RoNewMedia 2.0 sau despre Internet şi criză

  • Recomandă articolul
Săptămîna trecută a avut loc a doua ediţie a conferinţelor RoNewMedia. Numărul participanţilor a depăşit, cred, şi cele mai optimiste previziuni, putînd fi văzuţi cei mai importanţi oameni din domeniul Internetului şi invitaţi de marcă din străinătate, precum Marvin Liao – director vînzări Yahoo!.

RoNewMedia a avut un program foarte concentrat şi, în premieră, au existat două sesiuni desfăşurate în paralel: o discuţie despre e-commerce şi despre sisteme de plată, o alta despre designul web flexibil. Al doilea eveniment important: decernarea premiilor RoWebDesign care reprezintă spargerea monopolului reprezentat de trofeele Internetics.
 

Finanţarea afacerii web

 
Toată lumea a căzut de acord că, lunile următoare ar putea fi dificile şi pentru Internet, din lipsa finanţărilor care afectează toate activităţile economice. După cum arată şi Marius Ghenea, business angel şi preşedinte PCfun, finanţarea unei afaceri on-line era şi pînă la criză o problemă, pentru că băncile erau sceptice faţă de un asemenea business. Însă tot Ghenea afirma că acum este cel mai bun moment să se investească în web, ceea ce el însuşi face. A cumpărat recent două site-uri de e-commerce, unul de brazi de Crăciun şi o florărie on-line. În prezent, singurii care mai investesc în Internet sînt cei care dispun de lichidităţi.
 
Trafic.ro versus SATI
 

Sesiunea de discuţii despre proiectele site-ului de analiză a Internetului românesc, Trafic.ro, a fost aşteptată cu sufletul la gură de toţi participanţii. Şi nu pentru că lumea era curioasă să afle ce mai dezvoltă Trafic.ro, ci pentru că exact cu o zi înainte de RoNewMedia avusese loc o mişcare surpriză din partea principalilor publisher-i din România: grupurile şi companiile media Gazeta Online, Intact Media Grup, Internet Corp, MediaPRO Interactiv, Pro TV şi Realitatea-Caţavencu au decis, de comun acord, să utilizeze doar serviciile SATI, ieşind din Trafic.ro.

SATI este un serviciu independent de măsurare a traficului web şi este utilizat de multă vreme în paralel cu Trafic.ro şi cu Google Analytics.

Mihai Alexandru Serea – project manager Trafic.ro – a părut relaxat în expunerea sa despre noutăţile pe care le va implementa Trafic.ro şi a spus că speră ca site-urile care s-au retras să revină asupra deciziei lor. Aceasta pentru că nu există o concurenţă între SATI şi Trafic.ro, cele două oferind servicii complementare. Alte voci susţin că se vor mai retrage din Trafic.ro şi alte site-uri mari, ceea ce va face ca site-ul de monitorizare să rămînă cu liga media şi mică a on-line-ului românesc. SATI costă în jur de 400 de euro pe lună, iar Trafic.ro este gratuit…
 

Publicitatea pe Internetul românesc

 
Un alt subiect greu l-a reprezentat publicitatea pe site-uri. Aici singura certitudine este… confuzia care domneşte în jurul banilor care se alocă reclamelor on-line. Se discută doar în estimări de moment, iar piaţa de publicitate on-line românească este evaluată, pentru 2008, la 15 milioane de euro. Pe aceşti bani, puţini în comparaţie cu publicitatea TV ori cu aceea similară din Europa de Est, se bat cîteva firme mari, care au ca obiect de activitate strict reclama pe web, dar şi agenţiile vechi şi-au creat, ori sînt pe cale să pună la punct divizii dedicate.

Reclama pe Internet are marele avantaj al unei foarte bune „targetări“ a utilizatorului, iar pentru firma care dă banii pentru publicitate există rapoarte precise care măsoară impactul campaniilor derulate. Anca Fieraru – director executiv eResearch Corp – a prezentat un software românesc, eWatch, care poate oferi date extrem de detaliate despre campania desfăşurată pe un anumit site. Editorii care îşi înscriu site-ul în eWach au acces gratuit la datele din categoria în care se află. 

În fine, o informaţie aşteptată: pînă la sfîrşitul lui 2008, Pricewaterhouse, partener IAB, va comunica date oficiale privind piaţa românească de publicitate, mai puţin cifrele campaniilor derulate prin Google şi Yahoo.
 

Design flexibil pentru site-uri

 
Am avut de ales între discuţia despre comerţul electonic şi workshop-ul despre designul web flexibil. Fără a sta pe gînduri, am ales ultima variantă pentru că eram interesat de idei noi legate de adaptarea site-ului către utilizator, în ideea de a veni cu pagina web în întîmpinarea nevoilor acestuia şi nu de a-l forţa pe utilizator să se adapteze unui conţinut fix şi rigid.
Miguell Ripoll – CEO, Cessar Digital – a prezentat cîteva site-uri pe care le-a lucrat şi a expus metoda sa de lucru, ca designer. Mai întîi, desenează pe o hîrtie liniile paginii şi organizează informaţia. Apoi începe să scrie codul paginii, pe partea de design. După ce a încheiat partea de organizare, începe desenarea paginii ca design. Miguell Ripoll a atras atenţia că orice site trebuie să se încarce şi fără tehnologii web gen Java, Flash etc., afişînd strict informaţia utilizatorilor cu sisteme mai slabe. Apoi, cei care folosesc rezoluţii mai mici ale monitorului au şi ei nevoie de o particularizare a paginii. De exemplu, dacă site-ul este structurat în 3 coloane, ar trebui să se strîngă în două dacă rezoluţia mică nu permite afişarea întreagă a paginii.
 

Internetul pe telefonul mobil

 
Telefonul mobil este deja un mic computer şi această afirmaţie nu este valabilă doar pentru ultimele apariţii, gen ultimul model de iPhone, ci şi pentru modele mai vechi. Iar conectarea la Internet este în creştere pentru că şi preţurile de accesare web sînt mai scăzute. Apoi, noile telefoane oferă şi conectare gratuită prin Wi-Fi, disponibilă peste tot în oraşe: cafenele, facultăţi, malluri etc. Alexander Trommen – CMO, United Mobile, AG, Elveţia – susţine că  o zecime din piaţa de advertising on-line este acaparată de linia internetului mobil. Este vorba de circa 5 miliarde de dolari anual. Doar în Europa, internetul pe telefonul mobil va atrage publicitate de circa 1 miliard de dolari, anul viitor. 
 
Premiile RoWebDesign
 

Scriam la începutul acestui articol că apariţia acestor distincţii înseamnă şi spargerea monopolului Internetics. RoWebDesign a ţinut cont de următoarele criterii de evaluare: design (40%), originalitate (30%), funcţionalitate (20%) şi conţinut (10%).

Iată şi premianţii din cele patru categorii:

 

A. Best original idea (Premiul anti-copy-paste)

I. iLeo – mixes.ro

II. iLeo – leoshe.ro şi MRM Partners – sugusponei.ro

III. TreeWorks – sport.ro şi Senior Interactive – championsplanet.ro (Heineken Romania)

 

B. Best design

I. Avantaj net – zapp.ro şi Desero – desero.net

II. Senior Interactive – championsplanet.ro (Heineken Romania) şi Unique Illusion Studio – vexio.ro

III. DIFF Studios Media Agency – logankissfm.ro şi X3 Studios – BellevueResidence.ro

 

C. User’s best friend

I. TreeWorks – zelist.ro

II. Avantaj net – ultrapro.ro şi Mihai Constantinescu – 360creative.ro

III. MB Dragan – internetics.ro (Millenium Communications)

 

D. Best of Rowebdesign Awards

I. Desero – habitat4d.ro

II. Avantaj net – zapp.ro şi Desero – u-man.ro

III. X3 Studios – hardcoremarketing.ro şi MRM Partners – officeacasa.ro

 

O precizare importantă: pentru că nu există un site dedicat RoWebDesign-ului şi nici pe pagina RoNewMedia nu avem informaţii, am aflat cîştigătorii de pe blogul lui Marius Dosinescu – general manager Avantaj Net, o sursă pertinentă.

 

RoNewMedia a crescut într-un an cît alţii în şapte. Ediţia bogată din acest an arată că Internetul românesc s-a dezvoltat incredibil de mult din 2007 pînă în prezent şi prevesteşte pentru 2009, în ciuda crizei economice, un an la fel de prolific.

 

www.ronewmedia.ro

 

www.ovidiudraghia.com

 

Adaugă comentariu

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Despre Cookies

Folosim cookies pentru funcționalitatea site-ului și pentru a-ți oferi o experiență personalizată pe observatorcultural.ro. Prin continuarea navigării, ne oferi acordul tău.