Got a TV Licence?

You need one to watch live TV on any channel or device, and BBC programmes on iPlayer. It’s the law.

Find out more
I don’t have a TV Licence.

گزارش زنده

همه زمان‌ها به ساعت بریتانیاست

  1. کشته شدن امدادگران در غزه؛ بریتانیا خواستار توضیح فوری اسرائیل شد

    دیوید کمرون، وزیر خارجه بریتانیا می‌گوید با اسرائیل کاتز، وزیر امور خارجه اسرائیل صحبت کرده است تا تاکید کند که حملات هوایی که منجر به کشته شدن هفت امدادگر آشپزخانه مرکزی جهانی شد، «کاملا غیرقابل قبول» است.

    آقای کمرون گفت که اسرائیل باید فورا توضیح دهد که چگونه چنین اتفاقی افتاده است.

    پیش از این هم بریتانیا اعلام کرد که سفیر اسرائیل در لندن را احضار کرده و این کشتار را بشدت محکوم کرده است.

  2. حمله به کنسولگری ایران در سوریه؛ اسرائیل به دنبال چیست؟

    تحلیل کیوان حسینی، بی‌بی‌سی

    در فاصله کوتاهی بعد از اینکه در تحولی تاریخی، قطعنامه‌ای علیه اسرائیل در شورای امنیت تصویب شد، این کشور به حمله‌ای بی‌سابقه علیه کنسولگری جمهوری اسلامی ایران در دمشق دست زد. بر اساس قوانین بین‌المللی، حاکمیت سفارتخانه‌ها و کنسولگری‌ها در دست کشور مهمان است و این حمله، در واقع می‌تواند بمباران خاک ایران نیز تعبیر شود.

    به بیان دیگر هم مکان و هم زمان این حمله، آن را به یک اقدام نظامی قابل توجه تبدیل می‌کند؛ اقدامی که بار دیگر به نگرانی‌ها از گسترش جنگ غزه به نقاط دیگر خاورمیانه و حتی شکل‌گیری جنگی تمام‌عیار در منطقه دامن زده است، چرا که حالا از نگاه اسرائیل، توپ در زمین ایران است.

    اگر ایران پاسخی متناسب با حمله به کنسولگری‌اش (و کشته شدن یکی از عالی‌رتبه‌ترین فرماندهان سپاه) نشان بدهد، خود را در دو قدمی جنگی خواهد دید که برای دوری از آن، دلایل بسیاری دارد؛ مهم‌ترینش، نداشتن توان نظامی کافی برای پیروز شدن در چنین جنگی.

    اگر ایران سکوت کند هم، ضربه سنگینی به اعتبار و موقعیتش در سطح بین‌المللی وارد خواهد شد؛ اعتباری که تا همین جا چندین بار از سوی اسرائیل و آمریکا ضربه خورده و نظامیان نیروی قدس نتوانسته‌اند هم‌وزن تبلیغاتشان به این ضربات واکنش بدهند.

  3. کشته شدن امدادگران در غزه؛ بریتانیا سفیر اسرائیل را احضار کرد

    در پی کشته شدن امدادگران در غزه از جمله سه بریتانیایی بر اثر حمله اسرائیل، دولت بریتانیا سفیر اسرائیل در لندن را به وزارت خارجه احضار کرد.

    اندرو میچل، معاون وزیر خارجه بریتانیا گفت: «امروز سفیر اسرائیل در لندن را احضار کردم و به طور صریح با محکومیت کشتار وحشتناک هفت کارمند امدادرسان آشپزخانه مرکزی جهانی، از جمله سه تبعه بریتانیا خواهان تحقیقات سریع و شفاف اسرائیل در این مورد و پاسخگویی کامل این کشور به جامعه جهانی» شدم.

    آقای میچل با تاکید بر لزوم افزایش دسترسی‌ برای انتقال کمک‌های بشردوستانه به غزه گفته است که « ما باید شاهد آتش‌بس موقت، انتقال کمک‌های امدادی به غزه، خروج گروگان‌ها و سپس حرکت به سمت آتش‌بس پایدار باشیم.»

  4. حمله به کنسولگری ایران در دمشق، آیا پاسخ ایران در دریای سرخ خواهد بود؟

    شبنم شعبانی، بی‌بی‌سی

    حمله مرگبار دیروز به کنسولگری ایران در دمشق اولین حمله به ایران و نیروهایش در خاک سوریه نیست. حمله‌ای که تهران و دمشق صراحتا اسرائیل را پشت آن دانسته‌اند. هرچند که اسرائیل نه چنین حملاتی را تایید نه تکذیب می‌کند.

    ایران گفته حق پاسخگویی برای خود را محفوظ می‌داند و آیت‌الله خامنه‌ای، رهبر ایران تهدید کرده که اسرائیل از این حمله خود پشیمان خواهد شد. همه نشانه‌ها هم از میل ایران و هم فشار بر تهران به پاسخی برابر این حمله حکایت می‌کنند، به‌ویژه که این بار مکانی هدف قرار گرفته که فقط پایگاه یا منطقه‌ای نیست که ایران یا نیروهای وابسته به آن در یک کشور خارجی استفاده می‌کردند و مکانی دیپلماتیک است.

    اما نشانه‌‌های دیگری هم هستند که ایران واقف است که واکنش هیجانی و شتاب‌زده ممکن است پیامدهای بزرگی داشته باشد. از این رو پیشنهادهای تندی که از قول بعضی مقامات و رسانه‌ها درباره هدف قرار دادن سفارت اسرائیل در خاک دیگر کشورها مطرح شده‌اند، گزینه‌هایی مردود به نظر می‌رسند.

    شاید هنوز اجماعی درباره نحوه واکنش در خود تهران وجود نداشته باشد اما بی‌شک یکی از گزینه‌ها استفاده از نیروهای نیابتی در منطقه است که شاید حالا هرچه بیشتر برگ مناسب این بازی بزرگ باشد: هم تهران مستقیم خود را درگیر حمله انتقام‌جویانه و پیامدهایش نمی‌کند و هم محتمل است که دیگر کشورها را به فشار آوردن به اسرائیل ترغیب کند.

    یک احتمال این است که ایران زمین بازی را از دمشق به دریای سرخ و باب‌المندب تغییر دهد، جایی که حوثی‌ها در نزدیک به شش ماه گذشته، با حملات به کشتی‌ها بر رفت‌و‎آمد در این آبراه کلیدی اثر گذاشته‌اند. آمریکا و غرب در تمام این مدت از ایران خواسته بودند تا از نفوذ خود بر حوثی‌ها استفاده کند تا امنیت به باب‌المندب و دریای سرخ بازگردد.

    وزارت خارجه ایران با احضار کاردار سوئیس، پیام «مهمی» به آمریکا فرستاده است. آیا این پیامی بوده که ایران دیگر از نفوذش بر گروه‌های فعال در منطقه از جمله حوثی‌ها استفاده نخواهد کرد؟

    حزب‌الله لبنان که پس از جنگ غزه دائم در تبادل آتش با اسرائیل بوده، هرچند محدود، می‌تواند اهرم دیگری برای ایران باشد.

    پاسخ ایران به حمله به کنسولگری‌اش در دمشق، هر چه که باشد می‌تواند، وضعیت را کیلومترها آن سوتر پیچیده‌تر کند.

  5. فرانسه: بازیگران خاص در سوریه، لبنان و یمن مسئول خطر افزایش تنش‌ها در خاورمیانه هستند

    استفان سژورن، وزیر خارجه فرانسه در یک کنفرانس خبری مشترک با همتای آمریکایی خود گفت که هدف تمامی اقدامات فرانسه «کاهش تنش در منطقه است.»

    وزیر خارجه فرانسه البته مستقیما به موضوع حمله به کنسولگری ایران در دمشق نپرداخت ولی گفت «بازیگران خاص» در سوریه، لبنان و یمن مسئول خطر افزایش تنش‌ها در خاورمیانه هستند.

    این اظهارات در حالیست که پیشتر سخنگوی اتحادیه اروپا خواهان خویشتنداری شده بود.

  6. آنتونیو گوترش حمله به کنسولگری ایران در سوریه را محکوم کرد

    آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، حمله به کنسولگری ایران در سوریه را محکوم کرد.

    استفان دوجاریک، سخنگوی آقای گوترش با اعلام این خبر گفت که دبیرکل سازمان ملل بار دیگر تاکید کرده است که «اصل مصونیت اماکن و پرسنل دیپلماتیک و کنسولی باید در همه موارد مطابق با قوانین بین‌المللی رعایت شود.»

    اظهارات او بعد از آن است که بر اثر حمله به کنسولگری ایران در دمشق دست‌کم ۱۳ نفر کشته شدند.

    مقام‌های جمهوری اسلامی ایران، اسرائیل را عامل این حمله می‌دانند و رهبر ایران با انتشار پیامی گفته است:«آنها را از این جنایت و امثال آن پشیمان خواهیم کرد.»

  7. تنش‌ها در خاورمیانه و حملات اوکراین قیمت نفت را افزایش داد

    در پی حمله به کنسولگری ایران در دمشق و همچنین حمله اوکراین به تاسیسات انرژی روسیه، قیمت نفت در بازارهای جهانی افزایش یافت.

    هر بشکه نفت برنت در معاملات امروز بازارهای جهانی به بالای ۸۹ دلار رسید که بالاترین نرخ پس از ماه اکتبر سال پیش بوده است.

    همچنین در معاملات آتی، هر بشکه نفت غرب تگزاس برای تحویل در ماه مه بیش از یک دلار و ۳۰ سنت افزایش یافت و به بیش از ۸۵ دلار رسید.

    ایران پس از حمله به کنسولگری آن کشور در سوریه وعده انتقام داده است.

    تحولات اخیر به تنش‌ها در خاورمیانه افزوده است.

  8. نیویورک تایمز: چهار مقام اسرائیلی تایید کردند که اسرائیل عامل حمله بوده است

    روزنامه نیویورک تایمز به نقل از چهار مقام اسرائیلی تایید کرد که اسرائیل حمله به کنسولگری ایران در دمشق را انجام داده است.

    بر اساس گزارش خبرگزاری رویترز یک مقام بلندپایه دولت اسرائیل هم که نامش فاش نشده، گفته است که کشته‌شدگان در این حمله « عامل بسیاری از حملات به منافع اسرائیل و آمریکا بوده‌اند.»

    بر اساس این گزارش آنها گفته‌اند که سفارت ایران «هدف حمله» نبوده است.

    حمله به کنسولگری ایران در دمشق واکنش‌های گسترده‌ای را در پی داشته و بسیاری از کشورهای جهان آن را محکوم کرده‌اند.

  9. کاخ سفید می‌گوید که از حمله به امدادگران در غزه بشدت متاثر شده است

    آمریکا می‌گوید که از حمله هوایی به امدادگران در غزه به شدت متاثر شده است.

    آدرین واتسون، سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا در رسانه‌های اجتماعی نوشت: «کارکنان نهادهای کمک‌های بشردوستانه باید محافظت شوند زیرا کمک‌هایی را ارائه می‌کنند که به شدت مورد نیاز است و ما از اسرائیل می‌خواهیم که به سرعت درباره آنچه اتفاق افتاده است تحقیق کند.»

  10. تصویری از کنسولگری ایران در دمشق پس از تخریب

    View more on instagram
  11. حمله به کنسولگری ایران؛ اتحادیه اروپا خواستار خویشتنداری شد

    .

    اتحادیه اروپا با ابراز نگرانی از حمله به کنسولگری ایران در دمشق نسبت به تشدید تنش‌ها هشدار داده است.

    پیتر استانو، سخنگوی اتحادیه اروپا گفته است: «در این شرایط منطقه‌ای بسیار پرتنش، نشان دادن خویشتنداری بسیار مهم است زیرا تشدید بیشتر در منطقه به نفع هیچکس نیست.»

    مقام‌های ایران به طور گسترده نسبت به حمله به کنسولگری ایران در دمشق واکنش نشان داده و آیت‌الله خامنه‌ای، رهبر ایران گفته است که اسرائیل را «پشیمان خواهیم کرد.»

  12. تعداد کشته‌شدگان حمله به کنسولگری ایران در دمشق به سیزده نفر رسید

    خبرنگار صدا و سیما در دمشق به نقل از حسین اکبری، سفیر ایران در سوریه گفت علاوه بر هفت فرمانده و افسر سپاه پاسداران ایران ، شش شهروند سوریه هم در حمله به کنسولگری ایران کشته شده‌اند.

    او گفت عملیات آواربرداری ساختمان کنسولگری به مراحل پایانی رسیده است.

  13. شورای امنیت سازمان ملل امروز جلسه اضطراری برگزار می‌کند

    دیپلماتها می‌گویند که شورای امنیت سازمان ملل در مورد حمله به کنسولگری ایران در دمشق امروز جلسه اضطراری برگزار خواهد کرد.

    دمیتری پولیانسکی، معاون نماینده دائم روسیه در سازمان ملل در شبکه اجتماعی ایکس نوشته است پس از این حمله، مقام‌های ایرانی «برای محکومیت این اقدام به شورای امنیت روی آوردند.»

    این نشست اضطراری به درخواست روسیه که از اعضای دائم شورای امنیت است، برگزار خواهد شد و قرار است ساعت سه بعدازظهر به وقت نیویورک آغاز شود.

  14. چین: امنیت نهادهای دیپلماتیک نباید نقض شود

    چین هم حمله به کنسولگری ایران در دمشق را محکوم کرد.

    وانگ ونبین، سخنگوی وزارت خارجه چین امروز گفت: «چین این حمله را محکوم می‌کند.امنیت نهادهای دیپلماتیک نباید زیر پا گذاشته شود و حاکمیت ملی، استقلال و تمامیت ارضی باید محترم شمرده شود.»

    وزارت دفاع سوریه گفته است این حمله از سمت بلندی‌های جولان صورت گرفت که در اشغال اسرائیل است.

    اسرائیل در این باره اظهار نظر نکرده است.

  15. محمدرضا زاهدی که بود؟

    View more on instagram
  16. رهبر جمهوری اسلامی ایران: آنها را پشیمان می‌کنیم

    .

    دفتر علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی ایران در پیامی که بعد از حمله اسرائیل به کنسولگری ایران منتشر کرده گفته است: « آنها را از این جنایت و امثال آن پشیمان خواهیم کرد.»

    در پیام آیت‌الله خامنه‌ای به نامهای محمدرضا زاهدی، و محمد هادی حاج رحیمی از فرماندهان کشته شده سپاه پاسداران ایران در این حمله اشاره شده است.

    رهبر جمهوری اسلامی ایران در پیام خود آورده است: «سردار زاهدی از دهه شصت در میدان‌های خطر و مجاهدت، چشم انتظار شهادت بود. آنها چیزی را از دست نداده و پاداش خود را دریافت کرده‌اند، ولی غم فقدان آنان برای ملت ایران به‌ویژه هرکه آنان را می‌شناخت سنگین است.»

  17. حمله به کنسولگری ایران؛ اقدام «تحریک‌آمیز بزرگ» برای تهران

    تحلیل سباستین اشر، خبرنگار امور خاورمیانه بی‌بی‌سی

    ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری ایران گفته است که حمله هوایی مشکوک اسرائیل به ساختمان کنسولگری ایران در دمشق بی پاسخ نخواهد ماند.

    حداقل هفت نفر از نیروهای سپاه پاسداران ایران از جمله دو فرمانده ارشد آن در حمله روز دوشنبه به کنسولگری ایران کشته شدند. مقامات ایرانی نه تنها اسرائیل را به دلیل حمله هوایی مرگبار در دمشق محکوم کردند، بلکه آمریکا را نیز مقصر دانستند. گزارش شده است که یک مقام آمریکایی به ایران اطمینان داده است که هیچ دخالت یا اطلاع قبلی در مورد این حمله نداشته است.

    از زمان آغاز جنگ غزه، مقامات ارشد دولت بایدن چندین سفر اضطراری به خاورمیانه داشته‌اند تا از درگیری گسترده تر جلوگیری کنند.

    نیروهای نیابتی ایران در لبنان، سوریه، عراق و یمن همگی حملات خود را به اهداف مرتبط با اسرائیل و ایالات متحده افزایش داده‌اند.

    ایران تمایلی به رویارویی مستقیم از خود نشان نداده است، اما اقدام اخیر اسرائیل - حتی هرچند که مثل همیشه رسماً مسئولیت حمله را به عهده نگرفته - در تهران به عنوان یک اقدام تحریک‌آمیز بزرگ تلقی خواهد شد.

  18. دفتر رسانه‌ای حماس از کشته شدن «چهار امدادرسان خارجی و راننده فلسطینی آنها» در غزه خبر داد

    View more on instagram
  19. ابراز نگرانی شدید بریتانیا از خبرهای مربوط به «کشته شدن» یک تبعه این کشور در غزه

    بریتانیا می‌گوید که گزارش‌های مربوط به کشته شدن یک امدادگر بریتانیایی در غزه «بسیار بسیار نگران‌کننده» است.

    جیلیان کیگان، وزیر آموزش و پرورش بریتانیا امروز صبح به بی‌بی‌سی گفت: «ما هنوز تأیید قطعی کشته شدن این امدادگر را نداریم، اما بسیار نگران وضعیت هستیم.»

    آشزخانه مرکزی جهانی گفته است که یکی از کشته‌شدگان بریتانیایی بوده است.

    او افزود: «ما از اسرائیل خواسته‌ایم تا برای محافظت از جان غیرنظامیان بیشتر تلاش کند و همچنین اجازه دهد کمک‌ها به غزه برسد. اما هنوز تایید قطعی کشته شدن این امدادگر را نداریم و فکر می‌کنم الان که ما صحبت می‌‎کنیم ارتش اسرائیل در حال بررسی این موضوع است.»

    در همین حال وزارت خارجه بریتانیا هم گفت از «گزارش‌ها در مورد مرگ یک تبعه بریتانیا در غزه مطلع و به دنبال اطلاعات بیشتر است.»

  20. وحیدی: اسرائیل منتظر پاسخ باشد

    احمد وحیدی وزیر کشور ایران در ایکس نوشت «مطمئناً واکنش اسرائیل بر اثر انفعال و شکست‌های میدانی است» و اضاقه کرد آنها باید «منتظر واکنش باشند.»