تارنگاشت عدالت – دورۀ سوم

منبع: بخش انگلیسی خبرگزاری سعودی
۹ دسامبر ۲۰۲۲

بیانیه اجلاس ریاض برای همکاری و توسعه بین شورای همکاری خلیج [فارس] و جمهوری خلق چین

 

بر اساس دعوت کریمانه تولیت حرمین شریفین، ملک سلمان بن عبدالعزیز آل سعود پادشاه عربستان سعودی، رهبران «شورای همکاری خلیج» و جمهوری خلق چین امروز در ریاض در ۹ دسامبر اجلاس خود را، به ریاست والاحضرت شاهزاده محمد بن سلمان بن عبدالعزیز آل سعود، ولیعهد و نخست وزیر پادشاهی عربستان سعودی، عالی‌جناب شی جین‌پینگ، رئیس‌جمهور جمهوری خلق چین، و با شرکت:
عالی‌جناب شیخ حمد بن محمد شرقی، عضو شورای عالی، حاکم فجیره، امارات متحده عربی؛
اعلیحضرت پادشاه حمد بن عیسی آل خلیفه، سطان پادشاهی بحرین،
اعلیحضرت سید فهد بن محمود آل سعید، معاون نخست‌وزیر در امور کابینه سلطنت عمان،
عالی‌جناب شیخ تمیم بن حمد آل ثانی، امیر کشور قطر؛
عالی‌جناب شیخ مشعل الاحمد الجابر الصباح، ولیعهد کشور کویت؛
عالی‌جناب دکتر نایف فلاح الحجرف، دبیر کل «شورای همکاری» برگزار نمودند.

نشست موارد زیر را صادر نمود:

۱- رهبران بر تقویت مشارکت استراتژیک موجود میان شورای همکاری خلیج [فارس» و چین توافق کردند، و بر سوق دادن آن به سمت افق‌های جدید در زمینه‌های گوناگون سیاسی، اقتصادی و فرهنگی تاکید نمودند، و برنامه اقدام مشترک برای دوره آتی (۲۰۲۷-۲۰۲۳) برای دستیابی به آن‌را تصویب کردند.

۲- رهبران ادامه گفتگوهای استراتژیک بین دو طرف را در همه سطوح برای بحث درباره موضوعات مورد علاقه مشترک و هماهنگ کردن مواضع درباره آن‌ها، حمایت از تلاش‌های بین‌المللی بهبود اقتصادی، رسیدگی به اثرات منفی اقتصادی ناشی از همه‌گیری ویروس کرونا و دیگر چالش‌ها، تلاش برای تضمین انعطاف‌پذیری زنجیره‌های تامین، امنیت منابع غذایی و انرژی، و پیشبرد روابط همکاری در توسعه منابع و فناوری‌های انرژی پاک، کمک به کشورهای نیازمند و کمک به تامین نیازهای بشردوستانه آن‌ها را هدایت نمودند.

۳- رهبران بر اهمیت حمایت متقابل برای دستیابی به منافع مشترک دو طرف تاکید کردند، ‌چنان‌که چین از تلاش‌های کشورهای شورای همکاری خلیج [فارس] برای حفظ حاکمیت و تمامیت ارضی، حفظ امنیت و ثبات، و دستیابی به توسعه یکپارچه حمایت می‌کند. دولت‌های شورای همکاری خلیج [فارس] نیز از تلاش‌های چین برای توسعه اقتصاد، حفظ حاکمیت و تمامیت ارضی و پایبندی به اصل چین واحد حمایت می‌کنند.

۴- رهبران بر اهمیت ادامه همکاری بین دو طرف در زمینه‌های انرژی، تجارت، سرمایه‌گذاری، مالی، صنعت، فناوری پیشرفته، فضا و بهداشت، به نفع مشترک دو طرف از جمله تکمیل هر چه زودتر مذاکرات تجارت آزاد بین آن‌ها تاکید کردند.

۵- رهبران تمایل خود را برای ترویج گفتگو بین تمدن‌ها، ارتباطات و منافع متقابل بین فرهنگ‌های گوناگون و حفظ تنوع فرهنگی ابراز نمودند. آن‌ها تاکید کردند که تساهل و همزیستی بین ملت‌ها و مردم از مهم‌ترین اصول و ارزش‌هایی است که جامعه جهانی بر آن استوار است. آن‌ها ارتباط و همکاری بین دو طرف را در زمینه‌های فرهنگی، آموزشی، گردشگری، رسانه‌ای و ورزش، تبادل دوستانه بین مؤسسات فکری و نزدیکی بین مردم تشویق کردند.

۶- رهبران از موفقیت کشور قطر در میزبانی جام جهانی فوتبال ۲۰۲۲، سازماندهی خوب آن و تأثیرات مثبت آن بر میراث انسانی و نزدیکی فرهنگی و فکری بین مردم جهان تمجید کردند. رهبران هم‌چنین کارزار‌های رسانه‌ای مخرب علیه دولت قطر را محکوم کردند. آن‌ها از میزبانی دولت قطر از نشست‌های قسمت دوم پنجمین کنفرانس سازمان ملل متحد درباره کشورهای کم‌تر توسعه یافته (LDC5)، از ۵ مارس ۲۰۲۳ تا ۹ مارس ۲۰۲۳ در سطح سران حکومت‌ و دولت استقبال کردند.

۷- رهبران محکویت تروریسم، منبع آن هر چه باشد، و رد همه اشکال و مظاهر آن‌، و کار برای خشک کردن منابع مالی آن‎را ابراز کردند، و عزم خود را برای تقویت تلاش‌های منطقه‌ای و بین‌المللی برای مبارزه با تروریسم و افراط‌گرایی، جلوگیری از تأمین مالی، تسلیح و استخدام گروه‌های تروریستی از همه افراد و نهادها و مقابله با تمامی فعالیت‌هایی که امنیت منطقه و ثبات آن‌را تهدید می‌کند ابراز نمودند.

۸- رهبران مسائل منطقه‌ای و بین‌المللی را مورد بررسی قرار دادند، و دیدگاه درباره اهمیت تلاش‌های هماهنگ برای دستیابی به صلح، امنیت، ثبات و رفاه در تمام نقاط جهان، و اولویت بازگرداندن صلح و امنیت بین‌المللی از طریق احترام متقابل و همکاری بین کشورها برای دستیابی به توسعه و پیشرفت و پایبندی به اصول حقوق بین‌الملل و حقوق بین‌الملل بشردوستانه، منشور سازمان ملل متحد و حسن هم‌جواری، حفظ نظام بین‌المللی مبتنی بر احترام به حاکمیت، تمامیت ارضی و استقلال سیاسی دولت‌ها، عدم مداخله در امور داخلی آن‌ها و عدم استفاده یا تهدید استفاده از زور یکسان بود.

۹- رهبران بر لزوم حمایت از معاهده منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای، جلوگیری از گسترش سلاح‌های کشتار جمعی در منطقه شورای همکاری خلیج [فارس]، و تضمین ماهیت صلح‌آمیز برنامه هسته‌ای ایران؛ در راستای حفظ امنیت منطقه‌ای و بین المللی تاکید کردند. آن‌ها بر خواست از ایران برای همکاری کامل با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی مجدداً تاکید کردند.

۱۰- دو طرف بر لزوم قرار داشتن روابط بین دولت‌های شورای همکاری خلیج [فارس] و ایران براساس پیروی از اصل حسن هم‌جواری و عدم مداخله در امور داخلی، احترام به استقلال، حاکمیت و تمامیت ارضی دولت‌ها، و حل اختلافات از راه‌های مسالمت‌آمیز، مطابق با منشور سازمان ملل متحد و حقوق بین‌الملل و عدم توسل به زور یا تهدید به استفاده از آن و حفظ امنیت و ثبات منطقه‌ای و بین‌المللی پافشاری نمودند.

۱۱- رهبران بر اهمیت گفت‌وگوی جامع با مشارکت کشورهای منطقه برای رسیدگی به پرونده هسته‌ای و فعالیت‌های بی‌ثبات‌کننده منطقه‌ای ایران، رسیدگی به حمایت از گروه‌های تروریستی و فرقه‌ای و سازمان‌های مسلح غیرقانونی، جلوگیری از تکثیر موشک‌های بالستیک و پهپادها، تضمین ایمنی ناوبری بین‌المللی و تاسیسات نفتی، و پایبندی به قطع‌نامه های سازمان ملل و مشروعیت بین‌المللی پافشاری نمودند.

۱۲- رهبران بر حمایت خود از همه تلاش‌های صلح‌آمیز، از جمله ابتکار و تلاش امارات متحده عربی برای دستیابی به یک راه‌حل مسالمت‌آمیز برای موضوع جزایر سه‌گانه، تنب بزرگ، تنب کوچک و ابوموسی، از طریق مذاکرات دوجانبه بر اساس قوانین حقوق بین الملل، و حل این موضوع با رعایت مشروعیت بین‌المللی مجدداً تأکید نمودند.

۱۳- رهبران از جمهوری عراق خواستند به حاکمیت کشور کویت و تقدس اراضی آن احترام بگذارد و به قطع‌نامه‌های شورای امنیت به ویژه قطع‌نامه شماره ۸۳۳ و موافقت‌نامه‌های منعقده بین دو کشور و سپرده شده به سازمان ملل متحد پایبند باشد. رهبران هم‌چنین از جمهوری عراق خواستند که مرزبندی مرزهای دریایی با دولت کویت را تکمیل کند.

۱۴- رهبران بر نیاز به دستیابی به یک راه‌حل عادلانه برای مسأله فلسطین بر اساس راه‌حل دو دولت، مطابق با قطع‌نامه‌های مربوطه سازمان ملل متحد و «ابتکار صلح عربی» و ایجاد یک دولت مستقل فلسطینی در مرزهای ۱۹۶۷، با بیت‌المقدس شرقی به عنوان پایتخت آن، توقف شهرک‌سازی و همه اقدامات یک‌جانبه، و احترام به وضعیت تاریخی موجود در بیت‌المقدس و اماک مقدس آن تأکید نمودند.

۱۵- رهبران بر حمایت خود از «شورای رهبری ریاست جمهوری» در یمن به ریاست عالی‌جناب دکتر رشاد العلیمی تاکید کردند، و ابراز امیدواری نمودند که یک راه‌حل سیاسی مطابق با ابتکار شورای همکاری خلیج [فارس] و سازوکار اجرایی آن، نتایج «کنفرانس گفتگوی ملی یمن» و قطع‌نامه ۲۲۱۶ شورای امنیت حاصل شود. آن‌ها از همه طرف‌های یمنی خواستند که فوراً مذاکرات مستقیم را تحت نظارت سازمان ملل آغاز کنند، و به ادامه آتش‌بس پایبند باشند، و از نیازهای بشردوستانه، امدادی و توسعه‌ای مردم یمن حمایت کنند، و رهبران همه حملات تروریستی انجام شده توسط شبه نظامیان حوثی به اهداف غیرنظامی در پادشاهی عربستان سعودی، امارات متحده عربی، داخل کشور یمن و در آبراه‌ها و مسیرهای کشتیرانی بین‌المللی را محکوم کردند، و از همه کشورها خواستند در مقابله با این اقدامات همگاری نمایند و از تحریم تسلیحاتی تصریح شده در قطع‌نامه‌های ۲۲۱۶ و ۲۶۲۴ شورای امنیت پیروی نمایند.

۱۶- رهبران بر حمایت کامل خود از حاکمیت، امنیت، ثبات، توسعه و رفاه عراق، و تلاش‌های این کشور در مبارزه با تروریسم تاکید کردند. آن‌ها هم‌چنین بر ضرورت تشدید تلاش‌ها برای دستیابی به یک راه‌حل سیاسی برای بحران سوریه که حافظ وحدت و حاکمیت سوریه بر اساس قطع‌نامه ۲۲۵۴ شورای امنیت باشد، و ایستادگی آن‌ها در کنار مردم لبنان و حمایت مستمر آن‌ها از حاکمیت، امنیت و ثبات لبنان، و برای حراست نیروهای مسلح لبنان از مرزهای آن و مقاومت در برابر تهدات گروه‌های افراطی و تروریستی تأکید کردند. آن‌ها هم‌چنین حمایت خود را از تلاش‌ها برای حل بحران لیبی مطابق با قطع‌نامه‌های شورای امنیت، تشویق همه طرف‌های لیبی به برگزاری انتخابات، متحد کردن نهادهای دولتی، تحت نظارت سازمان ملل و خروج همه جنگجویان و مزدوران خارجی، تأیید کردند.

۱۷- رهبران بر اهمیت تقویت امنیت و ثبات در افغانستان، تشدید تلاش‌ها در ارائه کمک‌های بشردوستانه به مردم افغانستان تاکید کردند، و از مقامات بالفعل در افغانستان خواستند تا تعهدات خود را برای تضمین حقوق اساسی، منافع و آزادی‌های همه مردم افغانستان اجرا نمایند، یک دولت فراگیر تشکیل دهند، و عدم استفاده از اراضی افغانستان توسط هر گروه تروریستی و یا بهره‌برداری از خاک افغانستان برای صادرات مواد مخدر را تضمین نمایند.

۱۸- رهبران بر مواضع خود در حمایت از همه تلاش‌های بین‌المللی با هدف یافتن یک راه‌حل سیاسی برای پایان دادن به بحران در اوکرایین، مطابق با قوانین بین‌المللی و منشور سازمان ملل متحد، در راستای دستیابی به حفاظت از جان و مال، و حفظ امنیت و ثبات منطقه‌ای و بین‌المللی تأکید نمودند.

در ۹ دسامبر ۲۰۲۲ در ریاض صادر شد

https://www.gcc-sg.org/ar-sa/MediaCenter/NewsCooperation/News/Pages/news2022-12-9-4.aspx

پیوند کوتاه: https://tinyurl.com/st53v4nr