Actele legislative privind piețele și serviciile digitale explicate

Parlamentul a adoptat două acte legislative majore care vor schimba peisajul digital. Explicații despre Actul legislativ privind piețele digitale și despre cel privind serviciile digitale.

Explicarea actelor legislative privind serviciile digitale și piețele digitale

Normele digitale adoptate pe 5 iulie marchează un moment important: ele vor crea un mediu digital mai sigur, mai corect și mai transparent.

Puterea platformelor digitale


În ultimele două decenii platformele digitale au devenit o parte integrantă a vieților noastre - este greu să ne imaginăm online fără Amazon, Google sau Facebook.


Beneficiile acestei transformări sunt evidente, însă poziția dominantă căpătată de unele dintre aceste platforme le conferă avantaje semnificative asupra competitorilor, dar și o influență nejustificată asupra democrației, drepturilor fundamentale, asupra societăților și economiei. Acestea determină adesea direcția viitoarelor inovații sau alegerile consumatorilor și controlează totodată fluxurile de informație („gatekeepers”) între companii și utilizatorii de internet.


Pentru a regla acest dezechilibru UE modernizează normele actuale care guvernează serviciile digitale prin introducerea Actului legislativ privind piețele digitale (APD) și Actului legislativ privind serviciile digitale (ASD), care vor crea un set unic de reguli aplicabile pe tot cuprinsul UE.

> 10.000

Numărul de platforme online care operează în UE. Peste 90% dintre acestea sunt întreprinderi mici și mijlocii

Aflați ce face UE pentru a defini transformarea digitală.


Reglementarea practicilor marilor jucători din domeniul tehnologiei

Scopul Actului legislativ privind piețele digitale este de a garanta condiții concurențiale egale pentru toate companiile digitale, indiferent de mărimea acestora. Reglementarea va stabili reguli clare pentru marile platforme - o listă cu ce e permis și ce nu - care să le împiedice să impună condiții inechitabile companiilor și consumatorilor. Aceste practici includ plasarea serviciilor și produselor proprii ale controlorilor de fluxuri informaționale („gatekeeper”) mai sus decât serviciile și produsele similare oferite de terți pe platforma furnizorului, sau împiedicarea utilizatorilor de a dezinstala aplicații sau software preinstalat.

Se va îmbunătăți și interoperabilitatea între platformele de mesagerie - utilizatorii de platforme mari sau mici vor putea schimba mesaje, trimite fișiere sau realiza apeluri video între diferite aplicații de mesagerie.

Regulile vor impulsiona inovația, creșterea economică și competitivitatea și vor ajuta companiile mici și startupurile să concureze cu jucători foarte mari.

Scopul pieței unice digitale este ca Europa să aibă parte de cele mai bune companii și nu doar cele mai mari. Acesta este motivul pentru care trebuie să ne concentrăm asupra implementării legislației. Avem nevoie de o supraveghere adecvată pentru a ne asigura că dialogul privind reglementarea funcționează
Andreas Schwab (PPE, Germania)
Eurodeputatul responsabil de Actul legislativ privind piețele digitale
Sursă "Scopul pieței unice digitale este ca Europa să aibă parte de cele mai bune companii și nu doar cele mai mari. Acesta este motivul pentru care trebuie să ne concentrăm asupra implementării legislației. Avem nevoie de o supraveghere adecvată pentru a ne asigura că dialogul privind reglementarea funcționează"

Actul legislativ privind piețele digitale va stabili și criteriile pentru a identifica marile platforme online drept controlori ai fluxurilor de informații („gatekeepers”); totodată el va conferi Comisiei Europene puterea de a realiza investigații de piață care să permită actualizarea obligațiilor acestor intermediari atunci când este necesar și sancționarea comportamentelor negative.

Un spațiu digital mai sigur: Actul legislativ al serviciilor digitale


Actul legislativ privind serviciile digitale va oferi oamenilor mai mult control asupra a ceea ce văd online: utilizatorii vor avea informații mai clare care să explice de ce un anumit conținut le este recomandat și vor putea alege o opțiune care să nu îi expună profilării online. Publicitatea direcționată va fi interzisă în cazul minorilor și nu va fi permisă folosirea datelor sensibile, cum ar fi orientarea sexuală, religia sau etnia.

Noile reguli va proteja, de asemenea, utilizatorii de conținutul dăunător și ilegal. Acestea vor îmbunătăți semnificativ eliminarea rapidă a conținutului ilegal. Vor ajuta la combaterea conținutului dăunător, care nu trebuie să fie neapărat ilegal, cum se întâmplă în cazul dezinformărilor politice sau al celor legate de sănătate. Se vor introduce reguli mai bune protejarea libertății de exprimare.

Actul legislativ privind serviciile digitale va conține și reguli care să garanteze că produsele vândute online sunt sigure și respectă standardele înalte stabilite de UE. Utilizatorii vor avea o imagine mai bună asupra adevăraților vânzători ai produselor pe care le cumpără online.

Timp de prea multă vreme, giganții tehnologiei au beneficiat de lipsa regulilor. Lumea digitală a devenit un Vest sălbatic în care cei mari și puternici fac legea. Dar a apărut un nou șerif în oraș: DSA. De-acum regulile și drepturile vor fi întărite.
Christel Schaldemose (S&D, Danemarca)
Eurodeputata responsabilă de Actul legislativ privind serviciile digitale
Sursă "Timp de prea multă vreme, giganții tehnologiei au beneficiat de lipsa regulilor. Lumea digitală a devenit un Vest sălbatic în care cei mari și puternici fac legea. Dar a apărut un nou șerif în oraș: DSA. De-acum regulile și drepturile vor fi întărite."
The owner of a small company of online shopping is pictured next to a pile of parcels.
Legislația privind piețele și serviciile digitale pe înțelesul tuturor

Următorii pași

Actul legislativ privind serviciile digitale (DSA) a intrat în vigoare pe 16 noiembrie 2022 și va fi direct aplicabil în întreaga UE începând cu 17 februarie 2024. Cu toate acestea, marile platforme și marile motoare de căutare online vor trebui să se conformeze cu noile obligații prevăzute de DSA mai devreme - în maximum patru luni de la momentul desemnării lor de către Comisia Europeană. Comisia a desemnat primul lot de platforme foarte mari pe 25 aprilie 2023.

Actul legislativ privind piețele digitale (DMA) a intrat în vigoare pe 1 noiembrie 2022, iar regulile sale au început să se aplice din 2 mai 2023. Comisia Europeană va desemna controlorii de acces (gatekeepers) pe 6 septembrie 2023 cel târziu, iar din acel moment cei desemnați vor avea la dispoziție maximum șase luni să se conformeze cu noile obligații prevăzute de DMA, deci până în martie 2024.

Citiți mai multe despre cum vede UE lumea digitală