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Question: Do the provisions of the Maine Code of Judicial Conduct
prohibit a judge from writing a letter of recommendation? If the judge is
permitted to do so, may the judge use judicial letterhead?

Discussion: The Code does not prohibit a judge from writing a letter of
recommendation if the judge has personal knowledge about the person who
is the subject of the referral. Canon 2B forbids a judge from “lend[ing]
the prestige of judicial office to advance the private interests of the
judge or others. . . .” The Advisory Committee’s Note to Canon 2 adopts the
analysis of the ABA Model Code, under which a judge can properly “serv|e]
as a reference or writfe] a letter of recommendation based on personal
knowledge. . . .” This conclusion is typical of that reached in other
jurisdictions. See, e.g., lllinois Judicial Ethics Committee Opinion No. 96-
2 (March 6, 1996); Maryland Judicial Ethics Committee Opinion 83
(January 4, 1980); New York Advisory Committee on Judicial Ethics
Opinion 93-129 (December 9, 1993).

Despite this general notion, there may be limited circumstances
where submission of a letter of recommendation may be improper. For
example, if the prospective employer is a party to litigation pending
before the referring judge, or if the letter is directed to a law firm or
prosecutor’s office which appears before that judge, the judge must
closely evaluate the apparent effect of the reference. A letter of
recommendation may create an appearance of pressure brought to bear on
the prospective employer to act in accordance with the judge’s
recommendations. It might also create an appearance that the hiring
decision, in some other way, will have ramifications on the pending case.
See lllinois Judicial Ethics Committee Opinion No. 95-4 (March 7, 1995);
New York Advisory Committee on Judicial Ethics Opinion 88-53 (May 9,
1988) (judge’s letter of recommendation to a District Attorney’s office
“might appear to compromise the judge's independence or impartiality and
may seem coercive. . ."). Thus, in these types of circumstances, the judge
must consider the relationship between the judiciary and the addressee in
order to ensure that a recommendation will not compromise the judge’s



apparent impartiality or public confidence in the integrity of the
judiciary.

While the Advisory Committee Note to the Maine Code of Judicial
Conduct expressly excepts letters of recommendations from the Code's
prohibitions, the Note does not discuss the use of judicial letterhead. The
Committee has concluded that the Code does not preclude use of
letterhead if the basis for the judge’s recommendation flows from the
judge’s position with the court system.! If the judge knows the applicant
through the Judicial Department (for example, as an employee of the
clerk’s office, as a law clerk, or even as a practicing attorney), then the
judge’s letter would foreseeably mention that fact. A letter of
recommendation is permissible only if based on the judge's personal
knowledge, and the judge’s letter could be expected to set out the manner
in which he or she came to know the applicant. Thus, because the judge’s
position would be revealed in any event through a letter of
recommendation permitted under Canon 2B, the mere use of official
stationary would not further enhance the danger that the hiring decision
would be affected by “the prestige of judicial office. . . .” See lllinois
Judicial Ethics Committee Opinion No. 96-2 (March 6, 1996); New York
Advisory Committee on Judicial Ethics Opinion 93-129 (December 9,
1993) (recommending that a letter on judicial letterhead include a
disclaimer that it is “personal and unofficial”). On the other hand, if the
basis for the reference is unrelated to the judge’s office, then use of
letterhead is inappropriate because the judge's position is irrelevant to
the recommendation.

1This opinion, of course, does not address the administrative
question of when, as a matter of policy, judicial letterhead may be used in
this context. Rather, this opinion extends only to the ethical implications
generated by letters of recommendation.
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