. Ik ben er nu uitgestapt. Ik voelde me financierder van dit project."

Ook zegt hij dat kandidaten niet meer oud en 'roze' hoeven te zijn. De coöperatie zou het kleinste en moeilijkst te verkopen appartement aan lhbt-vriendelijke mensen willen toekennen. "Dan krijg je heel andere types."

Karleen Veenker, voorzitter van De Roze Hallen, wijt de escalatie van de problemen vooral aan Spaapen. "Hij is teleurgesteld en probeert ons in diskrediet te brengen." Volgens haar moeten nieuwe kopers gewoon 'roze' en 55+, dan wel gay met een zorgindicatie zijn. Ook is er volgens haar geen overschot in de kas, maar is er gewoon een buffer.

Veenker stelt verder dat het prijsverschil weliswaar niet duidelijk, maar wel vanaf het begin is gecommuniceerd. Volgens haar speelde bij het vertrek van de eerste twee dames geld een ondergeschikte rol: "Er was weinig vertrouwen over en weer." En voor de derde vrouw was 'het aangaan van de hypotheek te spannend'.

De initiatiefnemers zitten straks in appartementen ter waarde van acht ton voor een prijs van tweeën­halve ton
Michiel Spaapen