Vervangen thermostaat voor tijdschakelaar

Patella902

  • #1
Een vraag:, kan en mag je een thermostaat voor een elektrische vloerverwarming vervangen voor een tijdschakelaar? In mijn badkamer gebruik ik de elektrische vloer verwarming (plieger, direct in de lijm onder de tegels ) alleen om de kou uit de tegels te halen. Om de mat te testen wordt er in dit forum vaak gesuggereerd om de mat direct op de 220 aan te sluiten. Ik denk erover om ipv de thermostaat een tijdschakelaar te plaatsen. Maar wordt de mat hierdoor niet te heet, met gevolgen voor de tegellijm etc. De programma stand op de thermostaat gebruik ik nooit omdat ik niet steeds op dezelfde tijd de vloer verwarming aan wil, en de manuele instelling is zonder timer waardoor als ik of iemand in ons huishouden de vloerverwarming gebruikt deze vervolgens soms uren nodeloos aanstaat :)
grt Theo :cool:
 

Bernhard

  • #2
Thermostaat gebruiken en een overwerkschakelaar. Elektrisch in serie schakelen, achter elkaar in de bedrading. De thermostaat bewaakt de temperatuur en de overwerkschakelaar de tijdsduur.
De overwerk schakelaar instellen op bv 30min. Bij het activeren van de overwerkschakelaar gaat de inschakelperiode starten. mvgr Bernhard
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #3
Ik adviseer je om de thermostaat NIET weg te laten, zeker niet bij elektrische vloerverwarming. Je regetl de temepratuur op de temperatuur van de vloer (d.m.v. de vloersensor, die op de thermostaat is aangesloten)
Dat is niet alleen een regeling, maar ook een beveiliging. Zonder thermostaat zal het ook werken, maar mis je de beveiliging tegen oververhitting, want daartoe is dan geen bewaking meer aanwezig.
Je creeert daarmee een onveilige situatie: geen zinvol idee dus!.
 

Patella902

  • #4
Bedankt voor de snelle reaktie's. Ik zal het bij de thermostaat houden. Voelt ook veiliger idd.
 

Patella902

  • #5
Toch nog wel een vraagje aan degooyer..
De beveiliging is dan toch die timerschakelaar? In de max stand zal de vloerverwarming niet langer als 30 minuten vol aanstaan hetgeen ook gebeurd als ik de thermostaat op manueel instel en de temp > 30 graden instel? Ik begrijp de beveiliging op de thermostaat maar die krengen zijn een stuk prijziger als een inbou timer schakelaar. Ik kwam deze oplossing overigens tegen in een huurhuisje op texel. Bij navraag werd toen precies deze reden (het lange aanstaan ) aangegeven...De schakelaar zat er al meer als 10 jaar in en functioneerde prima.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #6
Beveiligingen zitten er niet voor niets op. Deze thermostaat reageert op de temperatuur van het water wat door de vloer circuleert. Als die tempetratuur te hoog zou worden, reageert de thermostaat en gaat het ventiel er onder dicht, zodat de aanvoer van warm water uit de warmtebron stopt.
Met een timer beveilig je niets. Als je om wille van prijs beveiligingen weg haalt, ben je m.i. niet erg goed bezig. Helaas wordt er heel wat aan geknutseld en is er dan regelmatig te weinig oog voor veiligheid.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu