Salariile profesorilor din România, mai mari ca în Ungaria. Elevii maghiari mai buni la testele PISA

DE Petre Bădică | Actualizat: 20.05.2024 - 15:00
Salariile profesorilor din România, mai mari ca în Ungaria. Elevii maghiari mai buni la testele PISA - Foto: Freepik

Salariile profesorilor din România sunt mai mari decât cele ale profesorilor din Ungaria. Elevii maghiari, în schimb și poate paradoxal, sunt mult mai buni la testele PISA decât elevii români. Ar trebui să existe niște criterii rigurose de performanță în evaluarea profesorilor?

SHARE

Există domenii de activitate în România unde salariile cresc cu un anumit procent la toată lumea. Medici, asistente, polițiști, profesori, învățători, angajați de la metrou sau de la societăți de transport, numeroase alte categorii de bugetari primesc procente în plus la salariu. 

Un profesor din România câștigă, în medie, cu 500 euro brut mai mult decît un profesor cu vechime din Ungaria. În schimb, elevii din România au obținut cu 45 de puncte mai puțin decât elevii din Ungaria la testele PISA. 

Uneori, cererile sunt îndreptățite, salariile unor angajați fiind mici.

Salariile profesorilor din România, mai mari ca în Ungaria. Elevii maghiari mai buni la testele PISA

 Alteori, creșterile de salarii apar în urma unpr greve declanșate la momentul oportun (în prag de alegeri, spre exemplu). Metoda funcționează. Salariile în sectorul bugetar sunt mult mai mari decât cele din sectorul privat. 

Newsweek a scris despre acest dezechilibru, mai jos:

Citește și: Cum au ajuns bugetarii să câștige mai mult ca în privat. Cine sunt politicienii care au permis asta

În 2016, salariul mediu net la stat deja era cu 8% mai mare decât cel din sectorul privat. Iar în intervalul 2018-2020, diferența a urcat chiar la 31%.

Această diferență nu ar fi atât de deranjantă, dacă în sectorul public lucrurile ar funcționa excelent. Dacă în isntituțiile publice nu ar exista cozi, dacă birocrația ar fi redusă, dacă serviciile medicale sau calitatea învățământului s-ar îmbunătăți.

Salarii mai mari, servicii mai proaste

Acest lucru nu se întâmplă. În sistemul educațional, criteriile de performanță există doar formal. 

Erau 211.345 de cadre didactice în sistem educațional de la creșă la liceu în anul școlar 2021-2022, potrivit INS. Dintre aceștia, un număr de 67.400 de profesori au împlinit vârsta de 50 de ani. Este vorba de un procent de 32% din totalul cadrelor didactice. De asemenea, mai există 6,800 de profesori pensionari care predau la calsele I - XII, potrivit unui răspuns la Ministerului Educației pentru Newsweek România.

Citește și: Peste 30% dintre profesorii din România au împlinit vârsta de 50 de ani. 6.800 sunt deja pensionari

Lipsa criteriilor de perfomanță se vede atunci când ne lovim de o „instanță” externă și unde concurăm cu întreaga lume. Salariile profesorilor din Ungaria sunt mai mici decât ale profesorilor din România. În schimb, elevii din Ungaria au obținut la testele PISA cu 45 mai multe puncte decât elevii români.

Așa cum se vede de mai jos, elevii din România au scos la testel PISA la toate cele 3 materii: MATEMATICĂ, CITIRE și ȘTIINȚE 428 de puncte, în timp ce elevii din Ungaria au obținut 473 de puncte la matematică și citire și 486 de puncte la științe.

Nu stăm rău la salarii în Europa centrală și de Est

Publicația maghiară economx scrie că salariile profesorilor maghiari sunt de 1.400 euro brut, mai mici decât în România și decât în Cehia. Porbabil comparația cu Cehia se face pentru că în această țară rezultatele la testele PISA au fost foarte bune raportate la Europa Centrală și de Est. Cehia a avut o medie de 498 de punctele la testele PISA.

Tamás Totyik, președintele Sindicatului Profesorilor, a declarat că salariul mediu brut al profesorilor din Ungaria se situează între 1.400 și 1.500 de euro. El a subliniat că în Ungaria există un deficit de 20.000 de profesori în educație. 

În România salariul unui profesor care are peste 30 de ani vechime este mai mare. 

Un profesor cu grad didactic 1, studii superioare de lungă durată și vechime de minimum 25 de ani va avea din luna ianuarie un salariu de bază de 9.623 de lei (aproape 2.000 euro), conform unui document cu exemple de creșteri salariale transmis de Ministerul Educației.

Un profesor din România câștigă, în medie, cu 500 euro brut mai mult decît un profesor cu vechime din Ungaria. În schimb, elevii din România au obținut cu 45 de puncte mai puțin decât elevii din Ungaria la testele PISA. 

Citește și: Un profesor cu 25 de ani vechime va lua salariu 11.845 lei, din 2024. Cum s-a ajuns la aceste sume

Cehii sunt campionii

În Slovacia, au avut loc două creșteri salariale pentru profesori în ultimul an, cu o creștere de 10% în ianuarie 2023 și încă 12% în septembrie. Salariul mediu brut al unui profesor slovac este de 1.750 de euro brut, potrivit aceleiași surse.

Elevii din Slovacia au peste 462 de puncte la fiecare test PISA, cu 34 de puncte peste România.

Salariul mediu al profesorilor cehi se apropie de 130% din salariul mediu ceh, dar în ultimii ani salariile profesorilor cehi s-au depreciat cu 20%. În 2024, un profesor de școală primară va lua acasă un salariu de 50.000 de coroane cehești, adică nu mai mult de 2.000 de euro. Elevii din Cehia au luat cu peste 60 de puncte mai mult ca elevii români la testele PISA.

În Polonia a avut loc o grevă a profesorilor timp de o lună în 2019, a declarat liderul sindical polonez. Dar, după două săptămâni, societatea era obosită și părinții erau frustrați. În zonele rurale, presiunea asupra profesorilor a fost foarte mare, a spus liderul sindical.

În același timp, guvernul nu a putut fi convins să crească salariile, iar salariile profesorilor polonezi sunt printre cele mai mici din țările OCDE, un profesor începător câștigând între 400 și 500 de euro. 

Cu toate acestea, elevii din Polonia au cifre net superioare elevilor din România la testele PISA. Polonezii sunt, în medie, la 490 de puncte, iar elevii români la doar 428.

Concluzie: Această analiză nu este decât o pledoarie pentru introducerea unor criterii de performanță reale pentru personalul plătit din bani publici. NU putem merge la nesfârșit cu creșteri salariale pentru toată lumea, cu același procent, indferent de performanțe.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te