Anna ontwierp koffiemok met extra grip: 'We willen met z'n allen zo normaal mogelijk zijn'

Anna Peterzon met haar ontwerp
Anna Peterzon met haar ontwerp © Josien Feitsma / RTV Drenthe
Koffiedrinken is een sociale activiteit, maar hoe houd je een koffiemok vast als je een spierziekte of de ziekte van Parkinson hebt? Dat gaat vaak lastig. In de Health Hub in Roden is voor dat probleem een oplossing gezocht. Opvallend genoeg met keramiek.
"We willen met z'n allen zo normaal mogelijk zijn", vertelt Anna Peterzon die de mokken heeft ontworpen. "Daarbij hoort uit een keramieken mok drinken in plaats van uit kartonnen of plastic bekertjes."

Extra grip

De mok is in eerste instantie ontworpen voor mensen die extra grip nodig hebben, bijvoorbeeld mensen met niet-aangeboren hersenletsel, reuma of MS. "Zij krijgen nu vaak aangepaste bekers die niet zo mooi zijn", vertelt Peterzon.
Voor een afstudeeropdracht verdiepte ze zich een half jaar in de verschillende opties en sprak met verschillende gebruikers. "Je kan je er zelf geen voorstelling van maken hoe dat is. Daarom heb ik veel prototypes gemaakt om elke keer weer te testen: wat werkt wel en wat werkt niet? Maar ook: wat ziet er nog een beetje normaal uit? Wat kunnen jij en ik gebruiken?"
Dit is de koffiemok met extra grip

'Steengoed materiaal'

De nieuwe koffiebeker is volgens Peterzon vanwege de verschillende inkepingen minder belastend voor de spieren en ziet er qua ontwerp net zo uit als een gewone mok. Ze hoopt dat meer mensen, ook zonder een beperking, de mok gaan gebruiken. Op die manier wordt het gebruik genormaliseerd, hoopt ze.
"Als je een hele mooie gedekte tafel hebt, dan zie je nu meteen: daar zit ik, want ik heb die aangepaste beker", legt Peterzon uit. "Dat vinden mensen niet zo leuk. Ze willen erbij horen en normaal zijn dus nu drinken ze soms uit een (niet-aangepast, red.) kopje ondanks dat het extra moeite kost en ze aan het einde van de dag dan minder kunnen."
Is keramiek niet te fragiel? "Keramiek is inderdaad breekbaar", vertelt Peterzon. "Maar dit is steengoed, op hogere temperatuur gebakken ten opzichte van gewoon aardewerk. Het is sterker en minder bros. Het gevaar blijft dat het stukvalt op de tegels, maar om 'm zo normaal mogelijk te laten lijken heb ik toch gekozen voor keramiek."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.