Tine Molendijk
Volledig scherm
PREMIUM
Tine Molendijk © Paul Rapp

‘In de oorlog loopt iedereen krassen op, want een schone oorlog bestaat niet’

het gesprekWat betekent het voor een militair als hij op uitzending gaat? Tine Molendijk deed er onderzoek naar en haalde er de psychische problemen mee uit de behandelkamer. ,,Militairen kunnen held, slachtoffer en dader tegelijk zijn.”

11 reacties

  • tgm beuningen

    4 jaar geleden
    Inderdaad.
  • EvilAdmin

    4 jaar geleden
    Wie dood gaat in een oorlog heeft geen trauma, wie verminkt wordt in een oorlog heeft een heel zichtbaar trauma, maar wie vecht in een oorlog en niks zichtbaars oploopt kan ook een trauma oplopen. De schrijfster kiest ervoor om dit een kras te noemen omdat je, net als met je auto, ogenschijnlijk wel normaal kan functioneren, maar toch beschadigd bent. En als je in de 2e wereldoorlog gevochten hebt ben je overduidelijk een veteraan, en wordt je zo behandeld, maar vocht je in een 'vredesmissie' weten de meeste mensen nog niet eens dat je gevochten hebt. En vaak nog zwaar ook. 
  • EvilAdmin

    4 jaar geleden
    Zolang als er legers zijn offeren landen hun mensen op voor de belangen van de heersende klasse. Zo is het altijd geweest. En dat wist iedereen. Een Romein werd geen legionair voor keizer en vaderland, maar om lekker geld te gaan verdienen om te plunderen. Menig fortuin werd zo gemaakt. Alleen in de moderne tijd is het idee van vaderlandsliefde en daarvoor te vechten ontstaan. En ook dat idee is door de heersende klasse misbruikt om mensen te motiveren om voor hun te gaan vechten. 
  • tgm beuningen

    4 jaar geleden
    Dat lijkt me niet, als oorlog geen oorlog maar vredesmissie wordt genoemd mét ook nog eens beelden van stoere soldaten die bange kindertjes redden. En krassen op je ziel, waar het hier om lijkt te gaan, zijn vermoedelijk toch een groter probleem dan en kras op je auto.
  • tgm beuningen

    4 jaar geleden
    Dat kan dus transparanter en eerlijker?
  1. Hoe bang moeten we zijn om ernstig ziek te worden? ‘Een deel van onze gezondheid hebben we zelf in de hand’
    PREMIUM
    1

    Hoe bang moeten we zijn om ernstig ziek te worden? ‘Een deel van onze gezondheid hebben we zelf in de hand’

    Het lijkt wel alsof we steeds zieker worden. Bijna zestig procent van de Nederlanders kampt met een chronische aandoening. Toch is er ook goed nieuws: steeds meer aandoeningen zijn beter te behandelen of zelfs te voorkomen. Daarnaast is er ook veel wat we zelf kunnen doen om het risico op ernstige ziektes te verkleinen. Een huisarts, kankeronderzoeker en immunoloog over hoe reëel het is om angstig te zijn.