Logo de la Universitat de València Logo Institut Universitari de Biotecnologia i Biomedicina (BIOTECMED) Logo del portal

Enolab, ciència i tecnologia al servei del vi. El nostre objectiu és la recerca centrada en aspectes bàsics i aplicats de microorganismes d’interès enològic a fi de millorar els processos fermentatius del vi, controlar-ne la qualitat i evitar processos biològics no desitjats.
Enolab va ser creat fa aproximadament 30 anys pels catedràtics Sergi Ferrer i Isabel Pardo. Des del començament, la finalitat del laboratori és la recerca en microorganismes, i el treball es du a terme gràcies al finançament rebut tant públic com privat, que ha possibilitat grans projectes científics i la publicació de gran nombre d’articles científics, a més de la participació en congressos i conferències.
En la dècada dels 80 es comencen a utilitzar sistemes clàssics d’identificació i tipificació de microorganismes, concretament llevats i bacteris làctics, i al llarg dels anys 90 comencem a aplicar tècniques moleculars per a aquesta finalitat, amb el desenvolupament de nous mètodes i sistemes que faciliten i agiliten les anàlisis, alhora que són més potents i informatius que els anteriors.
Hem dissenyat encebadors de PCR i seqüenciació de llevats, bacteris làctics i bacteris acètics per identificar, tipificar o detectar gens d’interès tecnològic, sondes d’hibridació DNA-DNA, sobretot per FISH (fluorescence in situ hybridization), i sondes específiques per a desenvolupar un nanoxip electrònic que permet detectar unes 45 espècies simultàniament en una mateixa mostra de vi.
El total de seqüències oligonucleotídiques dissenyades per a ser utilitzades amb les diferents tècniques pel grup supera fins ara les tres-centes, i continuen augmentant. També s’ha desenvolupat un nou mètode que permet diferenciar entre cèl·lules vives i mortes mitjançant tècniques de PCR en cèl·lules senceres, sense necessitat de realitzar extraccions de DNA.
Habitualment al nostre laboratori fem servir sistemes de tinció fluorescent per a observar per microscòpia l’estat de viabilitat de llevats i bacteris. Són sistemes ràpids, fàcils de realitzar i de baix cost, que requereixen poc equipament. Diverses d’aquestes tècniques desenvolupades, totes publicades o en fase d’escriptura dels articles científics, han estat transferides a algunes empreses del sector enològic, i al nostre laboratori realitzem l’entrenament del seu personal tècnic.
Entre altres resultats, el desenvolupament d’aquestes tècniques moleculars ha permès fer el seguiment de cultius iniciadors inoculats, control microbiològic de filtració i embotellament, detecció precoç de possibles alteracions, control de fraus, estudi de la dinàmica d’espècies microbianes, etc. També han possibilitat la descripció de 4 noves espècies de bacteris làctics aïllats de vins i noves cites de bacteris làctics i bacteris acètics no trobats abans en vins. Comptem amb nous aïllats, tant de bacteris làctics com de bacteris acètics, candidats per a constituir noves espècies de pròxima descripció.
Tenim experiència en l’aïllament i la caracterització de bacteris làctics del vi, i del seu ús en processos d’acidificació biològica, i hem participat en diversos projectes científics relacionats. Això permet oferir una base científica i de formació adequada.