Hop til indhold

Studerendes viden om praktikvirksomhedernes arbejde med de FN´s 17 Verdensmål og betydning for deres valg af praktikvirksomhed og senere arbejdsgiver

Projekttitel Studerendes viden om praktikvirksomhedernes arbejde med de FN´s 17 Verdensmål og betydning for deres valg af praktikvirksomhed og senere arbejdsgiver
Projekttype Anvendt forskning og udvikling
Frascati Ja
Tema Bæredygtighed
Teaser EAMV har indsamlet data vha. spørgeskemaer og klimaambassadørrapporter, som bruges til at finde tendenser i besvarelserne fra de seneste 4 praktikperioder.
Status Igangværende
Ejer  
- Akademi Erhvervsakademi MidtVest (EAMV)
- Kontaktperson Susanne Nielsen
Viden- og udviklingskonsulent
sni@eamv.dk
29693716
Nat./Int. Nationalt
Projektperiode 01. august 2020 - 01. september 2022
Projektbeskrivelse  
- Projektresumé

I 2019 var der Folketingsvalg – et valg, der blev døbt ”Klimavalget”.

Gretha Thunberg og Fridays for future engagerer tusinder af unge mennesker i kampen for en mere bæredygtig fremtid.

Men, hvordan ser det ud med vores studerende på EAMV – spiller de udvalgte Verdensmål en rolle for dem ved valg af  praktikplads og senere job?

Projektet skaber viden til gavn for Erhvervsakademi MidtVest, de studerende og det lokale erhvervsliv.

Rekruttering og Verdensmål er et forskningsprojekt med det overordnede formål at vi som EAMV opbygger viden omkring vores studerendes indstilling til FN’s 17 verdensmål og at de studerende opbygger kompetencer til at observere og agere ift virksomhedernes tilgang til de 4 udvalgte Verdensmål. Projektet baseres på en kvantitativ undersøgelse og en række kvalitative interviews med studerende og virksomheder, som danner baggrund for en samling af anbefalinger.

Den indsamlede viden samt analysen heraf vil dels indgå i undervisningen og samtidig være en del af materialet til workshops og webinarer/seminarer, der afholdes i projektets sidste fase. Målgruppen for de kommende workshops og webinarer/seminarer er vores studerende og virksomheder i det midt- og vestjyske.

Vi har på den baggrund formuleret nedenstående forskningsspørgsmål:

EAMV har udvalgt 4 af de 17 Verdensmål. Det drejer sig om mål 4, 8, 12 og 13.

I hvor høj grad spiller virksomhedernes engagement i disse 4 FN´s Verdensmål en rolle, når vores studerende vælger praktikplads og senere arbejdsgiver?

- Baggrund og formål

FORMÅL? Udvikle og forbedre akademiets viden om bæredygtighed i undervisningen.  

 Akademiet har gennem flere år indsamlet data om studerendes praktik og bærerygtighed. Disse data skal analyseres mhb. på at se om der er et tilbageløb af relevant viden til hhv akademiet selv og aftagevirksomheder. Der er to datasæt:  

(1) Spørgeskema data  

(2) Tekster i form af klimarapporter der er indsendt af studerende i forbindelse med deres praktikrapport.  

- Aktiviteter og handling

Beskriv projektets aktiviteter og handlinger.  

 

Gennemgang af besvarelser, spørgeskema og klimarapport, fra deltagende studerende. 

  1. Beskrivelse af dataindsamlingen – hvem er blevet spurgt om hvad hvornår i hele perioden/over tid. Ca. 1-2 sider 
  1. Deskriptiv analyse af brugbare spørgeskemadata. Beskriv det enkelt år og så en sammenligning over tid. Max. fem sider. 
  1. Hvad svarer spørgeskemaet på?  
  1. Hvilke kriterier ved virksomheden overvejer studerende i forbindelse med valg af praktikvirksomhed? 
  1. Hvilke kriterier ved virksomheden overvejer studerende i forbindelse med valg af job? 
  1. De studerendes indblik i hvem der er ansvarlig for bæredygtighed i praktikvirksomheden? 
  1. Hvilke verdensmål har studerende identificeret som vigtige for deres praktikvirksomhed? 
  1. Klimarapporterne. Der skal laves en klassisk kvalitativ analyse. Læs à kode = gruppér i 1.ordens begreber à 2.ordensbegreber. 
  1. Hvilke data kan klimarapporterne svare på? à Hvilke særlige bæredygtighedsindsatser har studerende identificeret under deres praktikophold? 
  1. Skal der laves nogle minimums inklusions-/eksklusionskriterier for at en rapport kan bruges? 
  1. Litteraturindsamling: uploade på teams 
- Projektets Metode
  • Der foretages dybdeinterview med studerende med fokus på at afdække hvilken vægt de tillægger arbejdet med FN’s verdensmål ifm, når de vælger virksomhederne som praktiksted/arbejdsgiver.

Dybdeinterviewsene (semistrukturerede) og fokusinterviews har til formål at afdække de studerendes arbejde med de 4 Verdensmål og anvendes som input til beskrivelse af ”Best practise”. I metodehenseende designes casestudiet med udgangspunkt i det multiple case-studie jf. Jens Thisted (2010), Forskningsmetode i Praksis –projektorienteret videnskabsteori og forskningsmetodik, Munksgaard 2010, 2.udgave. Som interviewguide bruges bogen: Steinar Kvale & Svend Brinkmann (2015) Interview – det kvalitative forskningsinterview som håndværk, Hans Reitzel, 3.udgave.

Udkast til kvalitative dybde spørgsmål:

Den endelige spørgeramme er udarbejdet i dialog med hos lektor Christiane Marie Høvring fra, Department of Managament, Aarhus BSS

Christiane Marie Høvring er adjunkt ved Institut for Virksomhedsledelse på Aarhus BBS. Christiane har en ph.d.-grad fra Aarhus BSS. Christiane har forsket i kommunikation af Corporate Social og Responsibility og bæredygtighed siden 2013, og hendes forskning er publiceret i internationale tidsskrifter.

Den kvantitative del af undersøgelsen består i en spørgeramme, som de studerende svarer på under praktikken. Studerende, der dimitterer i juni 2021, januar og juni 2022 får spørgeskemaet både før de vælger praktikfirma og efter

Interviewene dokumenteres ved transskribering af de optagede interview. Vi planlægger at ansætte studerende til denne aktivitet.

Resultatet af Spørgeskemaet og de studerende aflevering af klimaambassadøropgaven vil ligge til grund for interviews efterfølgende.

- Projektets Forventede Resultater
- Projektets Forventede Effekt
Tags
Deltagere
Partnere
Finansiering
Resultat
Evaluering
Formidlingsform  
- Resultatets formidling
- Resultaternes værdi
- Målgruppen
- Publikationer