Direct naar artikelinhoud

Opperrabbijn Israël: Vrouwen hoeven niet achter in de bus te zitten

Een vernielde poster in Jeruzalem.

De Joodse wet schrijft segregatie tussen mannen en vrouwen niet voor. De gesegregeerde buslijnen in voornamelijk ultraorthodoxe Jeruzalemse wijken, waar de vrouwen achterin zitten en instappen, en de mannen voorin, zijn dus niet nodig. Dat zei de Israëlische opperrabbijn Shlomo Amar vandaag.

Hillary Clinton, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, had dit weekend volgens Israëlische media geschokt gereageerd op de gesegregeerde buslijnen. Ze zou zich zorgen maken over de Israëlische democratie.

In een radio-interview bekritiseerde Amar deze relatief nieuwe en zeer controversiële segregatie. Hij zei dat mensen dit doen voor zichzelf, maar dat de Joodse wet het niet voorschrijft. Ook het dragen van de allesbedekkende kledij door vrouwen is volgens Amar niet verplicht.

Clinton zou volgens de rabbijn niet alle informatie hebben over de situatie in Israël. 'Als ze de juiste mensen leerde kennen, zou ze weten dat Israël vrouwen respecteert en hen in echte koninginnen en prinsessen verandert', aldus Amar.

Met zijn uitlatingen is Amar de meest vooraanstaande religieuze figuur die zich mengt in het debat. Sommige streng-gelovige joden, die minder dan een tiende uitmaken van de Israëlische bevolking, willen hun gebruiken opdringen aan de rest van de samenleving. Ze houden de geslachten graag gescheiden.

Inmiddels zijn er bijna 70 gesegregeerde buslijnen operationeel, die de heren de blik op het andere geslacht ontnemen en hun daardoor behoeden voor mogelijk onpure gedachten. In de ultraorthodoxe wijk Mea Sjeariem werden vrouwen in enkele buurten tijdens het Loofhuttenfeest gedwongen aan de andere kant van de weg te lopen, afgeschermd door een hoge omheining. Ook besloten enkele winkels seksescheiding toe te passen door voor beide geslachten aparte uren in te stellen.

In Jeruzalem vernielen ultraorthodoxe joden regelmatig afbeeldingen van vrouwen - door te ze van muren te trekken, de vrouwelijke gezichten af te dekken met graffiti of door er leuzen als 'illegaal' op te schrijven. De streng-gelovigen willen met hun acties voorkomen dat de gebruiken van de seculiere meerderheid in Israël hun gemeenschap verstoort.