10 juni 2019
ANALYS: TOBII
Tobii är främst verksamt inom eyetracking, vilket är en sensorteknologi som gör det möjligt för en dator eller annan enhet att veta var man tittar. Genom att investera i Tobii får man tre bolag i ett. De två stabila och kassagenererande segmenten – Tobii Dynavox (hjälpmedel för personer med nedsatt kommunikationsförmåga) och Tobii Pro (eyetracking-lösningar för att studera mänskligt beteende) – finansierar Tobii Tech, vilket är bolagets huvudsakliga teknologienhet och satsningar inom VR (virtual reality) och AR (augmented reality, det vill säga en kombination av verklighet och ett visuellt lager av data). Vi tror att en övergång mot molnbaserad edge computing och 5G-nätverk under kommande år kommer att etablera VR och AR som reella datagränssnitt. VR och AR behöver ledande eyetracking-lösningar för att vara effektiva och detta är ett område som Tobii Tech dominerar. Bolaget har 466 godkända/registrerade patent, varav 122 är direkt kopplade till eyetracking. Detta är fler än Microsoft (103), Google (70), Samsung (62) och Sony (50) har. Sammantaget menar vi att Tobii kommer att bli en teknikledare i samband med nästa generations datagränssnitt.

Två av bolagets divisioner, Tobii Dynavox (där vi prognostiserar att rörelseresultatet kommer att öka med 48 procent under 2018-21) och Tobii Pro (36 procent) uppvisar god tillväxt och bör kunna fortsätta finansiera satsningarna inom Tobii Tech, vilket är den division som vi snart tror kommer att uppfattas som juvelen i bolagets krona. Enligt vår mening kommer Tobii Techs ledande position inom eyetracking innebära en hög tillväxt under kommande år då marknaden för nya applikationer inom AR och VR mognar. Därtill tror vi att bolagets teknologi och marknadsposition innebär att man borde vara en intressant uppköpskandidat (i synnerhet nu när kronan är så svag).

Tobii har en stark tillväxthistorik, med en årlig genomsnittlig försäljningstillväxt på 23 procent under 2012-18 till följd av både organisk tillväxt och förvärv. Under 2018 ökade försäljningen med 21 procent (18 procent justerat för valuta). Tobii gjorde betydande investeringar i FoU under 2018, i synnerhet inom Tobii Tech, för att kunna möta efterfrågan från framtida volymmarknader, bibehålla marknadspositionen och stärka produktportföljen. Vi prognostiserar att försäljningen ökar med i genomsnitt 22 procent årligen under 2018-21 och att bolaget kommer att nå en försäljning på 2 miljarder kronor under 2020. Vi tror att bolagets rörelseresultat kommer att stiga till strax över nollstrecket under 2020 för att öka till 157 miljoner kronor 2021.

Tobiis investeringar kommer att vara fortsatt höga under kommande år. Det fria kassaflödet har historiskt har varit negativt, men vi tror att det bottnade på -398 miljoner kronor under 2018 (varav förvärvet av Smartbox utgjorde 159 miljoner kronor). Tobii stärkte kassan till 391 miljoner kronor per Q1 2019 via en konvertibelemission på 300 miljoner kronor. Vi prognostiserar ett successivt förbättrat fritt kassaflöde och tror att den nuvarande kassan kommer att räcka under kommande två år varefter vi tror att Tobii Tech blir lönsamt. Därtill har bolaget outnyttjade kreditlinor på 250 miljoner kronor som skulle kunna användas vid behov. Vi tror därför att externt kapital kommer att krävas endast om bolaget gör ett större förvärv.

Vi värderar Tobii i intervallet 4,6-6,8 miljarder kronor, vilket kan jämföras med nuvarande börsvärde om drygt 4 miljarder kronor. Genomsnittet av våra värderingsansatser ger riktkursen 59 kronor, innebärande en uppsida på 44 procent. I detta scenario värderar vi Tobii Tech till 0,5 miljarder kronor, Dynavox till 3,5 miljarder kronor och Pro till 1,7 miljarder kronor. I ett mer optimistiskt scenario värderar vi Tobii Tech till 1,5 miljarder kronor. Vi tar upp Tobii till bevakning med rekommendationen Köp.
Sammanfattning av Thomas Grafs analys, som publicerades den 10/6 2019 klockan 6:45. Den 10/6 2019 sattes rekommendationen till Köp som första rekommendation (vid aktiekursen 40,68 kronor).