Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Puska: Tupakkalain ei ole tarkoitus holhota ihmisiä vaan muuttaa koko yhteiskuntaa

Suomessa päätettiin noin neljä vuotta sitten, että maasta tulee savuton vuoteen 2030 mennessä. Miten pitkä matka savuttomuuteen vielä on? Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen entisellä johtajalla, professori Pekka Puskalla on asiasta selkeä näkemys.

Murrettu polttamaton svuke.
Kuva: Yle
Riikka Porttila
Avaa Yle-sovelluksessa

Savuttoman Suomen eteen tehdään jatkuvasti töitä, vaikka tupakka ei viime aikoina ole terveyskeskusteluissa ykkösaiheena esiin noussutkaan. Helsingin Biomedicumissa on käynnissä THL:n kymmenennet valtakunnalliset Tupakka ja terveys -päivät, jossa pohditaan muun muassa tulevaisuuden keinoja tupakoinnin vähentämiseksi maassamme kokonaan

– Maailman mittakaavassa Suomi on pioneerimaa tupakoinnin vähentämisen suhteen. Kun tupakkalakia noin neljä vuotta sitten muutettiin, lain ensimmäiseen pykälään eduskunta kirjasi, että tavoitteena on savuton Suomi, Pekka Puska kertoo.

Suomi on vetänyt muiden länsimaiden ohella tiukkaa linjaa tupakoinnin suhteen parikymmentä vuotta. Nyt samaan ryhtyvät esimerkiksi juuri tiukan tupakkalain asettanut Kiinan pääkaupunki Peking, sekä monet kehitysmaat, jotka ovat ratifioineet WHO:n tupakkasopimuksen.

Maailman mittakaavassa Suomi on pioneerimaa tupakoinnin vähentämisen suhteen

Pekka Puska

Yhteiskunnan tuettava tupakasta eroon pyrkiviä

Suomessa tupakointi on vähentynyt viime vuosina merkittävästi ja loogista on jatkaa kiristämällä tupakkalainsäädäntöä.

– Tiukan lainsäädännön tarkoituksena ei ole holhota ihmisiä vaan muuttaa koko yhteiskuntaa siten, että savuttomuus olisi maan tapa, Puska toteaa.

Hän muistuttaa, että suuri osa tupakoitsijoista haluaisi tavasta eroon ja siksi heitä on tärkeää tukea.

– Tulevaisuudessa haluamme panostaa vieroitustoimintaan. Myös maltillisilla tupakkaveron korotuksilla voisi tulevaisuudessa olla vielä hyviä vaikutuksia. Jo vuosia keskusteluissa ollut parveketupakointi pyritään tulevaisuudessa lailla kieltämään, samoin tupakointi autoissa, joissa on lapsia kyydissä, Pekka Puska valottaa tulevaisuuden suunnitelmia.

Nuorten nuuskaaminen harmittaa

Viime vuosina markkinoille ilmestyneet sähkösavukkeet ja lisääntynyt nuuskan käyttö ovat Pekka Puskan mukaan terveysriskejä siinä, missä tupakkakin. EU:ssa nuuska on kielletty lukuun ottamatta Ruotsia, mutta nuuskan myynti naapurimaassamme vaikuttaa myös Suomeen.

– Erityisesti nuorten keskuudessa suosittu nuuska aiheuttaa nikotiiniriippuvuutta, mutta samaa tekevät sähkösavukkeet ja niissä on lisäksi muita ”litkuja”, joiden vaikutuksia terveydelle ei vielä ole tarpeeksi tutkittu. Professori Puska on optimisti, eikä hän usko tupakan korvikkeiden ratkaisevasti vaikuttavan tupakoinnin lopettamiseen.

_4.12. klo 13.48. Korjattu: Otsikkoa muutetettu, ihmiskunta muutettu yhteiskunnaksi. _

Suosittelemme