Nieuws

Ophokplicht grotendeels ingetrokken (26 maart 2024)

Het ministerie van LNV meldt dat de ophok- en afschermplicht voor pluimvee per direct is ingetrokken voor bijna heel Nederland. De ophokplicht blijft voorlopig nog van kracht in de Gelderse Vallei en de Limburgse Peel (de regio’s 7, 10 en 19) vanwege de pluimveedichtheid in deze regio’s.

Beoordeling vogelgriepsituatie deskundigengroep

Op dit moment is de kans op introductie van vogelgriep op een pluimveebedrijf ‘medium’. Zonder ophokplicht zou dit ‘medium tot hoog’ zijn.

Melden verdenkingen en bioveiligheid

Het ministerie van LNV stelt dat pluimveehouders en dierenartsen verdenkingen van vogelgriep snel melden en ook geregeld monsters insturen.

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Vaccinatie: waarom het nu nog niet mogelijk is

Een mogelijkheid om pluimvee tegen vogelgriep te beschermen is via vaccinatie. De pluimveesector is voorstander van deze preventieve maatregelen, mits een goed vaccin beschikbaar is en het gebruik geen grote nadelige handelsconsequenties heeft. Momenteel zijn er echter geen vaccins beschikbaar in Nederland en de EU die goed werken tegen de HPAI-virusstammen die we de afgelopen jaren hebben gevonden. Bovendien stellen de EU-regelgeving en OEI-standaarden beperkende randvoorwaarden aan de handel in gevaccineerd pluimvee en in pluimveeproducten van gevaccineerde dieren.

Er wordt elders op de wereld wel preventief gevaccineerd, maar de kwaliteit van de gebruikte vaccins laat te wensen over. Als pluimvee wordt gevaccineerd met een vaccin van onvoldoende kwaliteit, kan er virusmutatie en verspreiding plaatsvinden zonder dat dit wordt opgemerkt. Dit maakt de situatie alleen maar erger. Een zorgvuldige aanpak en strategie is dus van uiterst belang.

Lees hier vier overwegingen in de discussie over het vaccineren tegen vogelgriep van de WUR.

In uitvoering

Momenteel werken AVINED, LNV en de Dierenbescherming aan een stappenplan voor een vaccinatiestrategie. De volgende vragen staan o.a. centraal in deze strategie:

  • Wat zijn de eigenschappen van een goed vogelgriepvaccin?
  • Wat zijn de technische beperkingen in de vogelgriepvaccin ontwikkeling?
  • Welke regels in bestaande wetgeving beperken de ontwikkeling en het gebruik van vaccin ontwikkeling?
  • Hoe kan er omgegaan worden met nadelige handelsconsequenties?
  • Welke kosten moeten worden gemaakt?
  • Welke spelers zouden bij de verschillende stappen betrokken moeten zijn (inhoudelijk en wat betreft financiering)

Gezien alle voorwaarden, kosten en uitdagingen is de verwachting dat een goed werkend vaccin nog enkele jaren op zich wachten. Maar als er nu niet wordt gestart, dan komt het er nooit van.