Een ophaalbrug, om zeilboten door te laten, verbindt de ene kant van het kanaal met de andere
Een ophaalbrug, om zeilboten door te laten, verbindt de ene kant van het kanaal met de andere

Raadsvergadering door tijdgebrek geschorst tot volgende week

Algemeen 334 keer gelezen

Middelharnis – Wel of niet een oostelijke randweg om Middelharnis aanleggen? De gemeenteraad kwam er vorig week nog niet helemaal uit. De discussie beperkte zich namelijk niet alleen tot het verkeerscirculatieplan, maar ook de bouw van nieuwe woningen werd er bij betrokken. Uiteindelijk is het agendapunt naar de volgende vergadering doorgeschoven.

Door Dorien Kickert

Al jarenlang is gestudeerd op de beste manier om het winkelcentrum van Middelharnis en de woningen aan de noordkant van het dorp op een veilige manier bereikbaar te maken en daarbij ook de Langeweg te ontlasten. Uit al deze onderzoeken kwam geen passende oplossing. Steeds moesten er concessies worden gedaan. Maar nu lag er dan toch een Verkeerscirculatieplan (VCP) op tafel waar de raad zich over kon uitspreken. Vier scenario’s lagen ter beoordeling. Twee ervan werden als weinig kansrijk beoordeeld, maar scenario 1 (de Langeweg herinrichten) en scenario 4 (oostelijke randweg met brug of tunnel) werden positief geadviseerd, waarbij voor het laatste scenario een haalbaarheidsonderzoek moet worden gedaan. Door berichtgeving hierover in de diverse media is er onrust ontstaan bij omwonenden, die de gemeenteraad al hadden laten weten grote bezwaren te hebben tegen de oostelijke randweg. Diverse fracties bleken niet ongevoelig voor deze argumenten.

In eerste instantie werd kritisch gereageerd, ook op de in het stuk genoemde toekomstige woningbouw op de Westplaat. ‘Een brug te ver’, vond Pipping (CU) de randweg. De CU ziet liever een herinrichting van de Langeweg, zodat veel kosten worden bespaard. Aanleg van een oostelijke randweg heeft ook een ongewenst grote impact op de ruimtelijke kwaliteit, aldus de CU. Ook de PvdA (Grinwis) wees op de grote kosten voor het haalbaarheidsonderzoek (100.000 euro), in een tijd dat er bezuinigd moet worden. En waarom wordt er wel meer woningbouw op de Westplaat voorzien en niet in de andere kernen? Waar is de woonvisie? Voor de SGP (Peter Grinwis) was het voorstel eveneens een stap te ver. Desnoods wel een haalbaarheidsonderzoek, maar betrek daarbij de omwonenden en laat de maatschappelijke impact daarbij meewegen. En een haalbaarheidsonderzoek doen betekent niet automatisch instemmen met de oostelijke randwegplannen. Op het maatschappelijk draagvlak wees ook Van der Meer (EVV), die dat als eerst prioriteit zag. Het CDA (Keijzer) was niet overtuigd van nut en noodzaak van scenario 4. Als het niet de ideale oplossing is dan is een uitgave van ruim 16 miljoen erg veel. Ook het CDA gaf de voorkeur aan het herinrichten van de Langeweg, en suggereerde ook om desnoods alleen woningbouw voor senioren te plegen. Maak het winkelgebied autoluw en besteed daar het geld aan, was het advies. ‘Een hoofdpijndossier’ noemde de VKGO het VCP. Er moet zeker iets gebeuren, en een gedegen onderzoek, ook naar de toekomstige ontwikkelingen rond het winkelgebied, kan zeker helpen, aldus Heintjes. Zwerus gaf, gezien de huidige onzekere tijden, er de voorkeur aan om nu helemaal geen investeringen te doen. ‘Voorlopig even pas op de plaats maken.’ Een volkomen ander geluid kwam er van de VVD. Ellen Nijssen was teleurgesteld over de reacties van haar collega’s. ‘Praten we over een woonvisie of over het VCP?’ Alles is bekeken, en scenario 4 is de beste oplossing, zo meende zij, en bij het haalbaarheidsonderzoek worden alle belanghebbenden betrokken. Zij drong er op aan nu maar eens eindelijk een besluit te nemen zodat verder kan worden gegaan met de ontwikkeling van Middelharnis.

Wethouder Feller was eveneens teleurgesteld. In een uitgebreid betoog stelde hij dat dit voorstel niet zomaar uit de lucht is gevallen maar dat alle mogelijkheden zijn bekeken. ‘Alles is in ogenschouw genomen, maar de beste oplossing is een oostelijke randweg. Het is geen gemakkelijk besluit en er valt nog veel uit te zoeken, maar we moeten nu verder.’ Hij was het ermee eens dat participatie zeker belangrijk is. Ook wordt gekeken naar toekomstige ontwikkelingen in het winkelgebied. Een definitief besluit zal pas worden genomen als alles goed in beeld is, aldus Feller. De raadsfracties waren toch niet helemaal overtuigd, waarna op voorstel van het CDA het agendapunt wordt doorgeschoven naar de volgende raadsvergadering.

Motie oud papier
De motie over de inzameling van oud papier, die vanwege het staken van de stemmen naar deze vergadering was doorgeschoven, werd nu na een tekstuele wijziging ook door de SGP gesteund zodat er een meerderheid voor was. Het college krijgt nu het verzoek om enige mogelijkheden onderzoeken, zoals of de bijdrage van scholen, kerken en verenigingen aan de inzameling gecontinueerd kan worden, en ook de inkomsten daarvan, of te zoeken naar andere vormen van participatie, waarna de raad hierover graag geïnformeerd wil worden. Het CDA tekende daarbij aan dat enige creativiteit van de wethouder daarbij op hoge prijs wordt gesteld. Wethouder Markwat, vorige keer kritisch, liet weten geen bezwaar te hebben tegen het doen van een onderzoek, maar gaf wel aan dat hij er niet zo veel van verwachtte. Er was al veel contact geweest met de betrokken organisaties. De motie werd aangenomen met 22 stemmen voor en 5 tegen.

Rekenkameronderzoek
Een rapport van de Rekenkamer naar de kwaliteit van de dienstverlening door de gemeente gaf aan dat het hier en daar aan vaststaand beleid ontbreekt. Dat betekent dat in de tweede lijn wel eens afwijkingen zijn waardoor onduidelijkheid kan ontstaan over de afhandeling van een zaak. De conclusies van het rapport konden volledig worden onderschreven door het college, en, zoals burgemeester Grootenboer liet weten, dat betekent zeker ook dat wij deze gaan uitvoeren. De organisatie gaat hier zeker mee aan de slag. De door de raad verzochte evaluatie zegde zij toe. De VVD wees er op dat transparantie bij een overheid van groot belang is. 'Het zou goed zijn als duidelijk is welke ambtenaar zich met iets bezig houdt'. De CU vindt klantvriendelijkheid een groot goed, waar veel aandacht voor moet zijn.

Warmtetransitie
De gepresenteerde visie op de warmtetransitie kon rekenen op warme bijval van de meeste raadsfracties. Hierin worden zes thema’s beschreven: maatschappelijk draagvlak, techniek, financiering, aansluiting op wet- en regelgeving, uitvoeringskracht en ruimtelijk beleid, en de juiste balans vinden. Om de visie te kunnen uitvoeren wordt met inwoners, ondernemers en maatschappelijke partijen gezocht naar een gezamenlijk plan. Met deze visie geeft de gemeente invulling aan de wettelijke verplichting en aan de opdracht om te werken aan een CO2 arme warmtehuishouding. Ook het volgende agendapunt over een klimaatkrachtig Goeree Overflakkee 2021 hing hiermee samen. Het streven hierbij is om over ongeveer een jaar een klimaatplan per dorp op te stellen. Daarbij worden kaders opgesteld waarbinnen afspraken worden gemaakt.

In een lange discussies spraken de fracties zich positief uit over de te volgen aanpak. De PvdA (Eijkenduijn) merkte daarbij op het belangrijk is om dit weliswaar voortvarend op te pakken, maar niet overhaast te werk te gaan. ‘Wij pleiten voor drie kaders: betaalbaarheid, maatwerk en tempo’. Zo zou een huis voor huis aanpak beter kunnen werken dan per woonwijk. Na een lange discussie, waarbij alleen Jan Zwerus zich een tegenstander van deze ontwikkelingen toonde, stemden de fracties in met beide voorstellen.

Door tijdgebrek werden na deze agendapunten alleen nog de besluiten afgehamerd, waarna de raadsvoorzitter de vergadering schorste tot dinsdag 13 april.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant