Σόλων Κασίνης «Τα λιμάνια που εξυπηρετούν πλατφόρμες είναι βιομηχανικά»

1Το μείζων θέμα για τη Λάρνακα το τελευταίο διάστημα είναι οι αποφάσεις που έχουν παρθεί για ενεργειακό λιμάνι στο κέντρο της πόλης. Λέγονται πολλά. Αλήθειες, ψέματα, μισές αλήθειες και άπλετη προπαγάνδα.
Σίγουρα ένας από τους ειδικούς για να μιλήσει για το θέμα αυτό είναι ο κύριος Σόλων Κασίνης. Αλλωστε είναι γνωστή η σημαντικότητα της συμβολής του στην διαδικασία διαπραγμάτευσης και υπογραφής των συμφωνιών οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις γειτονικές χώρες. Κατά τον 1ο Γύρο Αδειοδότησης Υδρογονανθράκων του είχε ανατεθεί ο ρόλος του διαπραγματευτή, εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τις εταιρείες που υπέβαλλαν αίτηση για χορήγηση Άδειας Υδρογονανθράκων.
Έχει συμμετάσχει ως ομιλητής σε μεγάλο αριθμό συνεδρίων με θέμα την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων καθώς και την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών και της εξοικονόμησης ενέργειας, ενώ αρθρογραφεί για θέματα ενέργειας σε διεθνή περιοδικά.
Ο Σόλων Κασίνης μιλά αποκλειστικά στο Skala Times για το βιομηχανικό λιμάνι στη Λάρνακα και τονίζει ότι οι λέξεις «βιομηχανικό», «ενεργειακό», «ήπιας βιομηχανίας» είναι λογοπαίγνια.
«Το λιμάνι χαρακτηρίζεται από τις διεργασίες που θα φιλοξενεί. Αν οι διεργασίες αυτές είναι για την εξυπηρέτηση των πλατφόρμων και όλη την υποδομή η οποία χρειάζεται για να εξυπηρετούνται οι πλατφόρμες τότε το λιμάνι οποσδήποτε κρίνεται ως βιομηχανικό» μας λέει. 

Της Γιώτας Δημητρίου

Κύριε Κασίνη τι λιμάνι είναι αυτό που θα δημιουργηθεί στη Λάρνακα; Το είπαν «βιομηχανικό», το είπαν «ελαφράς βιομηχανίας» και χθες ο Δήμαρχος της πόλης το είπε «ήπιας βιομηχανίας». Τελικά;
Ένα λιμάνι χαρακτηρίζεται από τις διεργασίες που φιλοξενεί. Αν οι διεργασίες αυτές είναι για την εξυπηρέτηση των πλατφόρμων και όλη την υποδομή η οποία χρειάζεται για να εξυπηρετούνται οι πλατφόρμες, τότε το λιμάνι οποσδήποτε κρίνεται ως βιομηχανικό.

Πάντως ως κάτοικοι Λάρνακας αναρωτιόμαστε, τελικά θα είναι ενεργειακό; Θα είναι βιομηχανικό; Θα είναι ήπιας2 βιομηχανίας;

Είχαμε κάνει μια επιτροπή στην Κυβέρνηση στην οποία ήμουν πρόεδρος. Είχαμε δει το θέμα κατά πόσο θα βρισκόταν ο κατάλληλος χώρος να εξυπηρετεί τις πλατφόρμες, μια διεργασία η οποία επείκεται να είναι ουσιαστική και να προσφέρει πάρα πολλές εργασίες διότι θα έχει ενα multiplier effect, δηλαδή όταν θα εξυπηρετείται εκεί η πλατοφόρμα θα έχει κι άλλες βιομηχανίες να βοηθούν. Μελετήσαμε λοιπόν τότε τα λιμάνια ξεκινώντας από τη Λάρνακα και είχε διαφανεί ότι το λιμάνι της Λάρνακας δεν ήταν κατάλληλο για να μετατραπεί σε βιομηχανικό ή ενεργειακό ή όπως θέλετε ονομάστε το. Αυτά τα λογοπαίγνια δεν έχουν ουσία.
Η ουσία είναι κατά πόσο μπορούσε να εξυπηρετήσει το λιμάνι της Λάρνακας με την διέλευση μεγάλων βυτιοφόρων, φορτηγών κτλ. Διότι μια γεώτρυση θέλει περίπου 10 με 12 χιλιόμετρα διασωληνώσεις. Φαντάσου όταν θα κάνουμε εμείς 6 γεωτρύσεις, οποσδήποτε θα είναι της τάξης των 70 με 100 χιλιάδων διασωληνώσεις. Που θα  διέρχονται; που θα πηγαίνουν; Κοκ.

Άρα εσείς τότε το είχατε κρίνει ακατάλληλο μέσα από μελέτες.Σημερα ξαφνικά είναι κατάλληλο.
Τότε διεφάνει ότι δεν ήταν κατάλληλο και γι αυτό πήγαμε στη περιοχή του Βασιλικού. Το λιμάνι του Βασιλικού θελει οποσδήποτε τροποποιήσεις, βελτιώσεις, εκβαθύσεις, μεγεθύσεις, πρέπει να μετατραπεί σε service port, σ’ ένα λιμάνι εξυπηρέτησης και πρέπει να διαφοροποιηθεί. Είπαμε ότι εκεί ο χώρος δεν ήταν αρκετός πίσω από το λιμάνι. Έτσι πήγαμε στη Λεμεσό. Εκεί διαπιστώσαμε ότι ο μόνος χώρος ο οποιος ήταν κατάλληλος και σωστός είναι στο μέρος των βάσεων. Τότε είχαμε μιλήσει με τις Βάσεις και σύμφωνα με την συνθήκη εγκαθίδρυσης και το Άρθρο 0 (Article 0) όταν θα κάνεις λιμάνια ή αεροδρόμια χρειάζεσαι την συγκατάθεση και την έγκριση του Κυπριακού κράτους. Έτσι πήγαμε στον Γενικό Εισαγγελέα, συζητήσαμε το όλο θέμα και μετά ανέλαβε το Υπουργείο Εξωτερικών το οποίο μίλησε με το Υπουργείο Εξωτερικών της Αγγλίας και διεφάνει ότι μπορούσε να γίνει εκεί το βιομηχανικό λιμάνι. Υπάρχει και τεράστιος χώρος για να έχει και αποθηκεύσεις κτλ.
Μέχρι εκεί εφτασα εγώ, αφού στη συνέχεια είχα φύγει από την Κυβέρνηση. Έχω όμως όλα τα σχέδια.

3Όσοι τάσσονται υπερ του βιομηχανικού λιμανιού χρησιμοποιούν το επιχείρημα ότι θα δοθούν πολλές θέσεις εργασίας. Στη Ραβέννα βέβαια σ’ ένα τέτοιο λιμάνι μόνο 55 θέσεις εργασίας δοθήκαν.Για τι αριθμό θέσεων εργασίας μιλάμε στο βιομηχανικό λιμάνι Λάρνακας; Ο κ. Πρένζας σε ανοικτή επιστολή του την οποία δημοσίευσε ο «Φιλελεύθερος» έκανε λόγο για 140 θέσεις εργασίας, άλλοι μιλούν για 200 θέσεις εργασίας. Και αλήθεια, εργασία για ποιους;
Οι θέσεις εργασίας δεν είναι πολλές, αυτό είναι δεδομένο. Επίσης, συνήθως οι άνθρωποι οι οποίοι εργάζονται στις λάσπες, είτε στις διάφορες διεργασίες για εξυπηρέτηση των πλοίων που θα πηγαινοέρχονται είναι εξιδικευμένοι και συνήθως τους φέρνουν μαζί τους οι εταιρείες. Όσοι για τους υπόλοιπους, θα είναι εργάτες και οδηγοί forklift. Δεν νομίζω η εργοδότηση να είναι τόσο μεγάλη.

Πόσο σημαντικό είναι να γίνονται περιβαλλοντικές μελέτες και Risk Assessment Study (πιθανά σενάρια ατυχήματος) πρωτού προχωρήσει κανείς σε τέτοιους είδους εργασίες και μάλιστα σε κατοικημένη περιοχή; Άλλωστε είναι γνωστή η ιστορία με τον επικεφαλή της εταιρείας ΕΝΙ (τον Paolo Scarloto) ο οποίος μπήκε φυλακή για 3 χρόνια για περιβαλλοντικά αδικήματα.
Τα έργα αυτά είναι τεράστιας σημασίας και γι αυτό θα έπρεπε να είχε γίνει και μια στρατηγική μελέτη όσον αφορά τη Λάρνακα και τι επιθυμεί η Λάρνακα να κάνει, τι θέλει ο κόσμος της Λάρνακας να κάνει την πόλη του. Διότι το λιμάνι της Λάρνακας βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Συνάδει με αυτές τις διεργασίες που θα γίνονται; Θα έπρεπε να ληφθεί υπόψη η τάση που υπάρχει στη περιοχή Μακένζι που έχει αναπτυχθεί τουριστικά,λειτουργεί ολονύχτια και έρχονται κι από άλλες πόλεις να γεμίσουν τα μαγαζιά εκεί. Όλο αυτό το ρεύμα στο Μακένζι «τραβά» τη Λευκωσία εκεί. Μήπως το βιομηχανικό λιμάνι θα είναι ένας τρόπος να σταματήσει αυτή η τάση ανάπτυξης και να αφήσουμε την Λάρνακα μόνο για… ψαροταβέρνες; Αυτή η τάση να γεμίζει η Λάρνακα, είχε αρχίσει τα τελευταία χρόνια να αναπτύσσεται, μήπως θα σταματήσει; Μήπως το βιομηχανικό λιμάνι με συγκεκριμένες εργασίες μέρα – νύχτα θα είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας γι αυτή την τάση που είχε αρχίσει στη Λάρνακα τα τελευταία χρόνια; Όλα αυτά λοιπόν, στρατηγική μελέτη, περιβαλλοντικές μελέτες, risk assessment study (με όλους τους πιθανούς κινδύνους) και να ρωτηθεί κι ο κόσμος της πόλης τι θέλει, θα έπρεπε να είχαν ήδη γίνει! Αν, ο μη γένοιτο, υπάρξει ενα δυστύχημα μέσα στο λιμάνι; Τι θα γίνει; Επίσης πρέπει να γίνει και μια κυκλοφοριακή μελέτη για την διέλευση των αυτοκινήτων. Τι αυτοκίνητα θα μπαίνουν και θα βγαίνουν, τα οποία θα μεταφέρουν την λάσπη και την επεξαργασία της μετά που θα ερχεται απο την γεώτρυση;

Μας λένε ότι θα είναι προσωρινό το βιομηχανικό λιμάνι. Ακόμα και αν είναι έτσι, υπάρχει το decommissioning το4 οποίο οφείλει με το κλείσιμο των εργασιών να επαναφέρει την περιοχή στη κατάσταση που βρισκόταν πριν από τις εργασίας. Σε όσες περισσότερες περιοχές διασπείρεις την μόλυνση τόσο πιο δύσκολο είναι μετά να επαναφέρεις την περιοχή στην μορφή που βρισκόταν πριν. Η περιοχή κοντά στο λιμάνι είναι ήδη μολυσμένη αφού λίγο πιο κάτω υπάρχουν οι εγκαταστάσεις πετρελαιοδεξαμενων και υγραερίου (που αν ποτέ μετακινηθούν θα χρειαστούν 30-40 χρόνια να φύγει η μόλυνση και τα καρκινώματα από το έδαφος). Βιομηχανικό Λιμάνι λοιπόν και δίπλα εγκαταστάσεις πετρελαιοδεξαμενών και υγραερίου. Τι σημαίνουν όλα αυτά κύριε Κασίνη;
Σημαίνει να μείνουν εκεί οι εγκαταστάσεις πετρελαιοδεξαμενών και υγραερίου και να μην μετακινηθούν ποτέ! Εγώ έλεγα τότε να μην κλείσουν τα διυλιστήρια διότι δεν θα φύγουν οι εγκαταστάσεις. Μας λέγανε θα φύγουν το 2015. Ορίστε, ήρθε το 2015 και τώρα μας λένε άλλες ημερομηνίες. Θέλουν να μετατρέψουν το λιμάνι της Λάρνακας σε βιομηχανικό για να σου πουν μετά ότι δεν χρειάζεται να φύγουν οι εγκαταστάσεις πετρελαιοδεξαμενών και υγραερίου. Αυτό θα σας πουν στο τέλος και θα με θυμηθείς!

5Κύριε Κασίνη τι θα λέγατε στους κατοίκους της Λάρνακας;
Οι πολίτες της Λάρνακας πρέπει να είναι οι κύριοι πρεσβευτές τι θέλουν να κάνουν την πόλη τους. Για τα παιδιά τους, τους ίδιους, τους γέροντες τους, κοκ.
Θέλουν την Λάρνακα να την μετατρέψουν σε βιομηχανικό λιμάνι; Θέλουν την Λάρνακα να την μετατρέψουν σε λιμάνι που θα πηγαινοέρχονται βυτιοφόρα με σωλήνες, γερανούς, με διάφορες άλλες εγκαταστάσεις όπως παραγωγή λάσπης και οτιδήποτε άλλο;
Θέλουν την Λάρνακα να την ωραιοποιήσουν, να την έχουν σαν πραγματικά ένα όμορφο προάστειο της Λευκωσίας και να γεμίζει το Μακένζι και άλλες περιοχές της πόλης;
Να αποφασίσουν οι κάτοικοι της Λάρνακας.
Και οι δύο περιπτώσεις έχουν χρήμα. Ποιότητα ζωής όμως μόνο η μία περίπτωση.
Ας αποφασίσουν οι ίδιοι οι κάτοικοι της πόλης.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Την Υποψηφιότητα του για την Αντιδημαρχία Λάρνακας, στο Δημοτικό Διαμέρισμα Βορόκληνης, υπέβαλε ο νυν Πρόεδρος του Κ.Σ Ορόκλινης Νεόφυτος Φακοντής

Την υποψηφιότητα του για την Αντιδημαρχία Ορόκλινης, στην περιφέρεια Λάρνακας, υπέβαλε σήμερα ο νυν Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Ορόκλινης Νεόφυτος Φακοντής. Σε γραπτή δήλωση του ο κ.

error: Content is protected !!