Direct naar artikelinhoud
NieuwsExperimenteel medicijn

Middel tegen longziekten lijkt in vernevelde vorm succes te boeken tegen corona

Opnieuw hoopgevend nieuws in de strijd tegen het coronavirus:  het inhaleren van een experimenteel medicijn tegen de longziekten astma en COPD blijkt bij covid-patiënten zeer effectief.

Middel tegen longziekten lijkt in vernevelde vorm succes te boeken tegen corona
Beeld Matteo Bal

Britse artsen onderzochten het middel bij bijna honderd patiënten in negen ziekenhuizen; de groep die het longmedicijn kreeg, werd minder vaak ernstig ziek en knapte gemiddeld ruim twee keer zo snel op.

De resultaten, die vrijdag zijn verschenen in vakblad The Lancet Respiratory Medicine, zijn hoopgevend, zegt hoogleraar interne geneeskunde Joost Wiersinga (Amsterdam UMC). Hij spreekt van ‘een prachtig onderzoek’.

Het medicijn SNG001 bevat interferon-β, een eiwit dat van nature in ons lichaam voorkomt en bij een virusinfectie wordt geproduceerd om de reactie van het immuunsysteem te coördineren. Laboratoriumstudies hebben uitgewezen dat het coronavirus de vrijgave van dat interferon onderdrukt, en covid-patiënten die heel erg ziek worden of overlijden blijken veel minder van dat interferon-β te hebben aangemaakt. Ouderen produceren bovendien minder interferon, wat kan verklaren waarom ze vaker ernstig ziek worden van een coronabesmetting. Het idee achter het gebruik van dat eiwit tegen covid-19 is kortom ijzersterk, zegt Wiersinga.

Vernevelaar 

Eerder onderzoek met interferon tegen covid-19 leverde niets op, maar toen werd het eiwit steeds met een injectie in de bloedbaan gebracht. Daarop besloten de onderzoekers het anders aan te pakken en het medicijn, ontwikkeld door een Brits biotechbedrijf, met een vernevelaar toe te dienen. Zo komt het in een hoge concentratie in de longen terecht, de plek waar het virus als eerste schade aanricht. ‘Een briljant idee’, zegt Wiersinga, ‘om zo het middel rechtstreeks naar de plek des onheils te brengen.’

De patiënten kregen het medicijn na opname in het ziekenhuis twee weken lang dagelijks toegediend, waarna werd bekeken hoe het ze verging in vergelijking met een controlegroep (waarvan de deelnemers ook een vloeistof inhaleerden maar dan zonder de actieve substantie). De patiënten die interferon kregen, deden het al snel in alle opzichten beter: zo waren ze veel minder kortademig. In de controlegroep waren na twee weken 11 van de 49 patiënten zo opgeknapt dat ze hun oude leven konden hervatten, in de interferon-groep waren dat er twee keer zoveel: 21 van de 48 patiënten.

Virusremmer

Er was alleen geen significant verschil te bespeuren in de duur van de ziekenhuisopnamen en ook niet in de sterfte onder patiënten. Daarvoor was de onderzochte groep ook te klein, zegt Wiersinga. Het onderzoek wordt voortgezet, de vernevelaar wordt de komende maanden bij een grote groep covid-patiënten beproefd.

Mochten de resultaten zo sterk blijven, dan hebben artsen eindelijk een virusremmer in handen waarmee ze patiënten snel kunnen helpen, zegt Wiersinga. Het medicijn werkt vooral in het beginstadium van de ziekte: dan kampen patiënten met heel veel virusdeeltjes in hun longen, die dankzij een boost van het immuunsysteem mogelijk kunnen worden bestreden.

De enige virusremmer die nu in ziekenhuizen wordt gebruikt is remdesivir, maar dat is geen wondermiddel. Sterker: een recent, nog niet gepubliceerd onderzoek van Wereldgezondheidsorganisatie WHO onder ruim elfduizend patiënten in dertig landen, laat zien dat dit middel ook bij grootschalig gebruik weinig tot geen effect heeft op de duur van de ziekenhuisopname, of op de sterfte onder patiënten.

Nu het eerste coronavaccin geweldige resultaten laat zien, luidt de vraag: kunnen we dan binnenkort weer met zijn allen naar een festival? Antwoord op acht vragen

Wat doet het coronavirus in het lichaam? Een beschrijving van de slooptocht door het lichaam