Nieuws

Google I/O 2024: alle veranderingen voor Zoeken, Android en Gemini op een rijtje

Google I/O 2024
© Google
Elk jaar onthult Google tijdens het zogenaamde I/O-evenement een aantal nieuwigheden. Het evenement, dat oorspronkelijk bedoeld is voor ontwikkelaars, staat dit jaar volledig in het teken van AI.

Het Google-evenement valt dit jaar in één zin samen te vatten: naar zo goed als alles waar je Google van kent, komt AI. Google verwelkomt AI in de zoekmachine, op tal van Android-telefoons, in de stemassistent en zelfs in de app waarin je foto’s bekijkt. Het volledige Google-gamma wordt verslimd en dat zal je binnenkort vanzelf beginnen merken, ook als je vandaag nog geen AI-tools gebruikt.

Armworstelen met OpenAI

Eerst en vooral lijkt Google in te willen zetten op een van de nieuwste producten: Gemini 1.5 Pro. Dat is het sterkste AI-model dat Google momenteel aanbiedt, en nu wordt het opnieuw sterker gemaakt. Concreet vergroot Google het zogenaamde contextvenster, het eigenlijke geheugen van het AI-model. Momenteel kan Gemini 1.5 Pro 1 miljoen tokens aan, maar dat worden er 2 miljoen. Dat wil zeggen dat je nu langere vragen kan stellen aan de chatbot en dat die een groter geheugen heeft. Wat je aan het begin van het chatgesprek zei, kan het AI-systeem daardoor langer onthouden. Daarnaast komt er ook Gemini Live: een meer conversationele en slimmere versie van de chatbot. Kort samengevat is dat hetzelfde als ChatGPT met het nieuwe GPT-4o achter, maar dan van Google.

Maar daar blijft het potje armworstelen niet bij. Google maakt ook bekend dat het een eigen AI-videogenerator zal bieden. Die tool zal ‘Veo’ heten en wordt een rechtstreekse concurrent voor OpenAI’s Sora. Met Veo zou het heel eenvoudig worden om zelf filmachtige video’s te maken: je hoeft het systeem slechts te vertellen wat je wil zien en het gaat voor jou aan de slag. Meteen testen kan nog wel niet: je moet jezelf op een wachtlijst zetten om met een demo van Veo aan de slag te kunnen.

Veo is een nieuwe AI-tool om video’s mee te maken. © Google

Tussendoor laat Deepmind-CEO Demis Hassabis blijken dat AI niet alleen om generatieve AI en chatbots gaat. De technologie heeft ook medische toepassingen, en dat laat de Google-dochter zien met AlphaFold 3. Dat systeem gebruikt generatieve AI om de structuur van DNA, RNA en proteïnen sneller te begrijpen. Het doel van de technologie is duidelijk: sneller medicijnen vinden voor ziektes.

Gemini 1.5 in zijpaneel Workspace

Google gaat zijn Gemini-AI prominent integreren in vrijwel alle Workspace-apps, zoals Docs en Gmail. Deze nieuwe versie, Gemini 1.5 Pro, biedt geavanceerde functies. Het nieuwe zijpaneel zal eerst verschijnen in Gmail, Docs, Sheets, Slides en Drive. Met Gemini kun je converseren over je content in een aanzienlijk groter contextvenster, dat samen met het geheugen van Gemini groter werd. Hierdoor kun je gegevens organiseren, inzichten verkrijgen en contextgevoelige handelingen uitvoeren zonder de betreffende app te verlaten. Zo kun je bijvoorbeeld facturen in bijlagen met elkaar vergelijken, lange documenten efficiënt doorzoeken of samenvattingen laten maken van e-mailconversaties en vergaderingen.

Gemini
© Google

AI in je foto’s en in je camera

Google is nog lang niet uitgepraat wat AI betreft. Het bedrijf integreert namelijk ook AI in de Google Photos-app. Dat zal in de vorm van een eigen assistent gebeuren, die droogjes “Ask Photos” heet. De functie is in ieder geval wel indrukwekkend: Sundar Pichai demonstreert ze door het systeem te vragen wat zijn nummerplaat precies is. Vandaag kan je al zoeken naar foto’s waarin nummerplaten voorkomen, maar het systeem dat Google vandaag voorstelt is vele malen indrukwekkender. Op basis van hoe vaak de nummerplaat door de jaren voorkomt en op welke locatie(s) kan de assistent bepalen welke auto de jouwe is. Het zoekmachinebedrijf verbetert daardoor zoeken tussen foto’s: gedaan met urenlang door die lijst te scrollen.

Project Astra verzint een alliteratie over wat er in beeld verschijnt. © Google

Bij Google kunnen ze natuurlijk ook dromen, en dat laat het bedrijf zien met Project Astra. Opnieuw is het sleutelwoord hier ‘AI’. Het gaat om een systeem dat je alles kan laten zien met je camera, en dat het dan ook nog eens begrijpt. De video die Google toont, laat het AI-systeem allerlei zaken identificeren, zoals de tweeter op een speaker. Het hele gebeuren doet wat aan Lens denken, maar dan zoals Google het origineel in gedachten had. Hier gaat het wel nog steeds om een project – het is dus niet duidelijk wanneer je de indrukwekkende tool zelf kan gebruiken.

Zoeken in tijden van Gemini

Google kan natuurlijk niet onbesproken blijven zonder het over de zoekmachine te hebben. Goed nieuws, want ook daar stopt Google volop AI in. Liz Reid, het hoofd van Google Search, valt het als volgt samen: “Met generatieve AI kan Google meer zoekwerk voor jou doen”. Gedaan met door zoekresultaten klikken en zoektermen herfraseren: het AI-systeem van Google interpreteert je vraag binnenkort voor je, en gaat op zoek naar het antwoord.

Uitgelicht artikel Google Gemini, OpenAI ChatGPT en Microsoft Copilot app icoontjes Europa hinkt achter op vlak van AI-functies en dit is waarom

Daarbij haalt het zoekmachinebedrijf de grote kanonnen boven: de zoekmachine kan rekening houden met locatiegegevens, reviews, persoonlijke voorkeuren, prijzen en noem maar op. Daardoor wordt het bijzonder eenvoudig om een lekker restaurant te boeken, de perfecte yogales te vinden enzoverder. Wil dat zeggen dat Google helemaal overgenomen wordt door AI, en je zelf niet meer kan zoeken? Niet helemaal. Volgens Liz Reid zal Gemini vooral de kop opsteken bij complexere vragen.

Google voert meteen vergelijkingen uit met AI, zodat je dat zelf niet meer hoeft te doen. © Google

Wat verandert, is dat gebruikers geen complexe of vage zoektermen moeten invoeren om te vinden wat ze zoeken. Je zal Google binnenkort kunnen opdragen om yogalessen met goede reviews en een hoge prijskwaliteitsverhouding te zoeken, waardoor je zelf de vergelijking niet meer maken. Dat scheelt heel wat moeite, waardoor je binnenkort minder tabs moet openen om tot een antwoord te komen.

AI in Android

Er komt ook AI naar Android, en dat op meerdere manieren. Op een aantal telefoons is AI vandaag natuurlijk al aanwezig, bijvoorbeeld in de vorm van Cirlce To Search. Gemini zal echter op nog manieren te vinden zijn op Android. Eerst en vooral zal de AI-chatbot het overnemen van Google Assistant. Daarvoor wordt het AI-systeem geïntegreerd met het Android-OS en met heel wat van apps. Daarbij speelt Circle to Search een grote rol: dat hele systeem wordt breder uitgerold én wordt ook beter gemaakt. Zo wordt het zich bewust van de context waarin het gebruikt wordt. Zit je in de YouTube-app en roep je Gemini op? Dan zal je een knop zien staan waarmee je Gemini kan laten antwoorden vanaf een video. Het zijn kleine verbeteringen die het gebruik van Gemini zeker en vast ten goede komen.

Indrukwekkend nieuws, maar eigenlijk niets wereldschokkends. Wat wel echt knap is, is een beschermingsfunctie die Google toont. Het gaat om een AI-systeem dat lokaal draait op Gemini Nano. Tijdens telefoongesprekken luistert het AI-systeem mee en bekijkt het of het bepaalde patronen herkent. Wordt er in het telefoongesprek om je kredietkaartgegevens gevraagd? Dan zal het systeem de alarmbellen letterlijk doen afgaan. Je telefoon begint te trillen en een rode melding verschijnt op het scherm, waarmee Google je waarschuwt voor oplichting.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business