מחירי התחבורה הציבורית מאיצים קדימה, השירות נשאר מאחור
בעוד שבוע תיכנס לתוקף עלייה חדה נוספת במחירי התחבורה הציבורית: נסיעות יתייקרו בעשרות אחוזים ומחירי המנויים יקפצו בעד 33%. הנוסעים שישלמו יותר לא יזכו לשיפור בשירות או בתדירות הקווים, למרות ההצהרות על רפורמות והתייעלות
בעוד שבוע שוב תחול התייקרות במחירי התחבורה הציבורית בישראל: עלייה של עשרות אחוזים וזינוק במחירי המנויים. זאת לאחר העלייה בתעריפים ביוני בשנה שעברה כדי להקטין את הקיצוץ בתקציב התחבורה הציבורית במסגרת תקציב המדינה. במקביל, תיכנס לשלב השני רפורמת "צדק תחבורתי" שמטרתה להוזיל את עלויות הנסיעה לזכאים. בין היתר, נוסעים מעל גיל 67 ייסעו בחינם ויתקבלו הטבות נוספות לצעירים ותושבים מהפריפריה.
למרות כל הרפורמות, השדרוגים וההתייעלות, מחירי התחבורה הציבורית בישראל רק ממשיכים לעלות. על פי טיוטה להערות הציבור שפרסם משרד התחבורה, ב־25 באפריל ייכנסו לתוקף תעריפי התחבורה החדשים בישראל. מחירי הנסיעות הבודדות יעלו ב־2 שקל, החופשי יומי והחופשי חודשי המשולב באוטובוסים וברכבת הקלה יתייקרו בעד 33% ומחירי המנויים לרכבת יתייקרו בכ־20%.
העלייה מגיעה חודשיים בלבד לאחר שגם מחירי הרכבת הקלה התייקרו ב־33%. המשמעות עבור משפחה ממוצעת (הורים + 3 ילדים) שמשתמשת בתחבורה ציבורית על בסיס יומי היא התייקרות של כמעט 400 שקל בחודש. מה תקבלו עבור הכסף שלכם? בדיוק אותו הדבר. אין צפי לשיפור בשירות או בתדירות של הקווים, למרות שאלו הסוגיות שמטרידות יותר מכל את הנוסעים ובעבר הובטח הרחבה של נתצ"ים שמתקדמת בעצלתיים. מדובר בעלייה שנייה תוך פחות משנה, זאת לאחר שביוני אשתקד עלו המחירים ב־10% וכבר שנה שבמשרד התחבורה מבטיחים רפורמה שתוזיל את הנסיעה בתחבורה הציבורית בישראל.
במקביל לעליית המחירים, תיכנס לתוקפה גם הפעימה השנייה של רפורמת "צדק תחבורתי". המשמעות היא שבני 67 ומעלה יהיו זכאים לנסוע בתחבורה ציבורית בחינם, זכות שעד כה היתה שמורה רק לבני 75 ומעלה, וצעירים ותושבי הפריפריה שרוכשים חופשי חודשי יהיו זכאים להטבות נוספות. בפועל מדובר בפלח ציבור ספציפי, בגיל, במגורים וגם בהרגלי הנסיעה. לא התמזל מזלכם להיות צעירים, קשישים או תושבי פריפריה? תכינו את הארנק. עד כה לא ברור עד כמה הרפורמה מקלה על הנוסעים, כיוון שלמרות הצפי ש־1.1 מיליון משתמשים ייהנו ממנה, בפועל משתמשים בה רק כמה מאות אלפי נוסעים.
בישראל מחיר הנסיעה בתחבורה הציבורית נמוך לעומת מדינות אחרות בעולם, ושיעור הסבסוד לחברות המפעילות גבוה. עם זאת, שירותי התחבורה הציבורית באירופה טובים ויעילים יותר מאשר בישראל. במשרד התחבורה מסבירים כי עליית המחירים נובעת בשל הצורך לשחרר תקציבים על מנת לסייע בתקצוב המלחמה. עוד נטען כי העלייה במחירי הנסיעה ברכבת הקלה נובעת מעדכון בחוק צו פיקוח על מחירים והיתה הכרחית בשל עלויות ההפעלה של הרכבת הקלה. העלייה נדחתה בעבר אך בפברואר יצאה לפועל.
העלייה במחירי התחבורה הציבורית היא חלק מההסכמות בין משרד האוצר למשרד התחבורה, כאשר האחרון דרש שלא לקצץ כ־700 מיליון שקל מתקציב 2025 של המשרד. במסגרת הדיונים על תקציב הממשלה הוחלט כי במקום הקיצוץ תחול עלייה במחירי התחבורה הציבורית.