آغاز رای گیری در انتخابات ریاست جمهوری ایران

در پی مبارزات فشرده انتخاباتی در هفته های اخیر در ایران، رای دهندگان روز جمعه پای صندوق های رای رفته اند تا در مورد انتخاب مجدد یا جایگزینی محمود احمدی نژاد تصمیم بگیرند.
در رای گیری این روز محمود احمدی نژاد برای ماندن در مقام ریاست جمهوری با چالش شدیدی از سوی میر حسین موسوی، نخست وزیر سابق، روبروست.
محسن رضایی و مهدی کروبی نیز در این مبارزات، که مسائل اقتصادی بر آن چیره بود، شرکت داشته اند.
کمتر از چهار هفته مبارزات انتخاباتی، که از برخی جهات بی سابقه توصیف می شد و بسیاری از رای دهندگان را به هیجان آورد، روز پنجشنبه پایان یافت و خیابان های تهران که طی یک هفته اخیر محل تجمع و تظاهرات هواداران نامزدها بود در این روز آرام توصیف شد.
رای گیری روز جمعه برای بسیاری از ایرانی ها به یک معنی رفراندومی برای تایید یا رد چهار سال ریاست جمهوری محمود احمدی نژاد به خصوص در مورد مدیریت او بر اقتصاد کشور و سیاست خارجی است.
هرچند آقای احمدی نژاد در طول مبارزات گفت عملکرد او باعث احیای رشد اقتصادی و جلوگیری از تورم شده است، اما او به خصوص در زمینه اقتصاد مورد انتقاد قرار داشته است.
مسائل اجتماعی مانند پوشش زنان و روابط ایران با جهان خارج به ویژه غرب، از دیگر مسائلی بود که در مبارزات جلوه گر شد، با این حال بسیاری از ناظران اختیارات رئیس جمهوری در مورد برخی از سیاست های مهم داخلی و خارجی را محدود می دانند.
رای گیری ساعت هشت صبح به وقت تهران آغاز شده است و تا شش بعد از ظهر ادامه خواهد داشت با این حال احتمال تمدید آن چون دوره های گذشته وجود دارد.
در صورتی که هیچ یک از نامزدها 50 درصد آرا به علاوه یک رای را کسب نکنند انتخابات به دور دوم کشیده خواهد شد که یک هفته بعد انجام می شود. آقای احمدی نژاد چهار سال قبل در دور دوم پیروز انتخابات اعلام شد که اتهام تقلب از سوی برخی رقبای وی از جمله مهدی کروبی را به دنبال داشت.
وزارت کشور شمار افراد واجد شرایط برای رای دادن را بیش از 46 میلیون نفر اعلام کرده است.
در میان رقبای آقای احمدی نژاد، آقایان مهدی کروبی و میرحسین موسوی وزارت کشور و نهادهای ناظر بر انتخابات را ترغیب کرده اند از سلامت آن اطمینان یابند.
آقای کروبی شب قبل از رای گیری به خبرگزاری رویتر گفت: "من نگرانی هایی دارم... و ما نیروهای خود را آماده کرده ایم تا بر انتخابات نظارت کنند. من معتقدم که اگر مشارکت بالا باشد، این مساله را که برخی از نیروها سعی دارند در رای نفوذ کنند را خنثی خواهد کرد."
محمود احمدی نژاد هر گونه احتمال تقلب را رد کرده است و نمایندگان نامزدها اجازه خواهند داشت به عنوان شاهد در 45 هزار محل اخذ رای حضور یابند.
مبارزات انتخاباتی چند هفته اخیر با تجمعات بزرگ خیابانی هواداران نامزدها که گاه حالت تظاهرات به خود می گرفت همراه بود و نامزدها اتهامات سنگینی به خصوص در جریان مناظره های تلویزیونی رد و بدل کردند.
در بسیاری موارد جوان ها از این فرصت برای پایکوبی و شادمانی استفاده کردند و برخی نقاط تهران محل جشن های شبانه شد.
یک پیامک تلفنی (اس ام اس) که پنجشنبه میان مردم در گردش بود می گفت: "بیایید دوره ریاست جمهوری را به یک ماه برسانیم و فصل مبارزات انتخابات را به چهار سال افزایش دهیم."
امسال همچنین به نظر می رسد بسیاری از ایرانیان خارج از کشور نیز قصد داشته باشند رای خود را به صندوق ها بیاندازند.
تعدادی صندوق اخذ رای نیز برای ایرانیان مقیم خارج در یکصد و سی کشور جهان اختصاص یافته که بیشتر آنها در دفاتر سیاسی جمهوری اسلامی و مراکز مرتبط با آنها مستقر است.
هیجان پس از مناظره ها
مناظره های زنده تلویزیونی به صورت تک به تک میان نامزدها باعث اشتیاق زیادی در میان جمعیت جوان ایران شد.
صادق صبا تحلیلگر بی بی سی در امور ایران می گوید به نظر می رسد که اکثر جوان ها از میرحسین موسوی حمایت می کنند.
تصور می شود عمده هواداران آقای احمدی نژاد در میان ساکنان فقیرتر شهرها و همچنین روستاییان باشند، درحالی که رقبای اصلاح طلب وی از حمایت عظیمی در میان طبقات متوسط و جمعیت تحصیل کرده شهری برخوردارند.
به گفته تحلیلگر بی بی سی زنان ایرانی نیز علاقه زیادی به انتخابات امسال نشان داده اند و به نظر می رسد بسیاری از آنها به نامزدهای میانه رویی که قول آزادی های بیشتر اجتماعی را داده اند رای بدهند.
آرای بخش هایی از ایران که اقلیت های مذهبی در آنها زندگی می کنند نیز مهم است زیرا آنها معمولا به نامزدهای اصلاح طلب گرایش دارند.
آقای موسوی یک آذری است و انتظار می رود در استان خود رای زیادی بیاورد درحالی که مهدی کروبی اهل استان لرستان است.