newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

צבי יחזקאלי הקים מבנה לא חוקי סמוך לביתו בהתנחלות בת עין

השטח עליו הוקם המבנה מיועד בתוכנית המתאר לייעור או לחקלאות, שלגביו נקבע מפורשת כי "לא תאושר כל בנייה באזור זה". המבנה מחובר לביתו של יחזקאלי, פרשן ערוץ 13, המעודד מדיניות נוקשה נגד עבירות בנייה של פלסטינים

מאת:

פרשן ערוץ 13 צבי יחזקאלי הקים מבנה בלתי-חוקי בסמוך לביתו בהתנחלות בת עין. מתצלומי אוויר ומביקור במקום נראה כי המבנה, שנבנה תוך השתלטות על שטח ציבורי, משמש כצימר או כבית מגורים קטן, והוא מחובר בגרם מדרגות לחצר הבית של יחזקאלי. בתוכנית המתאר של ההתנחלות בת עין, שאושרה בראשית 1994, נקבע כי השטח שעליו נבנה הבית מיועד לייעור ולחקלאות. היא אינה מאפשרת לבנות במקום.

"בזמן שדוקטור צביקה סיפר לציבור הישראלי על סכנת 'הבנייה הלא חוקית' של הפלסטינים בגדה המערבית, מיסטר יחזקאלי היה עסוק בבנייה לא חוקית על שטח ציבורי מאחורי הבית שלו". צבי יחזקאלי (צילום: יונתן זינדל / פלאש 90)

יחזקאלי, שהתבטא בעבר פעמים רבות בעניין הבנייה הפלסטינית בגדה המערבית, שישראל מגדירה כבלתי חוקית, מסר ל-"שיחה מקומית" כי אין בכוונתו להגיב לשאלות מדוע בנה בעצמו מבנה בניגוד לחוק.

בפנייה למנהל האזרחי, אושר ל"שיחה מקומית" כי תוכנית המתאר שמייעדת את השטח המדובר לייעור ולחקלאות היא אכן העדכנית ביותר.

"המהות של תוכנית לא מסתכמת רק בגבולותיה, אלא גם בתוכן שלה, ולשם כך נקבעים בה ייעודי קרקע שונים, המאפשרים את הפעילות על הקרקע", אומר אלון כהן-ליפשיץ, אדריכל מעמותת "במקום". "כך למשל, ישנם אזורים המותרים לבנייה וישנם אזורים שבהם לא ניתן לבנות כלל, כמו למשל אזור המיועד לחקלאות ולייעור, אשר הוראות התוכנית קובעות באופן מפורש בסעיף 12 בהוראות התכנית 419: 'לא תאושר כל בנייה באזור זה'.

"הדרך היחידה לאשר בנייה על אזור שייעוד הקרקע שלו לא מאפשר בנייה היא בהכנת תוכנית חדשה, שמשנה את ייעוד הקרקע מאזור המונע פיתוח לאזור המאפשר בנייה. הסמכות לאשר תוכנית כזו היא רק בידי מועצת תכנון עליונה או אחת מוועדות המשנה שלה. לוועדת התכנון המיוחדת של המועצה האזורית גוש עציון יש סמכות לתת היתרים אשר חייבים להיות תואמים למסמכי התוכנית המאושרת".

מקורות שונים באזור אישרו כי יחזקאלי אכן מתגורר בבית שבקרבתו הוקם המבנה הבלתי-חוקי. עיון בתצלומי האוויר של ההתנחלות מלמדים כי המבנה החדש נבנה במהלך השנה האחרונה בצמוד לחצר ביתו. יחזקאלי נוהג לכתוב על העולם הערבי, ומביע לעיתים קרובות עמדות המייצגות את הימין הקיצוני. בראיון ל"ישראל היום" בחודש שעבר יחזקאלי אמר: "אם אנחנו נהיה מדינה מכאיבה וקשה למי שפוגע בה, אתה תראה גם את הנגב מתיישר… למה אין בנגב חוק? כי ישראל בוחרת שלא יהיה שם חוק".

המבנה סמוך לביתו של צבי יחזקאלי. השטח מוגדר כמיועד לייעור או לחקלאות

טובלים ושרץ בידם

בשנים האחרונות, נחשף בתקשורת כי שורה של פוליטיקאים ואנשי ציבור שונים, שרבים מהם דרשו לאכוף צווי הריסה נגד בנייה פלסטינית לא חוקית בגדה, גרים בהתנחלויות ובמאחזים בבתים שנבנו בניגוד לחוק. ב-2018 חשף ארגון כרם נבות כי לפחות 15 עובדים ובעלי תפקיד שונים בארגון הימין רגבים, בעבר או בהווה, ביניהם ח"כ בצלאל סמוטריץ', גרים בבתים לא חוקיים בגדה; יועץ שר הביטחון לשעבר לענייני התיישבות, קובי אלירז, שדחף לאכוף צווי הריסה בכפרים פלסטינים לא מוכרים בשטח C כמו סוסיה וחאן אל-אחמר, גר בבית לא חוקי שכנגדו תלוי ועומד צו הריסה במאחז היובל הסמוך להתנחלות עלי; ראש יחידת האכיפה נגד בנייה לא חוקית במשרד האוצר, אבי כהן, גר בבית לא חוקי שכנגדו תלוי ועומד צו הריסה במאחז פלגי מים, שאף הוא סמוך להתנחלות עלי; ראש מועצת גוש עציון, שלמה נאמן, גר במאחז צור שלם, הסמוך להתנחלות כרמי צור, בבית לא חוקי שכנגדו הוצא צו הריסה, ומנכ"ל משרד הפנים הנוכחי, יאיר הירש, גר בבית שנבנה בניגוד לחוק, שאף כנגדו תלוי ועומד צו הריסה, במאחז קידה, הממוקם כשלושה קילומטר ממזרח להתנחלות שילה.

עם זאת, ההשוואה בין בנייה בלתי-חוקית ישראלית לכזו פלסטינית עשויה לרמוז שמדובר בתופעות דומות, בעוד שבפועל מדובר על הגדרות שונות לחלוטין. בניגוד למתנחלים, לפלסטינים, שהם נתיני כיבוש צבאי, אין נציגות, לא בכנסת, לא בממשלה ולא במוסדות התכנון של המנהל האזרחי. החוק שקובע היכן יוכלו לבנות נכפה עליהם על ידי השלטון הצבאי הישראלי ומפלה אותם לרעה. בנוסף, בנייה פלסטינית לא חוקית נעשית לרוב על אדמה פרטית, השייכת לאדם שבונה עליה, בעוד בנייה ישראלית לא חוקית נעשית ברוב רובם של המקרים על אדמה בבעלות פלסטינית פרטית, או כזו שהופקעה מפלסטינים. בנוסף לכך, בחלק גדול מהמקרים, הבנייה הישראלית הלא חוקית נעשית במימון ותוך מעורבות של גופי ממשל שונים.

בחודש מרץ האחרון, פרסם יחזקאלי כתבה בשני חלקים, שעסקה במה שכינה "פאודה גרסת המציאות". יחזקאלי טען בה כי "צוות מסתערבים" חשף מאות תוכניות של הרשות הפלסטינית להשתלט על שטח C, "בלי אישור, בלי עדכון ובסודיות מוחלטת". בפועל, מסמכים אלו העידו על פרויקטים הומניטריים בינלאומיים, גלויים באינטרנט, שבמסגרתם נתרם ציוד בסיסי לתושבי קהילות פלסטיניות שגרים בכפרים לא מוכרים וסובלים מהרס בתים שיטתי. כאמור, הרס הבתים מתרחש על-אף שתושבים אלו בונים באדמה פרטית, והוא נובע מכך שהמנהל האזרחי מונע מהם היתרי בנייה בהנחיית הדרג המדיני.

דרור אטקס מארגון כרם נבות, שחוקר את מדיניות ההתנחלות של ישראל בשטחים, אמר ל"שיחה מקומית": "מתברר שבזמן שדוקטור צביקה סיפר לציבור הישראלי על סכנת 'הבנייה הלא חוקית' של הנתינים הפלסטינים בגדה המערבית, מיסטר יחזקאלי היה עסוק בבנייה לא חוקית על שטח ציבורי מאחורי הבית שלו".

צבי יחזקאלי סירב להגיב לדברים.

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
"רציתי לטפל בחוויות בלתי פתורות שנשאתי בכאב כל חיי". נעמי אברהם, מחברת הספר "חקירה במסדרונות בית הספר" (צילום: אלון אלוניס)

"רציתי לטפל בחוויות בלתי פתורות שנשאתי בכאב כל חיי". נעמי אברהם, מחברת הספר "חקירה במסדרונות בית הספר" (צילום: אלון אלוניס)

"לחזור לזירת הפשע": התלמידה הבעייתית שהפכה יועצת חינוכית

כשהיתה תלמידה, התייחסו לנעמי אברהם כ"ילדה רעה". כמבוגרת, ניסתה לתקן את החוויה והיתה למורה וליועצת. בספר שכתבה היא מנסה לשלב בין תובנות שצברה לחוויותיה האישיות. למרות ההצלחות, המסקנה עגומה: מערכת החינוך לא יודעת לגלות אנושיות

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf