Faceți căutări pe acest blog

BV: UE-RM - 9 pași spre deschiderea negocierilor de aderare cu Uniunea Europeană


Ermurachi, Adrian. #MoldovaEUCandidateCheck. 9 pași spre deschiderea negocierilor de aderare cu Uniunea Europeană . Raport Alternativ nr.1 Realizarea Planului de Acțiuni pentru implementarea măsurilor propuse de Comisia Europeană în Avizul său privind cererea de aderare a Republicii Moldova la UE / Adrian Ermurachi, Adrian Lupușor, Andrei Nasu [et al.] ; Expert-grup, IPRE, CRJM, Fundația „Friedrich Ebert” (FES). –Ch., 2023 -  18 p. [Accesat 13.04.2023 ]

Autori : Adrian Ermurachi, Adrian Lupușor, Andrei Nasu, Daniel Goinic, Illie Chirtoacă, Iulian Groza, Marina Soloviova, Mihai Mogîldea, Stas Ghilețchi , Vitalie Rapcea, Vladislav Gribincea.

Disponibil : https://moldovaeu.sens.media/uploads/EU_Moldova_Candidate_Check_Nr_1_13_04_2023_RO_f7895b33e8.pdf (rom) (
https://moldovaeu.sens.media/uploads/EU_Moldova_Candidate_Check_Nr_1_13_04_2023_EN_e22d011bc4.pdf (eng)
Versiunea HTML : https://euromonitor.md/ro

CUPRINS:
  • Introducere
  • Metodologie
  • Rezumat executiv
  • Angajamentul 1: Reforma justiției
  • Angajamentul 2: Implementarea recomandărilor osce/odihr și comisiei de la Veneția
  • Angajamentul 3: Combaterea corupției
  • Angajamentul 4: Deoligarhizare
  • Angajamentul 5: Combaterea criminalității organizate
  • Angajamentul 6: Reforma administrației publice
  • Angajamentul 7: Gestionarea finanțelor publice
  • Angajamentul 8: Cooperarea cu societatea civilă
  • Angajamentul 9: Protecția drepturilor omului
La 23 iunie 2022, Republica Moldova a obținut statutul de țară candidată la Uniunea Europeană (UE). Decizia UE s-a bazat pe avizul favorabil al Comisiei Europene, după evaluarea chestionarului completat, în contextul cererii de aderare depuse de Republica Moldova în martie 2022. Primul raport al Comisiei Europene privind progresele înregistrate de Republica Moldova în politica de extindere a UE va fi publicat în toamna anului 2023.

În acest context, IPRE, Expert-Grup și CRJM, în cadrul inițiativei #ThinkTanks4EUMembership și în cooperare cu Fundația Friedrich Ebert au demarat un proces de monitorizare și evaluare a implementării celor 9 recomandări ale Comisiei Europene.

Principalele constatări privind progresele, constrângerile și prioritățile recomandate pentru fiecare din cele 9 angajamente asumate de Republica Moldova sunt reflectate în acest Raport, care prezintă evoluțiile din perioada 1 iulie 2022 – 31 martie 2023.

Evaluarea cantitativă a implicat analiza evoluțiilor în realizarea celor 60 de acțiuni din Planul de Acțiuni aprobat de CNIE corespondente celor 9 recomandări-cheie.

După finalizarea aprecierii gradului de realizare a fiecărei din cele 60 de acțiuni corespondente celor 9 angajamente în Tabelul de monitorizare, în Raportul #MoldovaEUCandidateCheck va fi reflectată aprecierea generală pentru fiecare angajament evaluat, care va reprezenta media aprecierii gradului de realizare a acțiunilor corespondente fiecărui angajament.

După finalizarea evaluării cantitative în baza informațiilor reflectate în Tabelul de Monitorizare, Raportul #MoldovaEUCandidateCheck reflectă evaluarea calitativă sintetizând principalele constatări cu privire la (a) progresele, (b) constrângerile și (c) prioritățile recomandate pentru perioada următoare în vederea implementării celor 9 angajamente necesare pentru deschiderea negocierilor de aderare cu UE.

Vezi de asemenea