Politieke druk over Buma/Stemra neemt toe

Politieke druk over Buma/Stemra neemt toe

07-10-2009 07:37 Laatste update: 29-04-2018 08:37

CDA, GroenLinks en SP vinden dat het kabinet druk moet zetten op Buma/Stemra om te voorkomen dat embedden geld gaat kosten.

CDA, SP en GroenLinks hebben grote vraagtekens bij de nieuwe tarieven voor muziekgebruik op websites waar Buma/Stemra vorige week mee op de proppen kwam.

GroenLinks noemt het 'onzinnig' dat internetters geld moeten gaan betalen voor het embedden van muziek(video's) op websites. Kamerlid Mariko Peters wil dat het kabinet Buma/Stemra terugfluit. Volgens haar verschilt embedden niet wezenlijk van hyperlinken. 'Als je moet betalen voor het verwijzen naar andere sites, dan kunnen we het wereldwijde web wel sluiten.'

Peters en haar collega Azough willen weten welke stappen de regering gaat nemen om Buma/Stemra te dwingen zijn plannen te herzien. 'Deelt u onze mening dat geld vragen voor embedden een aanslag is op de rijke, multimediale cultuur van het web en Nederland op achterstand plaatst in de digitale revolutie?'

SP-Kamerlid Arda Gerkens, voorzitter van de parlementaire werkgroep over auteursrecht, vindt dat de Buma-plannen slecht uitpakken voor de muzikant. 'Als de degene die de embedfunctie aanbiedt afspraken heeft met de muzikant, dan moet Buma dat niet nog eens dunnetjes over willen doen. Dat schaadt een artiest enkel maar. (..) Als we dit geen halt kunnen toeroepen met de huidige wetgeving, dan moeten we snel kijken naar het aanpassen hiervan.'

Het CDA, dat voor het weekend al met wat milde Kamervragen over de nieuwe regels van Buma/Stemra kwam, heeft de vragen na een stroom van e-mails inmiddels aangescherpt. Enkele van de Kamervragen van CDA'er Pieter Omtzigt aan minister van Justitie Hirsch Ballin en staatssecretaris van Economische Zaken Heemskerk gaan over de kwestie of Buma/Stemra eigenlijk wel geld mag vragen voor het embedden van filmpjes. 'Valt dit onder de definitie van herproduceren? Valt dit onder de definitie van heruitzenden?' zo vraagt Omtzigt zich af.

Ook wil het Kamerlid dat de regering reageert op diverse scenario's met sites met servers binnen of buitenland of binnen of buiten het .nl-domein. Hij wil dat het kabinet maatregelen treft om ervoor te zorgen dat niet-commerciele sites voor het plaatsen van YouTube-filmpjes en fragmenten geen geld in rekening wordt gebracht.

Actiegroep Bits of Freedom kreeg tijdens een overleg met Buma/Stemra te horen dat de nieuwe regeling mede bedoeld was om 'awareness' te creëren over gebruik van muziek op internet. Dat is in elk geval gelukt. Maar volgens BoF betekent een dergelijke uitspraak ook dat de regeling nog best kan worden aangepast. De komende weken moet blijken hoe gevoelig Buma/Stemra is voor de druk vanuit Den Haag.

Niet alleen webloggers en gewone sitebeheerders zijn niet blij met Buma/Stemra's nieuwe tarieven. Ook de speciale radioportals, zoals Nederland.fm, Radiofm.nl, en Luister.fm, worden opgezadeld met hoge rekeningen. In een nieuwe brandbrief aan de Tweede Kamer schrijven de radioportals dat ze de invoering van de nieuwe regels leidt tot 'rechtsongelijkheid, chaos en willekeur'.