© Pixabay
Author profile picture

Zonder een vaccin of een medicijn tegen Covid-19 is een terugkeer naar een “normaal leven”, zonder beperkingen zoals “sociale distantie”, niet mogelijk. Een vaccin verwachten specialisten op zijn vroegst tegen het einde van dit jaar. Met een medicijn kan het echter sneller gaan. De voorzitter van het Duitse Federaal Instituut voor Medicijnen en Medische Hulpmiddelen (BfArM), Karl Broich, bevestigt deze inschatting van deskundigen. Nog dit jaar kan er goedkeuring worden verleend voor geneesmiddelen voor de behandeling van coronabesmettingen.

“Ik neem aan dat we tegen het einde van de zomer de eerste betrouwbare resultaten van lopende studies zullen ontvangen”, zei Broich tegen Duitse media. Op dit moment is er echter geen bevestiging dat het bestaande medicijn daadwerkelijk effectief is, benadrukte hij. Voorzichtigheid is ook geboden bij Remdesivir, waarmee onder andere in een ziekenhuis in Californië al zeer goede resultaten zijn behaald. “Op dit moment kunnen er geen uitspraken worden gedaan over de effectiviteit op COVID-19 van welk geneesmiddel dan ook,” stelt de BfArM. Men moet eerst de resultaten van de lopende klinische proeven afwachten.

Verschillende klinische studies met verschillende geneesmiddelen

Op dit moment worden er alleen al in Duitsland drie van dergelijke studies uitgevoerd met Remdesivir. “Alle patiënten die in deze onderzoeken zijn opgenomen, hebben matige tot ernstige klachten en worden behandeld als patiënten”, aldus het Instituut. Bovendien werd begin april een onderzoek goedgekeurd voor de behandeling van zeer ernstige COVID-19 zieken met een nog niet goedgekeurd medicijn.

Remdesivir werd oorspronkelijk ontwikkeld om Ebola-infecties te bestrijden. Het had echter niet veel effect. Wetenschappers besloten daarom het niet verder te ontwikkelen. Nadat echter de eerste laboratoriumresultaten in de strijd tegen coronavirussen positief waren, wordt de stof nu getest in klinische proeven in Duitsland en elders.

Remdesivir is niet het enige geneesmiddel dat wordt getest. Er worden nog vier klinische studies uitgevoerd met het antimalariamiddel hydroxychloroquine. Dit geneesmiddel kan worden gebruikt voor de behandeling in zowel lichte als ernstige gevallen. In een andere studie krijgen ernstig zieke patiënten angiotensine omzettingsenzym 2 (ACE2) toegediend. Dit enzym zou kunnen voorkomen dat de ziekteverwekker SARS-CoV-2 in de cellen terechtkomt.

Eerste klinische studies met vaccin

Naast de zoektocht naar effectieve middelen tegen COVID-19 onderzoeken wetenschappers over de hele wereld een vaccin. Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, hoopt dat dit tegen het einde van het jaar beschikbaar zal zijn. Sommige mensen hebben zich al aangemeld voor proeven met vaccins. Daarnaast worden er ook kleine studies met mensen uitgevoerd of zal er binnenkort mee worden begonnen. De goedkeuring en het klinisch testen van vaccins duurt echter meestal vrij lang.

Tot nu toe werd aangenomen dat de ontwikkeling ongeveer 1,5 jaar zou duren. In het geval van corona zal dit proces naar verwachting echter aanzienlijk korter zijn. Om dit te bereiken vertrouwt de wetenschap vooral op biotechnologische methoden die alleen de genetische informatie van de virussen vereisen en niet, zoals meestal het geval is, de virussen zelf.

Klaus Cichutek, voorzitter van het Paul-Ehrlich-Instituut, dat verantwoordelijk is voor de vaccins, verwachtte vorige maand al dat de eerste klinische proeven zouden worden uitgevoerd tussen de zomer en de herfst. Voor 2021 verwacht hij grotere klinische studies waarbij duizenden of misschien wel tienduizenden testpersonen betrokken zijn.