Documentarul “Reteaua”, un film de o ora bazat pe un reportaj HotNews si regizat de Claudiu Mitcu, a declansat marti, in Parlamentul European, o dezbatere pe tema accesului inegal la tratament de care au parte pacientii din estul UE fata de cei din vestul Uniunii Europene.

ReteauaFoto: Parada Film

La dezbatere au participat mai multi europarlamentari, lideri ai ECPC (Coalitia Europeana a Pacientilor cu Cancer) si personalitati din medicina europeana. Documentarul "Reteaua" va fi difuzat in Romania de HBO, incepand cu octombrie 2015.

“Reteaua” prezinta povestea mai multor voluntari romani care, timp de cativa ani, au suplinit incapacitatea statului roman de a asigura bolnavilor cu cancer accesul la medicamente ieftine, dar vitale. Documentarul a fost filmat de-a lungul a doi ani si se bazeaza pe reportajul “Cum am devenit membru in Reteaua Citostaticelor”, publicat de HotNews.

“Reteaua Citostaticelor a fost formata din oameni obisnuiti, oameni carora le-a pasat si au decis sa ajute”, a subliniat Vlad Voiculescu, vicepresedintele ECPC, in timpul dezbaterii din Parlamentul European.

Tratamentul pentru cancer in Romania, ca in cele mai multe tari UE, este asigurat oricui prin lege. Cu toate acestea, pana in urma cu un an, mii de pacienti romani nu aveau acces la medicamente citostatice ieftine, fiindu-le imposibil sa inceapa un tratament esential pentru supravietuirea lor. Pentru multi dintre acestia, singurul sprijin a fost oferit de ceea ce astazi este cunoscut drept “Reteaua citostaticelor”.

Timp de mai multi ani, zeci de voluntari romani au cumparat medicamentele din farmaciile din vestul Europei si le-au adus in Romania pacientilor care aveau nevoie de ele. Toti acesti voluntari nu au avut vreo motivatie financiara si, uneori, au adus medicamentele chiar pe propria cheltuiala.

In noiembrie 2012, HotNews a publicat un reportaj amplu, scris de Vlad Mixich, despre Reteaua Citostaticelor, in urma caruia peste 400 de romani rezidenti in toate tarile UE s-au inscris voluntar in aceasta retea si au inceput sa aduca acasa medicamentele necesare.

Povestea “Retelei citostaticelor” a fost preluata si difuzata de aproape toate televiziunile romanesti importante (Realitatea TV, TVR, B1, PRO TV sau Romania TV), formandu-se astfel presiunea publica necesara solutionarii problemei. Subiectul a fost relatat pe larg si de presa internationala, The Economist, AFP sau The Atlantic publicand articole pe aceasta tema.

Autoritatile au reactionat initial printr-o serie de promisiuni dar, la doua luni dupa publicarea primului articol, situatia nu se schimbase. In februarie 2013, premierul Victor Ponta declara intr-un interviu pentru HotNews ca, daca problema nu se va rezolva in trei zile, va demisiona. Problema nu s-a rezolvat in trei zile.

Cu ajutorul unui grup informal de voluntari format din jurnalisti, medici, economisti si avocati, HotNews a derulat o campanie de-a lungul urmatoarelor luni prin care s-a pus presiune pe autoritati, in acelasi timp oferindu-se si solutii concrete de rezolvare a crizei.

Dupa mai multe articole si discutii cu membrii "Retelei citostaticelor", incepand cu mai 2013 Ministerul Sanatatii a inceput sa monitorizeze activ stocurile celor 24 de citostatice absente din spitalele romanesti si a introdus modificarile legislative necesare pentru ca astfel de situatii sa nu mai apara. Trecusera sase luni de la publicarea primului articol despre Reteaua Citostaticelor si patru de la promisiunea enuntata de premierul Romaniei.

In prezent, cu exceptia unor discontinuitati ocazionale, aceste citostatice sunt disponibile si in Romania.

Reteaua citostaticelor” este unul dintre cele mai concrete exemple de schimbare pozitiva indusa de oameni organizati spontan, folosindu-se de instrumentele online. Jurnalisti, alaturi de pacienti, medici, experti in politici de sanatate sau economisti, cu totii voluntari, au lucrat impreuna pentru rezolvarea unei crize grave si au reusit sa obtina rezultate benefice. Rezultate care nu ar fi fost atinse fara sprijinul celor peste 400 de voluntari si a sutelor de mii de cititori care au citit si apoi raspandit povestea Retelei Citostaticelor.

Trailer-ul documentarului "Reteaua"

In urma dezbaterii din Parlamentul European, in timpul careia au fost proiectate zece minute din documentarul “Reteaua”, expertii europeni in domeniu vor propune mai multe solutii pentru elaborarea unui mecanism comun la nivel UE care sa faca imposibila repetarea unor astfel de crize si sa inlature diferentele actuale intre tratamentul pus la dispozitia pacientilor din vestul UE fata de cei din est. La dezbaterea de la Bruxelles au participat profesorul Richard Sullivan, directorul Institutului pentru Cancer de la King’s College din Londra, prof. Francesco Perrone de la Istituto Nazionale Tumori din Napoli, mai multi europarlamentari (printre care si un roman) si oficiali ai Comisiei Europene.