Column thuiszorg – Fraude met wmo zorguren ? 16 januari 2010

Column thuiszorg – Fraude met wmo zorguren ? 16 januari 2010

Gemeenten zijn naarstig op zoek om de huidige wmo-thuiszorg te kunnen blijven leveren met het zelfde budget. Immers meer geld uit Den Haag is niet te verwachten.

Wat wel te verwachten is dat de vraag naar wmo-thuiszorg eerder zal toe- dan afnemen. Dan werpt het beleid van de centrale overheid eindelijk toch al vruchten af. Onder het mom van ‘ouderen willen zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Zo worden de mantelzorgers langer en zwaarder belast, dat is namelijk gratis voor de overheid ( dit is dus de zogenaamde zorgzame samenleving’’  en kunnen de poorten van de Verzorgings- en Verpleeghuizen zo lang mogelijk voor onze wederopbouwers gesloten blijven. Maar goed, het gevolg is dat a) meer mensen aanspraak zullen maken op de wmo (in plaats van de duurdere awbz intramuralezorg) en b) dat het aantal zorguren per persoon langzaam gemiddeld zullen stijgen. Ah, de overheid heeft haar eigen koekiesmonster gecreëerd. Echter, het geld is opperdepop!

 TomPoes verzin een list. Enerzijds besparen over de ruggen van de zorgvragers ( u kunt best 1 in de 14 dagen inplaats van 1 in de week) , anderzijds over de ruggen van onze thuiszorgmedewerkers (reorganisaties/ontslagen, inleveren loon, inleveren van uren… of juist meer uren werken voor het zelfde loon). Er is echter nog een derde pluk-ze variant. Kietel de zorginstellingen waar ze gekrabt zouden moeten worden. En nu niet zielig doen dat ze het al zo zwaar hebben!

Niemand controleert ooit de facturen die thuiszorgorganisaties sturen aan de gemeente. Echt niet ? Nou ja voor de vorm wel natuurlijk maar het zet allemaal geen zoden aan de dijk, er kan dus al jaren lustig gefraudeerd worden met uw en mijn belastingcenten. In theorie (en dus in de praktijk?) gebeurt er namelijk het volgende.

Wanneer een medewerker niet komt opdagen bij een cliënt, dan wordt er geen zorg verleend. De cliënt zou dan geen eigen bijdrage aan het CAK te betalen, de medewerker zou geen loon moeten krijgen en de zorginstelling zou geen factuur voor deze niet geleverde uren mogen sturen en de gemeente zou wel mal zijn om niet geleverde zorg toch te betalen. Mee eens ?

In de praktijk komt het in 50% van de gevallen, ‘hulp is niet op komen dagen’, voor dat de ouderen helemaal niet bellen naar de thuiszorg met de mededeling: ’mijn hulp is niet gekomen. Ze berusten er (opnieuw) in dat het weer een keer zover is, er komt deze week niemand. Ik denk dat dit gebrek aan ouderenassertiviteit  komt dat De Thuiszorg nog steeds op een voetstuk staat, samen met De Huisarts en Het Ziekenhuis. Je klaagt niet over de hand die je voedt en helpt. stel je voor dat het thusizorgkantoor, of nog erger, je hulp boos op je wordt…

De medewerker zet dus geen handtekening in de ‘zorgmultomap’. Die zorgmap is gewillig die ligt daar het hele jaar onder een stapel oude kranten op tafel en wordt hoogstens een keer ingebladerd als er 1x per jaar iemand ‘van kantoor’ langskomt. Waarom komt die eigenlijk niet langs? Dat is te duur geworden. De gemeente kan of wil niet voor een zorgcoördinator betalen.

En mocht er dan geconstateerd worden dat er 5 maanden geleden 3 handtekeningen in de presentielijst ontbreken, denk je dan echt dat de cliënt met terugwerkende kracht een credit nota van het CAK ontvangt voor te veel betaalde eigen bijdrage ? Komt nou toch! En zou de zorginstelling met schaamrood op de kaken bekennen aan de gemeente dat ze te veel hebben gefactureerd ? Dacht het niet. En krijgt de medewerker dit ingehouden op zijn volgende loon? Echt niet.

De enige min of meer waterdichte administratie is als er een op een een actueel werkrooster is voor  de  cliënt/per medewerker /per dag. De klant zet elke dag dat er zorg is geleverd zijn handtekening op dit dubbel (echte medewerker en cliënt) gepersonaliseerde werkrooster. Dit werkrooster wordt door de medewerker aan het einde van de maand naar kantoor gestuurd. Die uren worden uitbetaald, naar het cak gestuurd en die worden gefactureerd aan de gemeente. Mocht er nou een maandwerkrooster niet binnenkomen op kantoor (is er wel zorg geleverd, even bellen met de klant) of als er een paar handtekeningen ontbreken (waarom is er die week geen zorg geleverd ???)  zou houd je de vinger aan de pols als zorgorganisatie. En de gemeente moet deze handtekeningenadministratie onverwachts en steekproefsgewijs controleren. Echter zij doen dat niet. geen interesse, geen mankracht, geen opgelegde druk vanuit Den Haag of het CAK.

Dus zorginstelling gaan door met hun schriftjes bij de cliënten die nooit worden ingezien, ze vragen hun medewerkers niet eens hun werkroosters met handtekeningen in te sturen (wat een gedoe en een tijd dat dat allemaal kost,om dat op kantoor allemaal te controleren !!) wat ze wel doen is vragen aan de medewerkers om in te loggen op de website van de zorginstelling met de vraag zet even 4 digitale kruisjes als bewijs dat je deze maand, 4x bent geweest. Nou ik denk dat die digitale kruisjes er wel staan, anders krijgt die medewerker niets betaald.

Nou succes met de wmo kanteling zou ik alle gemeentes willen meegeven !

Ernst Blok

16 januari 2010

3 Reacties to “Column thuiszorg – Fraude met wmo zorguren ? 16 januari 2010”

  1. Loet Spaanstra Says:

    Hoi,

    Een lezenswaardige en ‘grappige’ column. Hij is ook geplaatst op: http://www.zorgnetwerk-nh.nl/index.php .

    Er kan nog een veel verbeterd worden.

    Groet,
    Loet Spaanstra

  2. Loet Spaanstra Says:

    Hoi,

    Een lezenswaardige en ‘grappige’ column. Hij is ook geplaatst op: http://www.zorgnetwerk-nh.nl/index.php .

    Er kan nog veel verbeterd worden.

    Groet,
    Loet Spaanstra

  3. Sharaya Foek Says:

    Toevallig heb ik dit op het moment aan de hand.
    Geen zorg geleverd wel voor moeten betalen.

Plaats een reactie